CONFLUENŢE LITERARE

GILBERT, ARIZONA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ion Catrina         Publicat în: Ediţia nr. 1263 din 16 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

EST MODUS IN REBUS ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DESPRE INTERVENŢIA DOMNULUI LIVIU ANDREI  
 
În aceste zile străbătute de scandaluri de tot felul, unul major a atins, pentru a câta oară, şi oraşul Caracal, un loc paşnic, frumos, dar urgisit de soartă. Un tânăr înfierbântat de atmosfera toridă, a dat frâu liber unor idei insuficient cumpănite. Articolul lui a scandalizat întreaga opinie publică românească. Cum este posibil, în anii noştri, să mai gândească cineva într-un asemenea mod josnic despre ţara şi semenii săi? Provinciile României, indiferent cum se cheamă ele, constituie un element sacru înglobat într-o ţară unitară.  
 
Nu ne propunem să facem o analiză exhaustivă a fenomenului. Câteva concluzii se pot desprinde uşor. Lăsând la o parte comportamentul boem şi protestatar, specific unor tineri insuficient maturizaţi, se impune constatarea unor grave carenţe educative. Insuficienta cunoaştere a istoriei neamului, lipsa oricăror sentimente patriotice şi de mândrie naţională, coroborate cu idei şovine, insistent inculcate în mentalul unei părţi a intelectualităţii şi al tineretului, în special, venite dintr-o largă sponsorizare străină, şi nu numai, au dus la asemenea rezultate aberante.  
 
Fenomenul nu este singular şi, din nefericire, este uşor trecut cu vederea la cel mai înalt nivel, unde pentru asemenea atitudini s-au decernat chiar şi medalii, bineînţeles, ca răsplată a „jertfei patriotice”.  
 
De ce să ne mirăm? Culegem ce-am semănat! Cohorte întregi de reprezentanţi de marcă ai intelectualităţii l-au susţinut cu mult elan în ascensiunea sa. La o lansare de carte a fost comparat cu Alberto Moravia şi cu James Joyce. Protestatarii, puţini la număr, au fost priviţi cu un profund dispreţ, ca nişte pigmei care nu înţeleg fenomenul.  
 
Am întâlnit destui specialişti care n-au auzit de Rene Wellek şi Austin Warren sau care susţineau în public că Europa se termină la Debreţin. Aceasta este realitatea tristă a zilelor noastre. Intelectualitatea românească este divizată şi apatică, de cele mai multe ori. O atitudine fermă ar bara ascensiunea unor asemenea specimene.  
 
Nefericitul demers poate fi privit şi ca o dorinţă expresă de publicitate şi de afirmare, atâta vreme cât o prezentare corectă şi imparţială a noilor veniţi pe tărâm literar lipseşte cu desăvârşire sau este supusă unei subiectivităţi exagerate.  
 
Mă simt solidar cu oraşul Caracal, învinuit pe nedrept şi arătat cu degetul de către toată lumea. Singura lui vină este că personajul în discuţie s-a născut aici, dar s-a realizat pe alte meleaguri. Înainte de toate, ar fi bine să ne întrebăm cu toţii: Unde am greşit?  
 
Ion CaATRINA  
13 iunie 2014  
Caracal  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
EST MODUS IN REBUS ... / Ion Catrina : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1263, Anul IV, 16 iunie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Catrina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Catrina
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!