AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Valori >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 726 din 26 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ioan LILA - CRONICĂ LA VOLUMUL „ABSTRACŢIUNI CANTABILE” DE AUREL AVRAM STĂNESCU

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MOTTO:
„Je ne sais pourquoi
Mon esprit amer
D'une aile inquiète
et folle vole sur la mer.”

Paul VERLAINE
 

Sub semnul astral al lui Paul VERLAINE se regăseşte pre sine Aurel Avram Stănescu în volumul „Abstracţiuni cantabile” publicat într-o excelentă formă grafică de editura „PIM”, Iaşi, 2012 – editură ce trebuie menţionată pentru profesionalismul ei. Calitatea grafică a volumului este indiscutabilă! Toate Scrierile din acest volum stau sub zodia complexă a vieţii: „Umbre de fum privesc disperat pe ferestre” (Programarea omului. Atac”. Asta este drama umanităţii: Ce ne aşteaptă dincolo de aceste umbre existenţialiste? Poetul trebuie descifrat cu atenţie, pentru că în sufletul lui vibrează poezia eternităţii! La „Abstrcţiuni cantabile” eu aş adăuga „suav-dramatice”.  

Iată cum se naşte poezia în sufletul lui Aurel Avram Stănescu: „Ieri am visat oglinzi prăfuite,/ livezi în crepuscul;/ omătul topit curgea în suspine” (Criptica). Poezia lui are profunzimea limpede a lacurilor montane! Şi apoi: „Viaţa este drumul pe care mergem, cu sufletele pline de iubire, pînă ne pierdem de noi înşine! Acei ani frumoşi şi fermecaţi (...) cu dungile subţiri şi arse de pe grătarul de metal.” Adică, arderea interioară, trăirea cu intensitatea valurilor care macină malurile şi îneacă cerul într-un vis visceral de zăpadă purificată!  

Impactul cuvintelor în crearea poeziei doar din delicate tuşe picturale, fără de violenţa pe care viaţa o aruncă, impudică, în lumea reală. Astfel, realitatea capăta valenţe poetice, livreşti. „la mine pe stradă trotuarul are altfel de bolovani” (...) „plîng cu un ochi”! Dar nu pe stradă, ci în suflet, vrea el să ne spună cu instrumentele artei poetice! Obsesia ochiului interior îl obseda şi pe Nichita Stănescu... care considera ochiul ca pe o pecete a sufletului, ochiul fiind obsesiv prezent ca starea de graţie a percepţiei vieţii!  

Dar, cu toate că scriitorul îşi asumă trăirea sufletească în versuri pline de graţie, cu sensibilitate, el nu şi-o deplînge, ci o metamorfozează în iubirea aia absolută, de care sîntem cu toţii însetaţi. Poetul este un visător absolut: „Iubeşte-mă laconic în cuvinte” (Iubire indecisă) Nu este ăsta adevărul vieţii? Tăcerile ne adîncesc în pierderea de sine, avem nevoie de mîngîieri fastuoase, asta este poezia, vrea poetul să ne transmită. Pe fruntea lui plutesc desăvîrşite „draperiile amurgurilor”!  

În Constanţa, unde trăieşte Aurel Avram Stănescu cu familia lui, se află bustul lui Publius Ovidius Naso, şi o paralelă poate fi gîndită, pentru că pe amîndoi îi uimeşte proiecţia sentimentului de iubire în viaţa asta proziacă, din care ne putem salva numai cu metaforele poetice ale vieţii. Iată ce scrie pe soclul bustului lui Ovidius: „Aici zace Ovidius Publius zis Naso,/ Care-a iubit femeia, talentu-i l-a ucis !/ Trecătorule, dac-ai iubit vreodată, un pic cărarea las-o/ Şi zi-i să-i fie somnul mai dulce ca un vis!” Iar scriitorul nostru zice: „Ţi-am căutat inima prin deşert,/ pe-ntinderi de nea am găsit-o desfrunzită” (...) „sufletul – l-am hrănit cu smirnă şi-au răsărit chiparoşi” (Deşertul negru) Nu este aici cea mai pură imagine a iubirii prin arta poetică? Ce poate fi mai cutremurător?  

În „Impulsuri”, pag. 12, („sufocat de cuvinte”), poezia curge delicată: „drumurile sînt presărate cu flori” (...) „potecile, cărările, drumurile sînt pline/ de lapte şi miere.”, pentru că, în poezia „Cercuri exclusiviste”, să se detaşeze de sine însuşi, pentru a avea o percepţie mai profundă a poeziei la cea mai emblematică trăire: „probabil în alte vieţi am fost un bard nemulţumit/ de starea lucrurilor.”  

Sigur, „draperiile amurgurilor” îi definesc poezia şi trebuie să subliniem încă o dată graţia interioară, pentru că versurile curg din propia lor metaforă, adîncind-o: „draperia amurgurilor ratate/ în uzura fanteziilor deja împlinite.” Şi acum începe să se expună privirilor interioare ale poetului materia gîndirii profunde: dacă dragoste nu e, nimic nu e! Aşa se termină Biblia, aruncîndu-ne într-o mare neliniştită! Şi viaţa, atunci, la ce se raportează? „las-o să viseze toată viaţa”, dar apoi revine, ispăşit prin iubire: „şi lîngă tine,/ lipit de tine.../ te-aş fi privit pînă în adîncuri.”
Poate fi descris un alt simţămînt mai profund al vieţii? Şi începe, ca la Voltaire (A Mem du Châtelet): „Si vous voulez que j'aime encore/ Rendez moi l'âge des amours”. Henry Miller i-a spus lui Anaïs Nin: „Vivre est plus important qu'ecrire sur la vie.” Între aceste două extreme Aurel Avram Stănescu alege sentimentul nostalgic: „Eşti singura ( ... )/ îţi scufunzi scrisul ermetic/ în cochiliile pietrificate ale melcilor.” ( ... ) „şi să ascund frumuseţea zilei numai în tine!”. Şi urmează adevărata trăire: „Ţi-am căutat inima prin deşert,/ pe-ntinderi de nea am găsit-o desfrunzită” ( ... ) „sufletul -/ l-am hrănit cu smirnă şi-au răsărit chiparoşi”.  

Şi iată o poezie pe care nu o analizăm, ci o lăsăm să se exprime prin ea însăşi asupra vremelniciei speranţei din sufletele nostre însetate de iubire. O reproduc pentru a nu se crede că trunchez poeziile, dar nu am aici nici intenţia şi nici spaţiul pentru a rescrie întregul volum (Ieri iubeai într-un fel): „Viaţa -/ un joc în care iubeşti să nu fii singur,/ te amesteci în săli de bal/ şi faci tumbe neîntrerupte/ pierzîndu-ţi harul unei apetenţe fără margini./ Cursorul nedoritelor promisiuni/ se zbate dramatic,/ controlează recompense/ într-o nouă zi în care iubeşti altfel.”
Iată cât de emoţionantă este trăirea poetului: „Era atît de fericită, voia să-mi şoptească: Hai acasă, în odăile noastre cu lună, vino în patul meu, la sînii mei, mi-e dor de tine, mi-e dor de noi.” Aurel Avram Stănescu este un poet remarcabil, „la nesfîrşit/ în jocuri paralele” - cum afirmă el însuşi în poemul „Luna se multiplica nehotărîtă”  

Ioan LILĂ
Craciun 2012
Franţa

 

Referinţă Bibliografică:
Ioan LILA - CRONICĂ LA VOLUMUL „ABSTRACŢIUNI CANTABILE” DE AUREL AVRAM STĂNESCU / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 726, Anul II, 26 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!