CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Ion Cârstoiu         Publicat în: Ediţia nr. 1299 din 22 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Etimologia cuvantului decan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Etimologia cuvantului decan 
  
Neologismul decan are mai multe sensuri: 1. membru al corpului profesoral universitar însărcinat cu conducerea unei facultăţi; 2. persoană aleasă dintre avocaţi, care conduce baroul avocaţilor; 3. persoana cea mai în vârstă sau cu vechimea cea mai mare în anumite corpuri constituite; 4. conducător al unui colegiu de preoţi, al unei instituţii religioase sau al unui local de cult. 
  
Acest cuvânt provine din lat. decanus, cf. germ. (DLRM, MDE, DEX). Astăzi este unanim acceptată ideea că lat. decanus (şi gr. dekan) sunt în legătură cu numeralul decem, gr. deka ,,zece“. Astfel Sorin Stati în Cuvinte româneşti, B., 1964, p.152, afirmă că decanul, era iniţial „şeful unui grup de zece, apoi nume dat unor demnitari civili, militari şi religioşi: în sensurile actuale orice legătură cu ideea de «zece» este absentă“. Relaţia cu numeralul „zece“ este amintită de NDE „canonic având cel puţin zece călugări în ordinele sale“, precum şi de acad. Al. Graur, Puţină aritmetică, p. 129: „conducătorul a zece oameni, apoi conducător de facultate, de colegiu, etc.“ Aceeaşi explicaţie şi în lucrările erudiţilor A. Dauzat, A. Ernout, A. Meillet, Reformatski, Vasmer etc. 
  
Deşi această părere este aşadar acceptată pe toate meridianele se pare că avem de-a face cu o etimologie populară, originea adevărată fiind alta. Nouă ni se pare cu mult mai plauzibilă comparaţia lat. decanus (şi gr. dekan) cu ugaritic (Siria) dkn (vocalele nu se scriau) având sensul „bătrân“, corespunzător ebr. şi fenician zakan, zekun cu acelaşi sens, fiind ştiut că unui z din ebraică îi corespunde d în ugaritică, ca şi în arabă (vezi C. Daniel, Civilizaţia feniciană, B, 1977, p. 155 cf. şi Touzard, Gramatica limbii ebraice, passim). 
  
Aşadar noi susţinem că sensul etimologic al lui decan este „bătrân“ şi de aici conducător al unei mănăstiri, facultăţi etc. La toate popoarele vechi era un sfat al bătrânilor, atenienii aveau gerontocraţia, spartanii gerusia, romanii senatus (de la senex „bătrân“). La spartani, de exemplu, gerusia era alcătuită din 30 membri: în afara celor doi regi intrau 28 bătrâni aleşi pe viaţă; în timp de pace cei doi regi erau obligaţi în toate treburile statului să ceară consimţământul sfatului bătrânilor. Această instituţie a existat şi la sumerieni. Este normal ca destinele popoarelor să fie încredinţate unor oameni cu experienţă, înţelepţi, bătrâni. Iată alte argumente: 
  
1. În greacă arkhaios „vechi, bătrân“ cf. arheologie, arhivă, pare la baza lui arkhein „a comanda“ (monarh, anarhie). 
  
2. Şeic în arabă înseamnă „bătrân“, dar acelaşi cuvânt are şi semnificaţia „conducător al unui trib“. 
  
3. Vătaf, în ultimă instanţă, poate fi legat de lat. vetus „vechi, bătrân“. 
  
4. Oricât ar părea de ciudat germ. führ- „a conduce“ (de unde führer „conducător“) se compară cu ţig. phur- „bătrân“ (cf. neopersan pir fiindcă se ştie că p ori ph indo-european e redat în germanice prin f: pater ~ father, pur „foc“~ germ. Feuer, engl. fire; per ~ for. 
  
5. Argumentul cel mai convingător ni-l oferă chiar limba română. Noi avem cuvintele staroste „conducătorul unei corporaţii“ şi stareţ „conducătorul unei mănăstiri“, ambele de origine slavă, care provin cu siguranţă din adj. star- „bătrân“. 
  
Ideea noastră este aşadar că sensul primordial al lui decan este „bătrân“ şi de aici derivatul „conducător“. Numai în latină şi greacă oamenii (şi toţi specialiştii!) au crezut că decan provine din decem, deka „zece“, fiind o mostră de falsă etimologie. Stareţul şi starostele nostru demonstrează că ideea legării de „10“ e greşită, ele fiind în mod clar provenite din star- „bătrân“, care e departe de „10“ *desent în slava veche! 
  
Prof. Ion Carstoiu 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Etimologia cuvantului decan / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1299, Anul IV, 22 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!