CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  Ion IONESCU BUCOVU - BEN TODICĂ – ÎNTRE DOUĂ LUMI – A NOASTRĂ ŞI A LUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ben Todică, pe numele adevărat Benoni Todică, s-a născut la 23 noiembrie 1953 în satul Ezer, Comuna Puieşti, judeţul Vaslui. După anii 1950 se mută cu familia în Banat, la muncă la minele de la Ocna de Fier şi Ciudanoviţa. A urmat cursurile şcolii primare în Ciudanoviţa, apoi ale şcolii profesionale din Bocşa, unde a înfiinţat un cineclub. Încă de copil a fost îndrăgostit de film. Singura lui preocupare era vizionarea de filme. La 12 ani îşi cumpără un aparat de proiecţie, apoi un aparat de filmat cu care a reuşit să facă primul film. Atât în şcoala generală cât şi în cea profesională a reuşit să facă mici filme apreciate pe plan local şi judeţean. A lucrat ca dj într-un club de noapte iar la 18 ani s-a angajat ca sudor şi instalator. Şi-a continuat studiile liceale la seral, învăţând abeceul producerii de filme, adică regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj etc. A făcut liceul la Oraviţa, continuând să facă şi filme, cărora deseori li s-au atribuit premii judeţene şi naţionale.  
 
În anul 1979 a poposit pe pământ australian, la Melbourne, unde a lucrat ca sudor şi operator programator. A studiat 3 ani cursurile pentru a deveni scriitor şi editor profesionist la Monash University. A urmat cursurile şcolii de sunet şi canto, făcând parte dintr-un grup vocal, dând diferite concerte. În 1993 a urmat cursul de instructori-realizatori de televiziune. Devine membrul al asociaţiei ATOM unde funcţionează şi astăzi. A început să facă televiziune cu subiecte din ţară, remarcându-se în rândul românilor de pretutindeni.  
 
Întrebat „De ce face toate astea?”, Ben Todică răspunde: „De vină-i poate Eminescu, Coşbuc sau Creangă că m-au fermecat cu frumuseţea ţării şi a poporului meu. Nu pot sta pasiv la competiţia care există în jur fără a fi mândru de faptul că sunt român şi că am ceva de spus; că putem contribui la bunăstarea întregii lumi. Faptul că ne numărăm printre cele 26 de grupuri comunitare care transmit viaţa naţională şi locală la televiziunea din Melbourne (şi de anul acesta transmitem şi la Brisbane şi Adelaide), din peste 140 de naţionalităţi care au aplicat pentru acces la Canalul 31, este o mândrie şi un respect pe care doresc să îl aduc părinţilor, profesorilor, prietenilor şi întregului nostru neam. Fiecare fiu îşi mulţumeşte părinţii în felul său. Acesta e felul meu ... ”  
 
Deşi a emigrat de peste 30 de ani, Benoni Todică a rămas un român adevărat, dovedind acest lucru prin tot ceea ce a făcut pentru românii din ţară, din Australia şi de pretutindeni. Este deosebit de activ în viaţa comunităţii româneşti din Australia şi se ocupă permanent de promovarea adevăratelor valori culturale româneşti din ţară şi din diaspora în România şi în lume. Reuşeşte să facă acest lucru în primul rând prin intermediul ştirilor la emisiunea pentru comunitatea română din Australia la radio 3ZZZ si ARCTV CH31 unde a realizat două emisiuni cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la naşterea actorului Ştefan Ciubotăraşu, apoi a organizat şi participat la activităţi în care au fost invitaţi scriitori, artişti, actori, oameni de ştiinţă, preoţi ... întâlniri cu grupul radio a scriitorilor George Anca, Vasile Andru, Ileana Cudalb Andrei, Înaltpreasfinţia Sa Serafim Joantă, Preasfinţitul Părinte Mihail Filimon, corespondent radio Nae Georgescu, prof.dr. Harry Con, prof.dr. Ileana Costea, prof.dr. Ilie Rad etc. Întîlnirea de la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Petru şi Pavel” cu Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia, întâlnirea de pe Muntele Dandenong cu şefii grupurilor comunitare din Melbourne etc.  
 
