AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 812 din 22 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Iosefinul ortodox al Timişoarei, cronică de Mircea Daroşi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mircea Daroşi 
  
IOSEFINUL ORTODOX AL TIMIŞOAREI 
  
Scrierile monografice au devenit în ultima vreme puncte de referinţă în istoriografia noastră contemporană. Aproape că nu există spaţiu românesc care să nu beneficieze de un asemenea gen de scriere cu o largă deschidere spre actul cultural, spre istoria locală şi tradiţiile specifice şi nu în ultimul rând spre viaţa creştină din sânul fiecărei comunităţi. 
  
La Timişoara, oraşul binecuvântat de Dumnezeu cu o minunată salbă de sfinte lăcaşuri, a apărut lucrarea ,, Iosefinul ortodox - contribuţii monografice'', scrisă cu tact şi înţelepciune de preotul dr. Ionel Popescu, parohul acestei biserici şi vicarul administrativ al Episcopiei Timişoarei. Cu această lucrare, autorul îşi îmbogăţeşte palmaresul scriitoricesc şi îşi face o nouă carte de vizită pe plan editorial. Monografia se bucură de binecuvântarea şi recomandarea Inaltpreasfinţiei Sale dr.Nicolae Corneanu – Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului care apreciază strădania autorului în elaborarea primei lucrări de acest gen despre Biserica ,, Naşterea Maicii Domnului'', ,,un adevărat monument de artă religioasă contemporană, dar şi un loc de profunde reverberaţii spirituale pentru oraşul Timişoara şi întreaga eparhie''. 
  
După ce a scris ,, Ecouri perene de lumină şi credinţă în Ţara Sfântă'', un minunat ghid spiritual pentru pelerini, preotul Ionel Popescu îşi îndreaptă atenţia spre această lucrare atât de mult aşteptată de oamenii parohiei sale , şi nu numai, punându-şi în valoare potenţialul creator şi asumându-şi responsabilitatea unui travaliu pe care cercetarea însăşi o presupune. Scrie frumos şi cu mult suflet, abordând un stil plăcut şi de-o rară acurateţe. 
  
Ca orice monografie ,,Iosefinul ortodox''păstrează structura adiacentă a unei asemenea lucrări. Mai întâi face o incursiune în istoria parohiei din cel mai vechi cartier al Timişoarei, Iosefinul, întemeiat în anul 1744, care s-a numit la început ,, Maierele german'', după numele primilor săi locuitori. În cea de-a treia călătorie prin Banat a împăratului Iosif al II-lea, cartierul va primi numele de Iosefin (Iosefstadt). Acest lucru ne aminteşte şi de trecerile sale prin Ţara Năsăudului unde va schimba denumirea a trei localităţi cu nume latineşti : Parva, Nepos şi Romuli, folosindu-se de celebra expresie din poemul lui Cosimelli : ,,Salve parva nepos Romuli !'', adică: ,,Te salut mică nepoată a lui Romulus !' 
  
Aspectul istoric se împleteşte în mod armonios cu evoluţia societăţii timişorene, respectiv cu această zonă a oraşului. Folosind cu pricepere documentul arhivistic pe care îl aşează cu acribie în textul anume construit, scoate în evidenţă manifestările social-filantropice şi cultural-spirituale de excepţie pe care parohia, prin vrednicii săi slujitori, le-a iniţiat şi le-a desfăşurat pe parcursul existenţei sale.Informaţii de un larg interes, care stârnesc curiozitatea oricui, sunt cuprinse şi în celelalte capitole tratate cu meticulozitate, bine argumentate şi sistematizate : Biserica Naşterii Maicii Domnului, Pictura, Casa parohială, Biblioteca şi arhiva, Tipografia parohială, etc. 
  
De un spaţiu privilegiat se bucură capitolul ,, Preoţi şi diaconi''prin care autorul realizează 21 medalioane spirituale dedicate slujitorilor acestei biserici , de la începuturile sale şi până în zilele noastre. Sunt portrete pline de căldură şi admiraţie turnate în tiparul cuvintelor. O atenţie deosebită o acordă corului bisericesc şi dirijorilor săi, între care s-au aflat şi se află oameni de seamă din lumea muzicii. 
  
Cartea preotului Ionel Popescu este scrisă cu multă pricepere şi rigoare ştiinţifică , cu exigenţa impusă de însăşi importanţa acestei biserici în oraşul de pe malul Begăi. Bogăţia bibliografică , grafica de excepţie şi fotografiile color deosebit de frumoase îi dau calitatea de document inedit care se adaugă la comoara istoriografiei noastre bisericeşti. 
  
Mircea Daroşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Iosefinul ortodox al Timişoarei, cronică de Mircea Daroşi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 812, Anul III, 22 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!