CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1038 din 03 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (48)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 146  

VEDENIA LUI EVLOGHIE, PATRIARHUL ALEXANDRIEI  

Pe cand eram in Ennat, in chinovia Tugara, ne-a povestit avva Mina, staretul chinoviei, despre cel intru sfinti Evloghie al Alexandriei, urmatoarele:  

Intr-o noapte, in timp ce-si facea canonul indeosebi in paraclisul episcopiei, vede ca sta alaturi de el Iulian arhidiaconul. La vederea lui s-a tulburat ca a indraznit sa intre fara sa-l vesteasca, dar a tacut. Dupa terminarea psalmului, a facut metanie si cel care s-a aratat in chipul arhidiaconului. Patriarhul s-a inchinat; acela insa a ramas la pamant. Patriarhul sa- intors si i-a zis:  

- Pana cand n-ai sa te ridici?  

El a zis:  

-Daca nu-mi intinzi mana sa ma ridici, nu pot sa ma ridic.  

Atunci avva i-a intins mana, l-a apucat si l-a ridicat. Si a inceput iarasi psalmul. Cand s-a intors n-a mai vazut pe nimeni. Dupa ce si-a implinit canonul de dimineata a chemat pe cubicularul sau si l-a intrebat:  

- Pentru ce n-ai vestit intrarea arhidiaconului ci a venit la mine pe neasteptate asta noapte?  

El i-a spus ca n-a vazut pe nimeni si nici n-a intrat cineva. Patriarhul n-a vrut sa creada si i-a spus:  

- Cheama aici pe portar!  

Cand a venit l-a intrebat:  

- Nu s-a suit aici arhidiaconul Iulian?  

Portarul l-a incredintat cu juramant, ca nici nu s-a suit, nici n-a coborat. Atunci patriarhul s-a linistit. Dimineata s-a suit arhidiaconul Iulian la rugaciune si l-a intrebat patriarhul:  

- Pentru ce n-ai pastrat randuiala, arhidiacone Iuliane, ci te-ai suit la mine pe neanuntate, in noaptea asta?  

- Pe rugaciunile Stapanului meu, a raspuns Iulian nici nu m-am suit aici, nici n-am coborat in casa mea, decat numai in ceasul acesta.  

Atunci a inteles marele Evloghie ca a vazut pe mucenicul Iulian, care l-a indemnat sa ridice biserica lui, era stricata de vreme si invechita si ameninta cu caderea. Dumnezeiescul si iubitorul de mucenici Evloghie a pus mana cu multa ravna si a ridicat biserica lui, zidind-o din temelie, impodobind-o cu tot felul de podoabe cum se cuvenea mucenicului.  

CAPITOLUL 147  

MINUNATA INDREPTARE DIN EPISTOLA FERICITULUI LEON RAMANUL, SCRISA CATRE FLAVIAN  

Tot avva Mina, staretul aceleiasi chinovii, ne povestea ca a auzit de la acelasi avva Evloghie, patriarhul Alexandriei, zicand:  

M-am dus la Constantinopol, la arhidiaconul Romei Grigore, barbat plin de virtuti. Acesta mi-a povestit de prea sfantul si prea fericitul Leon, papa Romei, ca circula in scris in Biserica Romei, urmatoarele:  

Dupa ce Leon a scris scrisoarea catre cel intru sfinti Flavian patriarhul Constantinopolului, impotriva ereticilor, Eutihie si Nestor, a pus-o pe mormantul verhovnicului apostolilor Petru. A petrecut in rugaciuni, post si culcari la pamant, s-a rugat celui dintai dintre ucenicii Domnului zicand: Ceea ce am gresit eu ca om, indreapta tu ca unul caruia ti-a fost incredintata Biserica si Tronul de Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos”. Dupa patruzeci de zile, apostolul s-a aratat celui ce se ruga si i-a spus: ,,Am citit si am indreaptat”. Dupa ce papa Leon a luat scrisoarea din mormantul sfantului apostol Petru, a deschis-o si a gasit-o indreaptata de mana apostolului.  

CAPITOLUL 148  

VEDENIA LUI TEODOR EPISCOPUL DARNEI DESPRE ACELASI PREA FERICIT LEON  

Teodor , prea cuviosul episcop al cetatii Darnei din Libia, ne povestea acestea:  

Cand eram in sinchel, al celui intru sfinti patriarhul Evloghie, vad in vis pe un barbat plin de cuviinta si venerabil, care-mi spune:  

- Vesteste-ma la patriarhul Evloghie.  

Eu i-am spus:  

- Cine esti, stapane, tu care-mi poruncesti sa te anunt?  

El a raspuns:  

- Sunt Leon, papa Romei!  

Am intrat la avva Evloghie si l-am anuntat zicand:  

- Prea sfintitul si prea fericitul papa Leon al Bisericii romanilor, inainte statatorul , vrea sa va salute.  

La auzul acestor cuvinte, patriarhul s-a sculat si a iesit in graba intru intampinarea lui. S-au imbratisat unul cu altul, s-au rugat si s-au asezat.  

Atunci purtatorul de Dumnezeu Leon a spus patriarhului Evloghie:  

- Stii pentru ce am venit la voi?  

- Nu, a raspuns avva Evloghie.  

- Am venit, a raspuns papa Leon, sa va multumesc pentru chipul maret si frumos in care ati luptat pentru epistola mea, scrisa catre fratele nostru Flavian, patriarhul Constantinopolului. Ati scos la adevar doctrina mea, din acea scrisoare si ati inchis gurile ereticilor. Cunoaste frate, ca nu numai pe mine m-a bucurat dumnezeiasca voastra osteneala, ci si pe Petru, verhovnicul apostolilor si inainte de toate, pe insusi Adevarul propovaduit de noi, care este Hristos, Dumnezeul nostru.  

Vedenia acesta nu am avut-o numai o data, ci am vazut-o de trei ori. Incredintat de a treia vedenie, am povestit-o celui intru sfinti patriarhul Evloghie. Cand a auzit a lacrimat si a intins mainile sale la cer si a multumit lui Dumnezeu, zicand:  

- Multumescu-ti Tie, Stapane Hristoase, Dumnezeul nostru, ca desi sunt nevrednic m-ai facut propovaduitor al adevarului Tau; si pentru rugaciunile slujitorilor Tai Petru si Leon, bunatatea ta a primit ca pe cei doi banuti ai vaduvei si neinsemnata mea ravna.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (48) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1038, Anul III, 03 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!