CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Ioan Marinescu-Puiu-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Ioan Marinescu-Puiu  
  
U-MOR DE RÂS 
  
Expresii şi Impresii 
  
Noua carte a poetului şi umoristului Ioan Marinescu-Puiu apărută la Editura Grinta,Cluj-Napoca, 2008, cu o prefaţă, din păcate, superficială semnată de Marcel Mureşanu, confirmă încă odată că poetul face casă bună cu înţelepciunea umorului din carcasa aforismului şi cugetări. 
  
Înainte de a intra în miezul acestei cărţi,aparent de umor, (acesta este doar mijlocul prin care autorul îţi exprimă multitudinea de sensuri filozofice şi de înţelepciune), doresc să lămuresc etimologia cuvintelor care sunt incluse în titlul acestei lucrări:U-Mor este un cuvânt compozit format din consoana U şi un verb care înseamnă trecere în nefiinţă,amândouă la un loc dau un alt sens acestui cuvânt: U-Mor, care înseamnă, înclinare spre glume şi ironii ascunse sub aparenţe de seriozitate.Cartea mai are un al doilea titlu ,acesta este explicativ,Expresii,care înseamnă exprimare sau îmbinare concisă şi fixă de cuvinte ce exprimă,adesea figurat, o idee, şi Impresii,substantiv femenin, care emană un efect lăsat în conştiinţă de un factor din afară. 
  
Încă din analita titlurilor ne dăm seama că ele au nu numai acel iz u-moristic ci şi o substanţă filozofică, aforistică, având la origini înţelepciunea populară. 
  
Cartea este structurată în opt secvenţe ce se interferează în aceeaşi ideatică conceptuală a filozofiei care există acolo unde obiectul nu este nici lucru, nici eveniment,ci idee electrizată de o ironie ascunsă sub aparenţă de seriozitate. 
  
În ciclul Expresii şi impresii autorul face subtile trimiteri prin subterfugii la sinonime, antonime şi omonime:V-am copt-o!(Un brutar);Te poftesc să-ţi cântăreşti cuvintele!(Un vânzător prins cu lipsă la cântar) sau Mi-a sunat ceasul!(Un ceasornicar muribund). 
  
În Nici-Nu-Ştiu-Cum-Să-Le-Zic Ioan Marinescu-Puiu abordează sinonimele dândule sensuri şi noi înţelesuri;Eu nu tăgăduiesc, eu infirm!(Un olog la anchetă).Aici, autorul dă verbului infirm sens de substantiv adjectival,sau Îl cunosc ca pe un cal breaz(O iapă),aici substantivul cal şi adjectivul breaz devin împreună un adjectiv pentru o persoană eliptică din propoziţie.Adică,un ins cu comportări ne civilizate care încalcă morala socială. 
  
Un alt ciclul interesant este Expresii din cotidian unde personajele fiind oameni ,lucruri sau animale dau noi conotaţii şi sensuri frazelor ,dar mai ales ultimilor cuvinte din text.Exemplu:Nu e cazul ca să mă umflu în pene...(Un cauciuc) sau Mie mi s -a acrit! (Un iaurt). 
  
Ioan Marinescu-Puiu este un bun cunoscător al limbii române,acest fapt îl confirmă capitolul Expresii argotice comentate. Dar, înainte de a exemplifica să vedem ce înseamnă argou:limbaj convenţional al anumitor categorii sociale,mai ales răufăcători şi vagabonzi,care folosesc cuvinte speciale sau cu sensuri deosebite,pentru a nu fi înţelese de restul societăţii.Iată un argou:Ai trântit uşa în nas.Dacă-l avea mare. 
  
La aceste expresii argotice construite de autor se observă că au două părţi.În prima se află argoul şi în a doua parte este răspunsul dat de autor care este metaforic şi moralizator. 
  
Aceste Expresii şi Impresii au o logică a lor care izvorăşte din ilogicul sensurilor date de cuvinte sau de propoziţiile formulate.Adevărata sursă a noului din această carte provine din maleabilitatea limbii române şi din realitate.Autorul tratează fără dispreţ,chiar cu empatie,bogăţia vocabularului urban şi suburban ,iubind schemele care filosofează,depăşirile limitelor limbii române. 
  
Remarcabile sunt şi cele două schiţe care încheie volumul de faţă.Ioan Marinescu-Puiu ,aparent un fin umorist, este un gânditor pentru care limba română are multe valenţe,că specialitatea sa este particularul din spiritul uman. 
  
Există lecturi care arată mizeria lumii şi te menţin în mijlocul ei şi există lecturi care arată frumuseţea lumii pentru a fugii de ea.Cartea aceasta face parte din prima categorie fiindcă talentul autorului frisonează această mizerie a lumii cu gâdilatul ironiei şi umorului,inclusiv inteligenţa exprimării care duc la meditaţie. 
  
Citind cartea lui Ioan Marinescu-Puiu mi-am dat seama că limba română are posibilităţile infinitului în exprimare.Fericiţi aceia care n-au ameţit aplecându-se peste abisul ei. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Marinescu-Puiu- U-MOR de râs / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!