CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1040 din 05 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (50)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 152  

VIATA SI SPUSELE LUI MARCEL SCHITIOTUL, STARETUL LAVREI MONIDIA  

Am ajuns in lavra Monidia si la avva Marchel Schitiotul. Voind batranul sa ne fie de folos, ne-a povestit, zicand:  

Pe cand eram in tara mea – era din Apameea – era acolo un conducator de trasuri, la cursele de cai, numit Filerimos. Intr-o zi a invins la alergari. Cei care erau de partea lui s-au sculat si i-au strigat:  

- Filerimos, nu primesti cununa in cetate.  

Dupa ce am venit in schit ori de cate ori ma muncea gandul sa ma duc in oras sau in sat, spuneam indata in sine-mi:  

- Marchele, Filerimos nu primeste cununa in cetate.  

Si prin harul lui Hristos acest gand m-a facut sa nu ies din schit timp de treizeci de ani, pan ace au venit paganii si m-au vandut in Pentapoli si au pustiit Schitul.  

* * *  

Tot avva Marcel ne povestea ca despre alt batran care traia in Schit – dar de el este vorba - ca odata s-a sculat noaptea sa-si faca canonul. Cum a inceput canonul, a auzit un bucium ca la razboi. Batranul s-a tulburat la auzul tunetului si se gandea intru sine:  

- De unde e suntetul acesta aici? Ostasi nu sunt aici, nici nu este razboi prin partile acestea.  

Cum se gandea asa, iata ca a venit de el un demon care-i spune:  

- Da, este razboi. Dar daca nu vrei sa te lupti si sa te impotrivesti atacurilor, du-te, dormi si n-ai sa ai razboi.  

* * *  

Spunea iarasi batranul:  

Credeti-ma , fiilor ca nimic nu tulbura, nu revolta, nu manie, nu pierde, nu supara, si nu ataca atat de pe demoni si pe satan, autorul raului, ca citirea necontenit a psalmilor. Toata scriptura este folositoare si intristeaza mult pe demoni dar nu supara atat de mult ca Psaltirea. Este la fel ca si cu poporul: daca o parte din popor lauda pe imparat, cealalta parte nu se supara si nu se porneste impotriva celor care-l lauda; daca insa laudele lor se prefac in insulte, atunci se rascoala impotriva lor. Tot astfel si demonii nu se intristeaza atat de mult, de o alta parte a Scripturii ca de psalmi. Prin citirea si studierea psalmilor, pe de o parte ne rugam noi insine, iar pe de alta parte blestemam pe demoni. De pilda cand zicem “ Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea” (Psalm, 50, 1 – 2). Si iarasi: “ Sa nu ma lepezi la vremea batranetii, cand va lipsi puterea mea, sa nu ma lasi pe mine” (Psalmi 70, 10). Prin aceste cuvinte blestemam pe demoni ca si atunci cand spunem: “ Sa invieze Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe El” (Psalmi 66, 1). Si iarasi: “ vazut-am pe cel necredincios ingamfat si inaltat ca cedrii Libanului si am trecut si iata nu mai era; si l-am cautat si nu s-a aflat locul lui” (Psalm, 36, 15). Si iarasi : “ groapa a sapat si a deschis-o si va cadea in groapa pe care a facut-o; intoarce-se-va durerea peste capul lui si pe crestetul lui se va pogori nedreptatea lui” (Psalm, 7, 16 – 17).  

* * *  

Spunea iarasi batranul:  

Credeti-ma pe mine, care va vorbesc, fiilor, ca mare lauda si mare slava si imparatie este pentru cel care renunta la lume si se face calugar, pentru ca mai de pret sunt cele spirituale decat cele materiale. Tot astfel mare este rusinea si necinstea calugarului care paraseste schima monahala chiar daca va ajunge imparat.  

* * *  

Spunea iarasi:  

Omul la inceput era chipul lui Dumnezeu, dar a ajuns chipul fiarelor dupa ce a cazut de la Dumnezeu.  

* * *  

Spunea iarasi:  

Trupul, fratilor, desteapta poftele; taria ascezei insa le stinge.  

Cunoaste prin experienta viata cea buna; nu te teme ca e cu neputinta.  

Nu te mania daca omul poate sa ajunga inger. In fata ta sta o slava egala cu a ingerilor; pe aceasta o fagaduieste impartitorul de daruri.  

* * *  

Spunea iarasi batranul:  

Nimic nu apropie pe monah atat de mult de Dumnezeu ca frumoasa, cinstita si iubitoare de Dumnezeu curatenie, care precum a marturisit despre ea Sfantul Duh prin Dumnezeiescul Pavel, ofera necontenit omului un trai cu buna cuviinta si fara sminteala.  

Sa lasam fiilor, casatoriile si nasterile de copii celor care cauta la pamant, care doresc cele prezente nu se gandesc la cele viitoare, nici nu se indeletnicesc cu dobandirea celor vesnice si nici nu pot sa se desfaca de cele vremelnice.  

Sa ne grabim sa iesim din viata trupeasca asemeni lui Israil din robia Egiptului.  

Avem, fratilor, inaintea noastra darurile stralucitoare si dulci ale lui Dumnezeu in locul placerilor vatamatoare ale lumii.  

Sa fugim de mama tuturor pacatelor: iubirea de arginti.  

CAPITOLUL 153  

RASPUNSUL UNUI CALUGAR DIN MANASTIREA RAIT CATRE UN FRATE DIN LUME  

In Constantinopol erau doi frati foarte evlaviosi si mari pustnici. Unul din ei s-a dus la Rait, a renuntat la lume si s-a facut monah. Dupa o trecere de vreme a venit celalalt frate, care ramasese in lume, la Rait ca sa vada pe fratele sau monahul. Pe cand era cu el, fratele mirean a vazut pe fratele sau monahul ca mananca pe la ora trei dupa masa. S-a suparat si a spus:  

- Cand erai mirean, frate, nu mancai inainte de apusul soarelui.  

Si a raspuns monahul:  

- Cu adevarat, frate, cand eram in lume, ma hraneam prin urechi, caci slava desarta de la oameni si lauda lor, ma hraneau si-mi usurau greutatea ascezei.  

CAPITOLUL 154  

VIATA LUI TEODOR MIREANUL, OMUL LUI DUMNEZEU  

Avva Ioan pascatorul spunea:  

Am plecat trei anahoreti la paraul Vetasim, la avva Nicolae, care traia intr-o pestera ce se gaseste in biserica sfantului Elpidie si manastirea numita a strainilor. Am gasit alaturi de el un mirean. Pe cand vorbeam noi despre mantuirea sufletului avva Nicolae a spus mireanului:  

- Spune ceva si tu!  

- Ce poate sa va spuna voua de folos un mirean? Daca as putea sa-mi fiu mie insumi de folos!  

- Dar trebuie sa ai ceva de spus!  

Si a inceput mireanul sa graiasca:  

- Timp de douazeci de ani, in afara de sambata si duminica soarele nu m-a vazut mancand. Sunt tocmai la mosia unui bogat nedrept si lacom. Muncesc la el zi si noapte, de aproape cinsprezece ani si nu se indura sa-mi plateasca simbria, ci dimpotriva, in fiecare an ma supara mult. Dar eu mi-am spus in mine: Teodore, daca vei rabda pe acest om in locul simbriei pe care are sa ti-o dea, vei castiga Imparatia Cerurilor. Am pastrat pana astazi curat, de femeie si trupul meu.  

La auzul acestor cuvinte ne-am minunat mult.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

 

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (50) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1040, Anul III, 05 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!