CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 1266 din 19 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

La bilanţul adevărului, de Cristina Nălbitoru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!Zilele de vară care erau altădată la jumătatea lui iunie caniculare, în acest an au avut aspect mohorât, mai mult de toamnă. Cu toate acestea ele s-au scurs una după alta şi iată-ne la sfârşitul anului şcolar.
La Şcoala nr. 1 şi Grădiniţa cu program normal nr.2, din oraşul Brezoi, judeţul Vâlcea, cunoscute şi sub numele de „Şcoala de piatră”, în ultima săptămână din anul şcolar 2013-2014 au avut loc serbările tradiţionale unde preşcolarii de la grădiniţă dar şi elevii claselor I-IV şi-au interpretat cu măiestrie rolurile.
A fost un an bogat, atât din punct de vedere al performanţelor şcolarilor la învăţătură dar şi al disciplinii. Pe de o parte doamnele educatoare de la grădiniţă, Maria Năstase, Liliana Iordache şi Cristina Nălbitoru s-au întrecut în a-i îndruma pe „piticii năzdrăvani” să descifreze tainele mediului înconjurător, a-i modela în comportament, comunicare şi însuşirea de noi cunoştinţe de care vor avea nevoie la şcoală. Cele trei grupe de preşcolari au participat la numeroase concursuri locale, naţionale şi internaţionale.
De partea cealaltă, învăţătorii, în funcţie de clasă, constituie al doilea rând de părinţi care contribuie timp de patru ani la educarea şi învăţarea elevilor ca mai târziu să-şi poată alege o profesie şi să-şi urmeze cu demnitate destinul vieţii.
De exemplu, domnul învăţător Gheorghe Dumitrescu, un veteran al şcolii din Brezoi, cu multă experienţă în învăţarea, educarea şi modelarea şcolarilor, a dus zeci de serii de elevi din clasa I până în clasa a IV-a. Mulţi dintre ei, după ce au terminat gimnaziul, au urmat o facultate şi acum sunt doctori, ingineri sau profesori. Mulţi dintre aceştia au la rândul lor copii şi chiar nepoţi care învaţă la aceeaşi şcoală, cu aceeaşi învăţători, ca şi părinţii lor. Domnul Gheorghe Dumitrescu a fost unul dintre deschizătorii de drumuri al prichindeilor de ieri dar şi de astăzi.
La fel de veterană, cu multe sute şi sute de elevi care i-au trecut prin „mână” este şi doamna învăţătoare Elena Comandaşu, un exemplu al şcolii româneşti. Urmează apoi doamna Diana Nicolaescu o altă învăţătoare de excepţie în educarea şi formarea elevilor. Dar alături de „veterani” se întrec în profesia de învăţător şi doamnele mai tinere, Cristiana Pirtea, Carmen Croce, Ioana Şopârlă şi Elena Apostu care au căpătat experienţă şi îşi învaţă elevii cu dragoste şi pasiune.
Doamnele învătătoare şi domnul învăţător se întrec cu elevii în concursuri la nivel local şi naţional.
Domnul Gheorghe Dumitrescu este şi coordonatrorul şcolii. Sub îndrumarea dânsului toate cadrele didactice, din cea mai veche şcoală din Brezoi, au obţinut rezultate performante.
Dacă la grădiniţă copiii învaţă prin joc, la şcoală universul cunoaşterii se lărgeşte şi se aprofundează.
În această vară clădirea şcolii intră într-un proces de reabilitare şi modernizare, constând din renovarea sălilor de clasă, aducerea de mobilier nou şi aparatură performantă, unde copiii şi învăţătorii vor explora cu plăcere tainele cunoaşterii, şcoala românească apropiindu-se treptat de standardele europene.
Putem afirma că piatra de temelie a unui „om” în drumul pe care îl va urma în viaţă o pune educatorul şi învăţătorul. Dacă ei sunt „scânteia” în descoperirea noului şi a mediului înconjurător de către copii, mai târziu profesorii sunt cei care îi redescoperă şi elevii de azi, studenţii de mâine, devin stâlpul unei societăţi sănătoase. Fără educaţie şi învăţământ societatea este bolnavă şi rezultatele acesteia la fel.
Timp de patru ani copilul se ataşează de învăţător şi invers, şi împreună cu ceilalţi colegi formează o mare familie. După acea perioadă a claselor primare unde s-au familiarizat unii cu alţii, urmează o despărţire emoţionantă, atât pentru elev cât şi pentru cadrul didactic. După treminarea clasei a IV-a copiii îşi iau zborul ca puii rândunelelor din cuib, păşind parcă pe un nou tărâm, unde învăţătorul va fi înlocuit cu profesori. Deşi la început va fi o perioadă mai dificilă de acomodare, „puiul de om” se adaptează noilor condiţii, cu un nou colectiv, un nou mediu pentru studiu, învăţare şi aprofundare a noilor cunoştinţe. Cu cât copiii cresc şi anii trec, cu atât universul cunoaşterii lor se lărgeşte şi se nasc idealuri şi ţeluri care-i formează, în timp, ca indivizi ai societăţii.

Cristina Nălbitoru
 

Referinţă Bibliografică:
La bilanţul adevărului, de Cristina Nălbitoru / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1266, Anul IV, 19 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!