CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Imaginatie >  


Autor: Ion Catrina         Publicat în: Ediţia nr. 862 din 11 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Ion CATRINA - GEORGE ROCA – UN POET DE ALEASĂ SIMŢIRE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu puţin timp în urmă, ne-au parvenit „Poemele bilingve 3/ Bilingual poems 3”, intitulate sugestiv „Micul univers/ The little universe”, ale unui poet care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este vorba de un om de mare cultură, militant activ pentru promovarea frumosului în conştiinţa semenilor săi.  
 
Poemele debutează cu o confesiune plină de candoare. Dintre toate spiritele visătoare şi călătoare ale copilăriei, unul a rămas lipit de stele şi a plecat în univers. El s-a dus să vestească lumii despre iarba verde de acasă, despre pământul negru încărcat de rod, despre fluturii de prin livadă şi despre stelele căzătoare ale nopţilor de vis. Este spiritul veşnic viu care arde pentru vatra plină de amintiri a copilăriei permanente ce se ascunde în fiecare dintre noi.  
 
Călătoria prin univers este un fin proces iniţiatic marcat de relevaţii profunde. Poetul porneşte din copilărie, se maturizează printre stele, îşi găseşte împlinirea prin dragoste şi aşteaptă liniştit sfârşitul. Ciclul, amplu şi profund, condensat la maximum, generează o succesiune de sentimente complexe.  
 
Dialogul poetului cu lumea este un dialog cu universul însuşi. Ruga sa este una specială. Poetul cere timp pentru împliniri profunde, pentru realizări spirituale de substanţă. Bucuria lui de fiecare zi e bucuria darurilor pe care i le oferă o viaţă împlinită. El îndeamnă oamenii să se bucure de tot ceea ce-i înconjoară şi le arată calea spre linişte şi mulţumire.  
 
Exprimarea plină de candoare, atent şlefuită deconspiră un deosebit mânuitor al condeiului, pentru care versul nu mai are nicio taină.  
 
Ne exprimăm regretul că n-am avut ocazia să-l cunoaştem pe poet în deplinătatea forţei sale creatoare, iar opera sa se desfăşoară departe de privirile cititorului obişnuit. Critica românească se desfăşoară după criterii accesibile doar pentru iniţiaţi şi în cercul elitei se pătrunde în mod arbitrar, după gusturi şi exigenţe îndoielnice. Sperăm într-o lansare de carte a distinsului poet şi la librăriile din Bucureşti.  
 
Ion CATRINA  
Craiova, România.  
25 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ion CATRINA - GEORGE ROCA – UN POET DE ALEASĂ SIMŢIRE / Ion Catrina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 862, Anul III, 11 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Catrina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Catrina
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!