CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 493 din 07 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Ionel Cionchin-Banatul;Cuvânt şi pământ românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de prof.Mariana Strungă 
  
IONEL CIONCHIN—BANATUL; CUVÂNT ŞI PĂMÂNT ROMÂNESC 
  
Cronică de prof. Mariana Strungă  
  
Orice carte are istoria ei, geneza ei fiind o naştere născândă, metaforă vie şi deschisă.  
  
Cartea a apărut sub egida Filialei Timişoara a Ligii Scriitorilor din România şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Timiş. Este o carte de excepţie! Grafica copertelor este realizată de către prof. Doina Drăgan şi ing. Florin Brie-Bonchiş şi beneficiază de o prefaţă de prof. univ. dr. Radu Păiuşan, colaborator şi prieten al autorului. 
  
Cartea este un bimen creator, o triadă structurată pe trei capitole,cu o anexă deosebit de interesantă şi incitantă cuprinzând:  
  
1.Temisiana-Scurtă istorie-Bucureşti 1848,p209-212. 
  
2.August Treboniu Laurian-apostol al românismului, al unirii naţionale,învăţătorul de frunte al poporului român, 
  
3.Despre insula Dunării-fragment din Gesta Hungarorum,p219, 
  
4.Expansiunea maghiară în timpul regelui Ştefan I, asupra ţării Principelui Achtum, 
  
5.Originea românească a lui Iancu Corvin de Hunedoara, 
  
6.Ioan de Hunedoara, 
  
7.Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba-Iulia,  
  
8.Marea Adunare Populară din Timişoara. Realizări şi progrese. 
  
9. Poezia :Aici ne-am pomenit... de Aron Cotruş, publicată în :”Tribuna Banatului” din 1928, an III,p5, pe care o vom reda în această cronică. 
  
Aici ne-am pomenit din neam în neam... 
  
pentru tot ce am dobândit prin munci, şi am, 
  
ce trântor şi nebun 
  
s-ar putea vreodată aştepta să-i spun,  
  
slugarnic:”mulţam”? 
  
moşia asta e a mea numai a mea, 
  
căci eu am asudat de ani, pe ea... 
  
avut-a cândva alt stăpân? 
  
ce-mi pasă, aicea rămân, 
  
s-o cumpăr zi de zi, cu truda cea mai grea! 
  
Cele trei capitole, după metoda cercurilor concentrice sunt centrate pe BANAT ca 1. spaţiu românesc,2.pământ românesc,3. cuvânt românesc.  
  
Se obvesva amplul aparat bibliografic-este impresionant cum redă materialul de la cele mai vechi izvoare-surse istorice şi literare până la cele mai noi.Există o viziune interdisciplinară-paleontologic, antropologic,etnografic, folclor, religie, psihologic, psiholingvistică, sociologie, istoria limbii, literatură-toate aceste domenii se centrează pe viziunea, instituţia, cercetarea, documentarea şi a argumentărilor arheologice cu care a operat şi operează istoricul şi scriitorul de formaţie culturaă-enciclopedică ,Ionel Cionchin.  
  
Autorul în cele220 de pagini ne oferă o bogăţie de informaţii, teorii, cercetări, ipoteze la care a muncit preţ de o viaţă. 
  
Bogăţia materialului informativ este de asemenea impresionant: columna, detalii de pe columnă, hărţi, imagini cu obiecte paleocreştine, creştine, gravuri, litografii, steme, pietre funerare, inscripţii. 
  
Omul de ştiinţă, istoricul, cercetătorul, scriitorul Ionel Cionchin, este un artist, este fiinţa-entitatea sacră care slujeşte comunitatea, omenirea,până la propria lui inimă, îşi consumă ultima pâlpâire, ultimul zvâcnet de viaţă. Este mag, emisar, sol aidoma semizeilor, zeilor, îngerilor prin care se manifestă plenar harul Duhului Sfânt.  
  
“Ei sunt legendele noastre vii” şi una dintre aceste legende este omul de ştiinţă, cercetătorul, istoricul, profesorul şi scriitorul IONEL CIONCHIN, iar cartea Domniei Sale, un monument menit a dăinui!.  
  
Mariana Strungă. Timişoara,la 31.03.2012. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ionel Cionchin-Banatul;Cuvânt şi pământ românesc / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 493, Anul II, 07 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!