CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Ion Cârstoiu         Publicat în: Ediţia nr. 1249 din 02 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Etimologia cuvantului mafia.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Etimologoia cuvântului mafia Ne referim la numele cunoscutei organizaţii secrete siciliene, răspândită mai ales în Italia şi S.U.A. Acest cuvânt italian are origine obscură (NDE) sau necunoscută (Le Petit Robert, 1, Paris, 1991, p. 1127). Sunt zeci de propuneri etimologice: din arabul maha “pestera”, mahias “distrugator obraznic, mahfil ädunare, intalnire”; din siciliana mafiusu “arogant, curajos”, mafia “saracie” ,mafio “pitic, taranoi, hot”, ma fia “fiica mea” (in dialect sicilian vechi). Este cunoscut faptul că anul de naştere al acesteia este 1282, când populaţia din Palermo, cu ocazia vecerniilor, a masacrat soldaţii francezi în serviciul lui Carol I de Anjou, rege al Siciliei. Atunci ţăranii creară o armată clandestină care ar fi fost desemnată sub sigla MAFIA, de la ţipătul lor de război: „Morte alla Francia, Italia anela“ adică „Moarte Franţei, ţipă Italia“. Acesta este un punct de vedere, susţinut de multă lume, dar care nu este acceptat de lingvişti. Pentru aflarea originii numelui să mai adăugăm faptul că Mafia a luptat contra tiraniei şi pentru respectarea tradiţiilor locale, însă după obţinerea independenţei Italiei, ea s-a întors contra administraţiei şi a alunecat spre banditism, apărând pe feudalii şi burghezii bogaţi. Pentru a încerca lămurirea problemei trebuie să ne referim la istoria Siciliei. Ea a fost colonizată de greci încă din secolul al VIII-lea î.e.n. Sudul Italiei, secole de-a rândul, a fost numit Magna Grecia şi chiar astăzi, după aproape 3000 ani, persistă insule lingvistice greceşti în jurul oraşului Bova, care în sec. al XVI-lea numărau 25 de sate. Propunem deci să plecăm de la cuvântul grecesc makhé „luptă“, care a ajuns să fie pronunţat mahia (tauromahia „lupta taurilor). După revolta antifranceză puterea o ia Petru III de Aragon, aşadar Mafia a luat naştere în anul în care insula italiană a căzut sub jugul spaniol, ce a durat până la 1860, aproape 600 ani! În timpul multisecularei dominaţii spaniole, sicilienii (ce simţeau italieneşte!) au remarcat că sunetul f italian corespunde lui h spaniol: sp. horma: it. forma; hilo: it. filo; harina: farina; humo: fumo; huso: fuso; horca: forca etc. Cuvântul grecesc mahia, străin pentru majoritatea sicilienilor a fost luat drept spaniol, pe care sicilienii l-au transformat în mafia, deci ca o reacţie antispaniolă. Este normal ca armata creată în 1282 să fie legată de sensul de „luptă“ al lui mahia. De altfel chemarea comandantului în armată este „Pentru luptă!“ şi „La luptă!“ Prof. Ion Carstoiu
Referinţă Bibliografică:
Etimologia cuvantului mafia. / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1249, Anul IV, 02 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!