Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Manuscris > Studii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 283 din 10 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

PLANUL CĂRŢII IOEL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea profetului Ioel descrie venirea Zilei Judecăţii lui Dumnezeu împotriva celor care comit nelegiurea atât din poporul sfânt, cât şi din lume. Judecata însă începe cu Israel, dar continuă ulterior cu neamurile. Chemarea este la pocăinţă pentru ca astfel judecata să nu distrugă poporul sfânt, fiindcă doar cei credincioşi vor putea rezista acestui timp de cernere şi judecată.  
 
Imaginile care redau judecata sunt foarte vii şi dinamice, cu elemente militare, ilustrând asaltul unei cetăţi de către trupe adversare. Cu toate acestea, nu este vorba despre o armată formată din oameni, ci mai degrabă despre oştirea cerurilor în fruntea căreia avansează chiar Cel Atotputernic. Conceptul folosit este de „Ziua Domnului”, o zi a mâniei, fără milă, în care nici un om nelegiuit nu poate să scape.  
 
Mesajul totuşi este plin de speranţă, deoarece se oferă soluţia pocăinţei şi primirii Duhului Sfânt ca pregătire pentru a intra în Împărăţia lui Dumnezeu. Ultimul capitol este dedicat acţiunii divine de a elibera pe poporul Său. De fapt, Judecata divină are drept scop salvarea celor credincioşi din mijlocul unei lumi ostile, gata de a-i distruge. Venirea Celui Atotputernic nu este aşadar doar o nimicire a celor răi, ci şi o eliberare a celor credincioşi de mulţimile adunate contra lor. Conceptul este de „vale a lui Iosafat” sau de „vale a Judecăţii”, un moment istoric în care Domnul apare în mod neaşteptat oprind avansarea mulţimilor venite să nimicească pe poporul sfânt. La finalul acestei judecăţi, Domnul ia în stăpânire pe poporul Său pentru a domni direct în veşnicie. Finalul zilei judecăţii este teocraţia sau domnia lui Dumnezeu peste întregul pământ şi oferirea acestuia ca moştenire poporului sfânt şi credincios.  
 
Actualitatea cărţii lui Ioel este evidentă şi de folos în distingerea principiilor care vor trasa evoluţia finală a istoriei acestui pământ. Întoarcerea la Dumnezeu, la Cuvântul Său reprezintă prin urmare o urgenţă pentru toţi cei care vor fi martori ai reveniri pline de slavă a Celui Atotputernic pentru a domni în slavă împreună cu sfinţii Săi.  
Referinţă Bibliografică:
PLANUL CĂRŢII IOEL / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 283, Anul I, 10 octombrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!