A luat interviuri şi a realizat filme unui număr însemnat de pesonalităţi marcante ale culturii, istoriei, artei, ştiinţei româneşti: reputatului dramaturg George Astaloş, iniţiatorul teatrului pistol, autorul spectacolului „Caviar, Votcă şi Bye, Bye” prezentat şi în Australia, şi actorilor Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, reprezentând (cu piesa de mai sus) Teatrului Nottara din Bucureşti pe scena Teatrului „Regency” din Melbourne, Australia, şi nu mai puţin pe aceeaşi scenă artistul Dan Puric, iar în casa Bisericii Ortodoxe Române „Sfinţii Petru şi Pavel” din Melbourne un moment poetic cu actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea. „Tamara Buciuceanu m-a mişcat profund” a declarat cineastul după primul spectacol.  
 
A mai intervievat o serie de jurnalişti de la postul de radio şi tv Timişoara: Veronica Balaj, Simona Pele, cineastul Vasile Bogdan, maestrul Tiberiu Ceia, directorul staţiei TV, Ion Ionică. În oraşul Oraviţa îi intervievează pe primarul inginer Ioan Boncoi, pe directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din localitate, poetul Ionel Bota, pe directorul Liceului „General Dragalina”, profesor Viorel Sperlea, iar de la Şcoala de artă pe profesor Ioan Calen etc.  
 
În 1993 cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la urcarea pe tron a marelui voievod Mihai Viteazu şi cu prilejul vizitei actorilor Teatrului Naţional din Craiova, Ben a realizat o piesă de teatru radiofonic după un scenariu scris de colegul său de emisiune, profesor Cristian Crăciun, în interpretarea actorilor, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali şi Valer de la Cheza intitulată „Mihai Viteazul”, ca să marcheze acest eveniment deosebit din istoria României. Piesa radiofonică reluată la cererea ascultătorilor de mai multe ori, şi mai târziu preluată şi de postul de radio naţional din Australia SBS.  
 
A îndrumat şi promovat tinere talente româneşti, fie la postul 3ZZZ, fie recomandându-i pentru a fi publicaţi în ziare şi reviste în format hârtie sau on-line sau prin activităţi organizate: pictură – Alexandra Pelevaniuc, muzică – Loredana Sachelaru, tenis – Elisabeta Găluşcă etc.  
 
A păstrat permanent legătura cu ţara. A dat interviuri unor posturi de radio româneşti naţionale şi locale: Radio Internaţional, TVR Cultural, Radio Timişoara. A făcut posibilă realizarea unor activităţi culturale cu două instituţii de cultură importante: Biblioteca judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” şi Colegiul Economic „Anghel Rugină” desfăşurate duplex, Vaslui, România – Melbourne, Australia. A prezentat lucrări literare la Simpozionul „Promovarea valorilor culturale româneşti”, Vaslui, ediţiile 2008, 2009, 2010 şi Simpozionul „Ioan Slavici la aniversară” organizat de Universitatea „Ioan Slavici” dinTimişoara, 2011.  
 
Ben Todică împlineşte 60 de ani. La acestă vârstă rămâne tot tânăr - cu o poftă de muncă nemaiîntâlnită. Cineast, scriitor, om de radio şi televiziune, recitator, om de cultură, Ben Todică rămâne un exemplu de muncă pentru promovarea culturii române.  
 
LA MULŢI ANI, MAESTRE !  
 
Ion IONESCU BUCOVU  
Argeş, România  
noiembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ion IONESCU BUCOVU - BEN TODICĂ – ÎNTRE DOUĂ LUMI – A NOASTRĂ ŞI A LUI / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 689, Anul II, 19 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!