CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ion Ionescu Bucovu         Publicat în: Ediţia nr. 1299 din 22 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

VASILE ALECSANDRI-„acel rege-al poeziei”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Străbunicii şi bunicii noştri s-au născut sub zodia lui Vasile Alecsandri. Nu exista şcolar pe acele timpuri să nu recite două-trei poezii ale poetului la serbările şcolare sau cu alte ocazii. Numai apariţia lui Eminescu a reuşit să-l pună într-o umbră nemeritată din care n-a mai ieşit până astăzi. Poet naţional, cum l-au numit aproape toţi criticii literari- Vasile Alecsandri şi-a muiat pana în aproape toate genurile literare, dar a rămas până la sfârşitul vieţii fidel poeziei pe care a cultivat-o cu mare dragoste.  

Născut pe 21 iunie 1821, dintr-o familie bogată, Vasile Alecsandri a dus o viaţă lipsită de griji. Dar el s-a identificat cu viaţa poporului în care a trăit, cântându-i bucuriile şi durerile.  

Generaţia lui este generaţia lui 1848 care se năştea cu noi idealuri. În numele ei, Vasile Alecsandri desfăşoară o amplă critică socială, scrie poezie, teatru, proză etc denunţând starea deplorabilă a ţării. El traversează marile evenimente ale secolului al 19-lea de la Revoluţia din 1848, Unirea Principatelor, Războiul pentru Independenţă din 1877 până la instalarea regalităţii. În „România literară”, titlul ce cuprinde ideea unirii tuturor provinciilor româneşti, el duce o propagandă avizată pentru Unire, militează pentru pregătirea şi înfăptuirea revoluţiei. Lupta pentru Unire înglobează întreaga activitate din perioada 1859 ; în slujba Unirii el valorifică tezaurul folcloric naţional, care se va afla în centrul creaţiei sale. Este ales deputat în Divanul Ad-hoc şi delegat să stabilească legătura cu unioniştii munteni. Acum apare celebra „Horă a unirii” care va răsuna pe buzele tuturor.În timpul Războiului pentru Independenţă scrie ciclul ”Ostaşii noştri” cu celebrele „Peneş Curcanul”, „Sergentul”, „Odă ostaşilor români”, „Hora de la Plevna” etc.  

Când Vasile Alecsandri intra la Junimea toată adunarea se ridica în picioare, inclusiv Maiorescu, pentru a-i cinsti onoarea. Aici şi-a citit în aclamaţiile tuturor multe din operele lui, aici l-a cunoscut Eminescu care a avut o mare admiraţie pentru el numindu-l „Acel rege-al poeziei, veşnic tânăr şi ferice/ veselul Alecsandri”  

Ca semn al preţuirii lui Eminescu, Alecsandri ţine celebra conferinţă de la Ateneu pentru strângerea fondurilor ca ajutor pentru trimiterea poetului care era bolnav la sanatorul de la Viena.  

Aici s-a întânlit cu Caragiale, Creangă, Duiliu Zamfirescu etc cei care i-au apreciat opera . În cadrul Academiei Române a făcut parte din comisia care a stabilit ortografia şi scrierea limbii române. El este autorul transfomărilor scrierii cu litere slavone în litere latine ; pe î slav l-a transformat în î românesc , de asemenea a pus bazele semnelor lui ş, ţ, z etc.  

În toate genurile în care a scris, Alecsandri a fost un deschizător de drumuri. Cu Alecsandri se începe literatura noastră modernă. A adus o contribuţie fundamentală la crearea limbajului poetic, la îmbogăţirea lui, la mlădierea expresiei după cerinţele ritmului. Aduce noutăţi în mijloacele compoziţiei, în structura versului, în ritm, rimă, în desfăşurarea acţiunii pieselor de teatru, în punerea în scenă. A valorificat din plin specii dramatice populare, cântecelul comic, monologul, feeria, suita de tablouri etc. Este primul care culege şi valorifică creaţia populară, dându-i o nouă strălucire.  

Ultimele lui zile de viaţă au fost grele.„Şi când te gândeşti- îi spunea el fiicei pe patul de moarte la Mirceşti, aducându-şi aminte de Elena Negri- că a trebuit să sufere astfel înainte de a muri”. În noaptea de 21 spre 22 august, s-a stins din viaţă în vârstă de 69 de ani,plâns de toată naţiunea, cu funerarii naţionale.  

 

„Numele lui rămâne pentru totdeauna împletit cu al „Mioriţei” şi al „Horei Unirii” cu însăşi inima de foc a fiinţei noastre naţionale.(G.C. Nicolescu)”  

Urmaşul lui, Eminescu a dus mai departe idealurile poetice ale maestrului şi le-a ridicat pe treapta perfecţiunii geniale. Fără Alecsandri, Eminescu n-ar fi existat.  

 

Ion Ionescu -Bucovu  

Referinţă Bibliografică:
VASILE ALECSANDRI-„acel rege-al poeziei” / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1299, Anul IV, 22 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!