CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 944 din 01 august 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan LILĂ - ITACA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ITACA - Revistă de cultură a scriitorilor din diaspora romanească  
Anul 1 nr. 2 (aprilie, mai, iunie 2013), Dublin  
 
Nu pot să trec cu vederea calitatea revistei (editura „Transilvania”, cu ISSN-ul înregistrat la Baia Mare (mihai_ganea10@yahoo.com): coperţi cartonate cu reproduceri (imagini) color (policromie) –pentru care motiv trebuie să-i felicităm pe creatorii acestei minunăţii, pentru că, în plus, paginile din interiorul coperţilor (şi nu sînt puţine, 100) sînt de o calitate exemplară!  
 
Trebuie să-i pomenim aici şi pe partenerii revistei „Itaca”: „Cetatea lui Bucur” şi „Carte şi arte” - „port@leu” – revistă gîndită de maestrul Corneliu LEU !  
 
Titlul revistei este bine ales: „Le roman (Ulysse) relate les pérégrinations de Leopold Bloom et Stephen Dedalus, à travers la ville de Dublin lors d'une journée ordinaire. L'action commence le 16 juin 1904 à 8 h 00 pour se terminer dans la nuit aux alentours de 3 h 00.”  
 
Revista are trasată, încă de la prima pagină, orientarea graţioasă prin lumea literelor, care nu poate fi una de complezenţă, ci bazată pe valoarea interioară a scriiturii, după cum bine a scris Viorel PLOEŞTEANU, referindu-se la fabricarea la suprafaţă a actului cultural. « produs sintetic » ? se întreabă domnia sa, cu observaţia judicioasă că această piesă dramatică pe care o trăim nu este scrisă pentru noi ! Excepţională este observaţia că, în balanţa dintre bine şi rău, intervine adesea ura. Oprindu-ne puţin în acest port primitor al gîndirii, trebuie să argumentăm cu poezia erotică graţioasă a unei domnişoare, Nuţa Istrate Cângan (SUA). Ar trebui, de fapt, să citez toate poeziile, pentru că în fiecare vers se ascunde o delicată metaforă : «lasă-mă să gust cu poftă/ din secunda aceasta/ în care trupurile noastre se ating.» O altă poetă, ce a şi fost premiată, este Delia GROSU (19) ani : «se aşează praful peste tălpile mele» - cu trimitere subtilă la Lucian BLAGA : «O fată frumoasă e/ o închipuire ca fumul/ de ale cărei tălpi, cînd umblă/ s-ar atîrna ţărîna şi drumul.», dacă mai ţin bine minte !  
 
Uimitoare această revistă! Pagini dense, bine scrise, poezii şi note de lectură, proză, articole şi, deja, un concurs de poezie intitulat sugestiv «Peregrinări» - cum se putea altfel, referindu-ne la Ulysse (Ulysses în engleză)?  
 
Ioan LILĂ  
iulie 2013  
Franţa  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ioan LILĂ - ITACA / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 944, Anul III, 01 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!