AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Ionel Marin         Publicat în: Ediţia nr. 258 din 15 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ion Lazăr da Coza sau
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

  
Ion LAZĂR da Coza sau „Labirintul fermecat al umbrelor” Ion Lazăr debutează, în anul 2002, cu volumul de versuri ”Labirintul de zăpadă” Călătorind în lumea fascinantă a cuvintelor, afirma: ”Nostalgia mă mai încearcă atunci/când visez/căci visele-mi sunt grele ca nişte munţi/Pe care trebuie/Să-i duc în spate/Eu-o amforă/Încă nearsă” ... Poezia sa, prelungire a simţirii şi mesajului pornit din inimă, ne aduce mai aproape razele iubitoare de netimp. În anul 2008 poetul ne surprinde cu o carte frumoasă de povestiri ”Crucea umbrelor”, editată de cunoscutul scriitor Valeriu Anghel, care afirmă că proza lui Ion Lazăr da Coza este: ... ”ca apa limpede a râului ce-i străbate satul de reşedinţă Coza, în care, metaforic, plutesc fraze dibaci meşteşugite, conturând aidoma frumuseţea interioară a oamenilor şi a malurilor înverzite dumnezeieşte, cu lumini şi umbre frânte de îngeri”. În vara acestui an, la Editura ”Armonii Culturale” a apărut o nouă carte de povestiri a scriitorului vrâncean, cu o prefaţă frumoasă făcută de scriitorul Gheorghe A. Stroia. Prin ”Apusul îngerilor” se continuă şirul povestirilor din zona Vrancei, spaţiu încărcat de eroi şi personaje legendare, evidenţiind frumuseţea oamenilor şi a ambientului rustic. Viaţa satului, teme importante ale vieţii şi morţii sunt prezentate veridic, cu o detaliere uneori excesivă. Autorul participă emotiv şi direct la afirmarea unor adevăruri din satul românesc, mai ales din zona de munte, dându-le personajelor valenţe vii, autenticitate şi vigoare. Limbajul folosit este unul bogat în expresii obişnuite, dar relevant pentru conturarea spirituală a pesonajelor din cele douăsprezece povestiri. De remarcat că infirmităţile fizice, durerile şi tristeţea unor eroi, nu-i doboară pe aceştia ci, dimpotrivă, îi ridică spre mântuire, îi înalţă spre lumină. Detaşat de prejudecăţi, autorul prezintă personajele cu aspectele pozitive şi negative care le caracterizează, dând cuvintelor respectul, tăria şi rostul adecvat. Prozatorul dovedeşte că este un bun mărturisitor al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, al valorilor neamului. Meticulos, modest, generos, curgător precum cascada Putnei, prin acest nou volum de povestiri, Ion Lazăr da Coza face dovada unor calităţi reale de povestitor şi urcă noi trepte spre afirmare în literatura contemporană. Ionel MARIN  

 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Lazăr da Coza sau Labirintul fermecat al umbrelor / Ionel Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 258, Anul I, 15 septembrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ionel Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!