CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  


Autor: Ioana Stuparu         Publicat în: Ediţia nr. 1287 din 10 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

ADRIAN PĂUNESCU - POETUL, de IOANA STUPARU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ADRIAN PĂUNESCU - poetul 
  
„Şi totuşi, iubirea!”.... Sub puterea îndemnului şi credinţei în iubire, a fost spectaculos omagiat poetul Adrian Păunescu, la împlinirea a 70 de ani de la naştere şi doi ani şi jumătate de la trecerea în nefiinţă. Organizarea evenimentului a avut loc cu sprijinul Primăriei sectorului 2, Bucureşti, în data de 24 iulie 2013, la Centrul Cultural Mihail şi Gavriil, din Str. Ţepeş Vodă, nr. 7.  
  
Coordonatoarea Gabriela Dancu a ţinut să amintească numerosului public, sub semnul invitaţiei, că în acest Centru au loc diverse evenimente: sociale, culturale, colocvii religioase, cursuri de informatică, limbi străine, activităţi distractive, umoristice etc.  
  
Prezenţa în sală a fost nu numai numeroasă, ci şi valoroasă, dovadă că, în decursul anilor, Adrian Păunescu a însemnat pe răboj momente importante sau sensibile, spre aducere aminte. Astfel, printre cei nominalizaţi de scriitorul Geo Călugăru au fost personalităţi precum: Ion Dodu Bălan – profesor şi scriitor, George Călin – ambasador pe probleme culturale, Ioan Curtean de Hondol – Preşedinte al Revistei „Cronica Fundaţiilor”, Florian Laurenţiu Stoica – Preşedintele „Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA”, actorul Radu Pietreanu, scriitorii Victor Crăciun, Gh. Popescu-Ger, Gim Laurian, Elena Ionescu Colcigeanni, Gheorghe Grosu, Ioana Stuparu, Florian Gârz, Constantin Kapitza, Monica Mureşan, Floarea Necşoiu, George Peagu, Dumitru Dumitrică, Ion Machidon, Maria Niculescu, Ion Brătianu, Valentin Rădulescu, Ioan Maftei Buhăeşti, Mircea Popescu, Doina Bârcă, actriţa Doina Ghiţescu, mezosoprana Mirela Vlad, Andrei Păunescu – fiul poetului Adrian Păunescu, Florin Ionescu Adams – realizatorul postului SPIRIT-TV. 
  
Printr-un material amplu, cu o mare încărcătură sufletească, scriitorul Geo Călugăru a impresionat evocând amintiri inedite din perioada când a fost coleg cu Adrian Păunescu, la Liceul Nicolae Bălcescu, din Craiova: „De pe atunci Adrian Păunescu era ca o flacără, impresionând prin inteligenţă şi talent de recitator, mai ales din Eminescu (Luceafărul). Nu întâmplător, se pare, omagierea lui se desfăşoară în cadrul Cenaclului „Luceafărul”, condus de poeta Maria Niculescu”.  
  
Ca o completare la alocuţiunea domnului Geo Călugăru, scriitorul Victor Crăciun care, cu ani în urmă lucrând la TVR difuza Cenaclul Flacăra, a ţinut să amintească publicului despre talentul lui Adrian Păunescu: „ Nu numai că a fost poet, gazetar, actor, dar a fost cel mai mare orator român din ultimii cincizeci de ani. A demonstrat-o cu succes prin manifestările Cenaclului Flacăra, dar şi în alte multe împrejurări. Importanţa preocupării lui pentru cultură, literatură, artă, a dovedit-o publicul, cu mulţi ani în urmă, prin participarea numeroasă la spectacolele Cenaclului Flacăra. Dovada există şi acum, cu prilejul manifestărilor omagiale în diferite locuri. Spre exemplu, anul acesta, la Alba-Iulia au participat 7.000 de români. Împreună cu domnul Ioan Curtean de Hondol, l-am aşezat pe Adrian Păunescu în scaunul de Preşedinte al Congresului Spiritualităţii Române. La Craiova şi la Bârca, am aşezat două monumente. La Bârca a fost un omagiu de caldă recunoştinţă lui Adrian Păunescu. A avut loc Festivalul Adrian Păunescu, la care au participat şase sute de tineri. Am scos un album Adrian Păunescu – Viaţa şi Opera, 1943-2013, semnat Victor Crăciun, cu o prefaţă de Eugen Simion”.  
  
„Cei ca Adrian Păunescu formează o altă dimensiune, a mărturisit domnul Ioan Curtean de Hondol. Referitor la „dimensiunea Păunescu, el rămâne unul dintre cei de care trebuie să ne amintim. Rămâne o esenţă pe care mulţi nu au înţeles-o. A fost un om născut ca să ridice această naţiune. Sunt fericit că chiar şi în final am ajuns să-l înţeleg pe acest mare om”.  
  
Materialul prezentat de actriţa Doina Ghiţescu a cuprins o seamă de date referitoare la activitatea literară a poetului Adrian Păunescu, iar poeziile citite au stat mărturie că românul ştie, prin vers, să-şi spună iubirea de ţară, de semeni, ruga către Dumnezeu şi iubirea de Dumnezeu, dorinţele, şi, uneori, să-şi strige nedreptatea, încercând, tot prin vers, să-i demaşte sau să-i înlăture pe cei ce fac nelegiuiri. 
  
Printre cei ce l-au omagiat pe Adrian Păunescu, dedicându-i poezii sau rostind cuvinte de preţuire, au fost: Radu Pietreanu, Constantin Kapitza, Gh. Popescu-Ger, Doina Bârcă, Floarea Necşoiu, Ion Machidon, Ioana Stuparu, Maria Niculescu, Ioan Maftei Buhăeşti, Mircea Popescu, Dumitru Dumitrică, Gim Laurian, Geo Călugăru şi alţii. 
  
A-l omagia pe Adrian Păunescu fără a-i cânta din creaţiile literare, pare a fi un lucru neterminat. Andrei cu chitara lui, mereu la datorie, duce mai departe, cu dragoste, tot ce a reprezentat tatăl lui: „Flacăra Adrian Păunescu”. Dintre titlurile cântecelor interpretate: „Şi totuşi iubirea”, „Haide mamă, haide tată!”, „Doamne, ocroteşte-i pe români”. 
  
IOANA STUPARU  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ADRIAN PĂUNESCU - POETUL, de IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1287, Anul IV, 10 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!