CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 368 din 03 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Ion Popescu-Brădiceni- Cristalizarea hazardului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene  
  
Ion Popescu-Brădiceni 
  
Cristalizarea hazardului 
  
Faptul că Ion Popescu-Brădiceni, în Cristalizarea hazardului,Editura Napoca-Star, 2008, n-a fost furat în întregime de mirajul metodei, deşi construcţia sa teoretică este temeinică şi clădită pe lecturi serioase, e o probă că instinctul său critic a rămas intact şi nealterat de vanităţi metodologice.Eseurile incluse în acest volum sunt un produs al sintezei dintre concept şi metaforă, dintre idee şi stil, fapt subliniat în prefaţă de Virgil Bulat evidenţiind că autorul este un scriitor prolific, pentru care scriitura înseamnă pasiune, bucurie, minunare în faţa frumuseţii decelate în creaţia altora, satisfacţie în descoperirea unor sensuri inedite de interpretare a acesteia. 
  
Ion Popescu-Brădiceni are opţiunea pentru discursul critic,dar,nu numai conceptual,ci şi metaforic, el este apropiat atât faţă de opera comentată, dar şi scriitorului.A abordat un evantai de cărţi,autori,repere trnsmoderniste,ontoretica literaturii, noua teorie a culturii şi multe alte probleme ale literaturii contemporane ce interesează specialiştii, dar şi cititorii împătimiţi.Acesta fiind un teoretician avizat al noului concept al transmodernismului,componentă a noului curent globmodern(descoperit , teoretizat şi “botezat” de subsemnatul). 
  
O unitate teoretică există totuşi în această carte,în ciuda faptului că abordează o diversitate de cărţi scrise în diferite stiluri,şi ea vine din practicarea cu supleţe şi parcimonie a poeticii,a subtextualităţii sau supratextualităţii şi hermeneuticii operelor analizate,fie că abordează scriitori clasici contemporani:Marin Sorescu, George Stanca, Gheorghe Grigurcu, Ioana Dinulescu, Horia Gârbea, Valentin Taşcu, Gabriel Chifu, dar şi mai tinerii în ale scrisului ca:Gheorghe Drăghescu, D.M.Drăgan, Horia Muntenuş, Voichiţa Pălăcean-Vereş, Dinu Virgil,etc. 
  
O parabolă a literaturii poate fi considerată această carte de excepţie,în care interpretarea textelor literare e urmată îndeapropape de construcţia teoretică autoreflexivă şi riguroasă.Teoria transmodernismului (ca parte integrantă a globmodernului) trăieşte în această carte forma ei cea mai subtilă, căci conceptul e o dedublare a intuiţiei critice,iar hermeneutica o deghizare a analizei.Scenariul critic ascunde,prin urmare, o schemă teoretică, precum scoica poartă în sine perla. 
  
Cartea lui Ion Popescu-Brădiceni, familiarizată impecabil cu critica şi teoria literară modernă,cu o bibliografie bogată, e o radiografie chiar a spiritului teoretic din perioada postrevoluţionară:opţiunile autorului postulează o viziune deja consimţită de exegeza mai nouă,trăgându-şi rădăcinile din Serge Doubrovsky: din naratologie şi lingvistică, dar mai cu seamă din semiologia textului. Abundenţa de referinţe bibliografice, exegeza lui Ion Popescu-Brădiceni poate fi înţeleasă, simbolic, şi ca un symposion al ştiinţelor literaturii:poetica, hermeneutica, retorica, lingvistica, naratologia, gramatologia, fenomenologia, etc, sunt convocate în textul autorului, pentru a da seamă de identitatea literaturii. 
  
Acest eclectism superior, altfel controlat ireproşabil, nu e departe însă uneori de rezumatul deghizat, de adaptare şi nuanţare, care sunt forme de obnubilare a originalităţii.Inovaţia trăieşte la limita dintre parafrază şi citat, dacă nu socotim marca subiectivităţii şi facilitatea de a reformula, sistematiza şi reorganiza într-un discurs propriu toate achiziţiile de până acum ale ştiinţei literaturii.Totuşi limbajul critic, chiar dacă specializat, are supleţe şi proprietate.Eleganţa expresiei ia adesea o turnură aforistică, semn de asumare reflexivă a actului teoretic: Poemul pare a fi o însemnare de caligraf, dar şi un exerciţiu de înseninare. 
  
Rigoarea şi fineţea sunt, în cazul lui Ion Popescu–Brădiceni, două forme ale spiritului critic care pune demonstraţia şi intuiţia la baza unei noi hermeneutici:în înfăţişarea lor siameză, critica şi teoria, analiza şi sinteza,precizia şi rafinamentul se simt reciproc şi se întărâtă, fără a se putea înfrunta vreodată pe viaţă. Autorul este un analist temeinic şi înzestrat, care ştie să conjuge în chip fericit acribia, analiza cu spiritul critic. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Popescu-Brădiceni- Cristalizarea hazardului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 368, Anul II, 03 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!