CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 358 din 24 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ion Cristofor-Aron Cotruş, exilatul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Ion Cristofor 
  
"Aron Cotruş, exilatul" 
  
Aflat sub un con de umbră, datorită ideologiei comuniste, fenomen care s-a perpetuat şi după evenimentele din decembrie '89, datorită ignoranţei şi mentalităţilor care nu se schimbă de pe o zi pe alta, Aron Cotruş este scos de sub incidenţa eclipsei în care se află (să fiu în pas cu evenimentul astronomic), de câţiva ani buni de către poetul Ion Cristofor cu lucrări fundamentale despre autorul lui Horea, publicate în paginile revistelor Tribuna, Bucovina literarã, Cetatea culturalã etc. 
  
Aceastã strãdanie desfã uratã pe o perioadã bunã de timp ce a implicat şi cercetãri în arhivele şi bibliotecile din Spania, s-a concretizat, în final, într-o carte dedicatã vieþii şi, în special, operei poetului "cântecului desþãrãrii", intitulatã emblematic "Aron Cotru , exilatul", Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 1999, apãrutã cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca şi al Fundaþiei Culturale "Sarmisegetuza". 
  
Cunoscut ca poet al fundamentului filosofic cu expresie dialecticã a ontologiei sociale, Aron Cotruş în perioada interbelicã a fost un poet care s-a bucurat de "interesul criticii şi al marelui public" (Ion Cristofor). Fiind participant la numeroase şezãtori literare organizate de Societatea Scriitorilor Români, de Sindicatul Presei Române din Ardeal şi Banat sau de Astra, Aron Cotruş atrãgea marele public prin felul cum îşi recitau poemele, încât "verbele poetului rãmân suspendate în aer" şi luau "trup în formã de statuie" şi acest artist "fãcea sculpturã din cuvinte". Iatã doar câteva epitete despre felul magnetizant cu care-şi recitau Aron Cotru poemele în faþa publicului, evidenþiat cu atâta acurateþe de un alt mare poet, Ştefan Baciu. 
  
Fiind diplomat în Spania, ca " ef al serviciilor de presã de pe lângã legaþiunile României la Madrid şi Lisabona", poetul depune eforturi deosebite pentru a susþine interesele României în Spania, într-o perioadã când þara era în rãzboi. De remarcat este faptul cã poezia lui Cotruş, în aceastã perioadã, are o certã laturã propagandisticã. 
  
Meritul lui Ion Cristofor în întreprinderea sa este acela al cuprinderii între coperþile cãrþii a documentelor esenþiale ce jaloneazã etapele evoluþiei poeziei şi vieþii lui Aron Cotruş şi care contureazã personalitatea aceluia care "şi-a iubit þara ca nimeni altul". 
  
Poetul este un vizionar privind Europa unitã, fiind membru fondator al Centrului Român de Cercetãri din Madrid sub preşedinţia principelui Nicolae al României, Aron Cotruş era poetul care dãdea expresie viziunii româneşti a perspectivei unitãþii europene. 
  
Prin publicarea la Madrid a ediţiei bilingve (româno-spaniolã) a "Rapsodiei Iberice" cu o prefaþã semnatã de Jose Camón Aznar, poetul înalþã "cânt de glorificare a pãmântului i naþiunii spaniole", al cãrui traiect poematic curbeazã, prin restituire barocã, i prin prelungirea catenelor în spaþii limitrofe, înþelesul şi reînþelesul poemului. 
  
Încununat cu premiul Mallorquin, în 1952, poemul "Cântec lui Ramón Lull", este o refulare a unor stãri similitudinice. Aron Cotruş, poet ca şi Beato Ramón Lull (eruditul medieval ce avea sã fie lapidat de cei cãrora le ducea flacãra credinþei creştine) este el însuşi "expatriat şi prigonit de ai sãi chiar şi în Occidentul primitor". 
  
