AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Valori >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 700 din 30 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ioan LILĂ - UN ALT CUB DE LUMINĂ

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Sufletul,
un puiet de brad”
 

Fascinant ! Nu un pui de brad, ci „un puiet”! Aşa simte tînărul meu confrate GEORGE-NICOLAE STROIA, din Adjud, judeţul Vrancea (născut în ziua de 17 martie 2000, elev la şcoala cu clasele I-VIII „Mareşal Alexandru Averescu” - Municipiul Adjud.).  

Eu, care citesc zilnic zeci de pagini, rîvnind să găsesc poezie adevărată, m-am trezit acum întrebîndu-mă ce este poezia. Nimeni nu ştie ce este poezia, dar, cînd ea este, cerul din sufletele nostre se luminează de la iarba ce se caţără pe dealurile gîndirii poetice ! Şi tînărul meu confrate, care are doar 12 ani, ştie asta, pentru că un poet nu se face, ci se naşte! Sigur, este tînăr, încă nu au trecut prin sufletul lui tancurile marii literaturi, dar de aici se pleacă, de la sensibilitatea poetică a sufletului său, care este o certitudine!  

„Este greu să zbori ca să devii cineva./ Uneori aripile te dor” Nu este aici poezie, sensibilitate, graţia întregului univers poetic? „Alteori, trebuie să te laşi pur şi simplu purtat de vânt” Începe marea aventură a cunoaşterii de sine. Tînărul poet este înconjurat de minunăţiile gîndirii lui, care i se par a fi miracole şi chiar sînt cu adevărat, de aceea el se lasă în voia valurilor dulci ce se risipesc graţioase în nisipul aurifer al malurilor: „pe măsură ce creşti/ nimic nu ţi se mai pare ca altădată:/ totul este mai puţin colorat”. „Se spune că,/ atunci când un copil se naşte/ îngerii zburdă,/ atraşi de plânsetul noului-născut / Pe măsură ce creşti/ aripile lor îţi luminează calea” Plînsetul este, aici (şi îi înţeleg sensibilitatea poetică !) durerea graţioasă a creaţiei! Un copil se naşte, o poezie se naşte, un poet se naşte! Succes, dragul meu tînăr confrate! Poezia este, în sufletul tău, starea de graţie!  

Este fascinant acest tânăr poet ! Am un singur adevăr pe care trebuie să i-l împărtăşesc: Citeşte literatură adevărată! Citeşte tot ceea ce crezi tu că îţi poate lumina sufletul! Şi, nu uita, nu există poeţi mari şi poeţi mici, există numai poeţi! Tu nu eşti în concurenţă cu nimeni, doar cu tine însuţi! Şi nu aştepta să fii lăudat; apoi, aruncă din poeziile tale tot ceea ce ţi se pare de prisos şi nu afectează imaginea poetică!  

Ioan LILĂ
noiembrie 2012
Franţa
 

Referinţă Bibliografică:
Ioan LILĂ - UN ALT CUB DE LUMINĂ / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 700, Anul II, 30 noiembrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!