CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ioana Stuparu         Publicat în: Ediţia nr. 1294 din 17 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

AVENTURILE LUI BOBIŢĂ CINEASTUL, de MARIA MÂNZALĂ, cronică de IOANA STUPARU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AVENTURILE LUI BOBIŢĂ CINEASTUL 
  
Carte pentru copii 
  
Autoare Maria MÂNZALĂ 
  
După trei volume de poezii: „Vocea tăcerii. Iubiri nestinse”, „Plăcerea rostirii” şi „Mărturisiri de seară”, scriitoarea Maria Mânzală vine pe piaţa cărţii cu „Aventurile lui Bobiţă cineastul”, Editura Rafet, 2014.  
  
Este o carte scrisă cu dragoste, cu sensibilitate, cu responsabilitate, autoarea având pregătirea, dar şi harul, ca prin cuvinte şi desene să aducă ceva nou în literatura pentru copii. Se pare că deţine o cheie fermecată, cu ajutorul căreia poate oricând să pătrundă în imaginar, dar, mai ales să-l lumineze, spre a da posibilitatea şi altora să vadă minunăţii care îmbogăţesc cunoştinţele şi îmbunează sufletele.  
  
Recurgând la personajul principal al cărţii, pe nume Bobiţă, doamna Maria Mânzală prezintă, de fapt, povestea cinematografului ce are o vechime de aproape două sute de ani, amintind totodată numele inventatorilor: fraţii Auguste şi Luiz Lumiere. 
  
În concepţia autoarei, cineastul poate fi asemuit cu un magician care, cu o baghetă magică, face minuni. Astfel, aflăm că Bobiţă este un cineast care îşi cunoaşte foarte bine meseria. El este şi cameraman, are şi concepţii regizorale, tot el este scenarist şi actor. 
  
Mărturiseşte autoarea la pagina 22: „Înainte de filmare, trebuie să ai în gând o idee mare care, printr-un singur joc de cuvinte, se clădeşte, se măreşte şi la sfârşit de joacă, povestea adevărată se iveşte, un text pe care specialiştii în film, oamenii mari în cinema, scenariu l-au botezat, cum altcumva”. „...Oamenii scot la lumină, precum apa din fântână, din lada de zestre a omenirii, legende cu greci şi troieni, cu daci şi romani, care peste ani şi ani aduc în faţa voastră copii, neîndoite mărturii. După încă un an, eu am filmat, iată, legenda calului Troian”. Şi mai spune autoarea la pagina 15: „Aţi văzut, dragi copii, că eu, printr-un cânt, descânt, pot să ascund în gând, o poveste, un basm, multe aventuri şi peripeţii, împletite pentru voi copii într-un curcubeu sublim, înmănuncheate într-un film! Toată lumea-ncape aici, cu eroi pentru pitici, munţi şi câmpii şi tot ce avem se desfac curgând ca dintr-un ghem râzând”. 
  
Personajele folosite de autoare sunt: REC, Becul, Blitz-ul, Trepiedul, Luna... Apoi, alte personaje: Ardetot, Crăiasa Jucăriilor, Calul Troian din lemn de Tisa, Păpuşa Credo, Păpuşa Info, Soldatul Arşş, Zburlici, Puiul de Cuc etc. 
  
Tainele meseriei de cineast, Bobiţă le-a aflat frecventând cursurile Cineaştilor amatori, la Clubul Copiilor „Iris”. Acolo, încetul cu încetul, a învăţat arta filmului: „Când la filmare nu este lumina prea bună, luăm cu noi cioburi de lună, pe care le ungem cu lumina vrăjită să iasă imaginea ursită, clară, cu multe culori, să ne bucurăm, când la orizont apare soarele în zori” (p. 18). 
  
Cartea „Aventurile lui Bobiţă cineastul” are o scriere jucăuşă, atractivă, simplă, în versuri sau în proză, uneori alternativ.  
  
Autoarea având harul povestirii, pentru muzicalitate foloseşte, ca pe un joc, rima, aceasta aflându-se nu numai la compunerea în versuri ci şi în proză, în interiorul frazei, captivând cititorul indiferent de vârstă. 
  
Autoarea atribuie personajelor însuşiri umane, spre deliciul povestirii: „Zburlici cu penele ude, ajunge la o stâncă arsă de soare, bătută de vânt care aştepta ca o suliţă, să-l prindă. Deodată, o rază de soare întinde mâna plină de căldura-i gălbuie, îl prinde pe Zburlici de turul pantalonului, recuperează geamantanul şi îl dă în primire puiului de cuc” (p. 36) 
  
Cartea beneficiază de o complexă prefaţă semnată de scriitoarea Cezarina Adamescu, din Galaţi, autoarea a peste 70 de volume, dintre care câteva sunt dedicate copiilor. 
  
IOANA STUPARU 
  
Bucureşti, 12 iunie 2014  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
AVENTURILE LUI BOBIŢĂ CINEASTUL, de MARIA MÂNZALĂ, cronică de IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1294, Anul IV, 17 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!