Cert este cã Aron Cotruş a fost un anticomunist convins, el nu a cãzut în capcana propagandei Moscovei, cum cãzuse floarea intelectualitãþii europene. Meritul lui Ion Cristofor este acela cã scoate în evidenþã acest fapt şi în special, prin cercetãrile întreprinse la Madrid, aduce certitudinea cã poetul "Cântecului Ramón Lull" a fost scris în româneşte. Se confirmã cã aceasta apare în 1950, în revista "Suflet românesc", înfiinþatã la Roma de canonicul Aloisie Ludovic Tãutu. Acest poem care contureazã acela i drum spinos, dar spiralic, pe care îl urmeazã Cotruş ca şi Ramón Lull apare tot la Roma: "Poteca aleargã, coboarã şi suie, parc-aş cãlca pe foc şi pe cuie,/ singur, pe sprintenul drum,/ drept cãtre cer şi cãtre cruce". Nuanþând registru tematic, poetul publicã în 1951, la Madrid, volumul "Drumuri prin furtunã", ceea ce dovede te efervescenþa cotru ianã ca desþãrat ce nu-şi gãseşte locul. Volumul conþine 40 de poezii şi sunt scrise în majoritatea lor în Spania. Cartea se bucurã de succes în mediile exilaþilor români. Scrise în metrica folcloricã, a bocetului, unele paginie sunt un rechizitoriu neiertãtor al regimului impus þãrii noastre de tancurile ruseşti: "Pusuþi-au muscalii bir,/ pe lobodã şi pe ştir,/Pe podmoale şi copaci/ şi pe paşii care îi faci...// Pân' ce sama îţi vei da,/ ţi-ar fura şi Dunãrea..." ("Dai şi dai din neam în neam"). 
  
Aron Cotruş nu a fost un antisemit cum rãuvoitoare voci susþineau, el a fost un iubitor de ţarã şi neam cu toate elementele sale componente. Opera sa poeticã scrisã în þarã şi apoi în Spania sau America o confirmã. 
  
Corespondenþa purtatã de acesta cu personalitãþi culturale ale vremii şi publicatã de Ion Cristofor, ca inedite, contureazã o personalitate puternicã frãmântatã atât de soarta þãrii, dar şi de sãnãtatea sa, care, pânã la urmã îi permite sã-şi încheie opera. Departe de þarã recreeazã propriul sãu poem "Eminescu" pentru care a vãrsat "multe lacrimi fierbinþi într-un cinstirea acelui care a fost un nenorocit Fãt-Frumos al sufletului românesc", cuvinte care se pot parafraza pentru a sublinia destiinul tragic al lui Aron Cotruş ce se stinge, departe de þarã, în California, purtând în suflet dorul de ţarã. 
  
Cartea lui Ion Cristofor este un turn devenit al poetului, Aron Cotruş poartã dialog cu ţara, cu aceşti preasimpli oameni ai pãmântului românesc pe care i-a iubit şi cântat în versuri, s-a identificat cu ei, sã nu-şi poatã retrage umerii de sub povara desþãrãrii: "Freamãt de codri române ti împotriva gerului şi-a vântului/ oriunde aþi osteni pe întinsul pãmântului,/ drepþi ca stejarii sã staþi/ chiar de-aþi vorbi cu regi şi cu-mpãraţi,/ adevãrul, chiar şi atunci când v-ar pierde,/ sã-l spuneţi verde!..." 
  
"Aron Cotruş, exilatul" este o carte recuperatorie, de referinţã pentru Istoria literaturii, ce evidenþiazã o parte din viaþa poetului, rãmasã sub conul de umbrã. Ea este un jalon direcþional - confirmativ ideii cã poemul cotruşian îşi poartã autoreferinþa desţãrãrii, precum fluviul imaginea sa, fiindcã poetul nu poate accepta ca Patria "sã fie chipul orcãrui loc unde omul îşi aşeazã cortul". 
  
Ion Cristofor foloseşte un limbaj inflorescent şi linear, subliniind printr-un text curat nota specificã a lui Aron Cotruş, iar uneori nuanþezã textul pânã la transparenþa purã a lirismului cu scopul intrãrii în atmosfera poeziei cotru iene. Întreg comentariu emanã nesfâr ite nuanþe ca un curcubeu care are un capãt în esenþa poeziei cotru iene i celãlalt în iubirea lui Ion Cristofor faþã de poetul comentat, iar arcul care se formeazã nu este altceva decât triumful cu care reintrã în literaturã desţãratul. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Cristofor-Aron Cotruş, exilatul / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 358, Anul I, 24 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!