CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1032 din 28 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (42)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 128  

VIATA LUI ADELFIE, EPISCOPUL ARAVESEI SI DESPRE FERICITUL IOAN HRISTOSTOM  

In lavra celui inttru sfinti parintele nostru Sava, ne-am dus la avva Atanasie. Si ne povestea noua zicand ca a auzit pe avva Atinoghen, episcopul Petrelor, fiul staretei Damianei sihastra, povestind acestea:  

Bunica mea, Ioana, avea un frate numit Adelfios. Acesta era episcop al Aravisei. Mai avea si o sora care era stareta la o manastire de maici. Intr-o zi s-a dus episcopul la manastire s-o vada pe sora lui. Cand a intrat in curtea interioara a manastirii a vazut pe o sora de manastire muncita de demon si aruncata la pamant. Episcopul a chemat pe sora lui si i-a zis:  

-Iiti place ca acesta sora sa fie nedreptatita si muncita de demon sau nu stii ca esti raspunzatoare, ca stareta, de toate surorile?  

- Dar ce pot sa-i fac eu demonului? i-a raspuns sora lui.  

- Dar ce ai facut aici atatia ani? a intrebat-o episcopul.  

Si a facut episcopul rugaciune si a curatit de demoni pe sora aceea.  

* * *  

Tot Atanasie ne povestea iarasi despre acelasi episcop Adelfios, zicand ca a auzit de la sora lui acestea:  

Cand Ioan Hrisostom (Ioan Gură de Aur), episcopul Constantinopolui a fost surghinuit in Cucuzan, a fost gazduit in casa noastra. Cat a stat la noi am avut mare indrazneala si dragoste catre Dumnezeu. Fratele meu Adelfios spunea:  

Cand a murit fericitul Ioan in surghiun, m-a cuprins o durere de nesuferit ca acest batran, dascal intregii lumi, care a inveselit cu cuvintele sale Biserica lui Dumnezeu, n-a adormit intru omnul pe scaunul patriarhal. Si m-am rugat lui Dumnezeu cu multe lacrimi sa-mi arate in ce stare se afla el si daca a fost randuit impreuna cu patriarhii. Dupa ce m-am rugat multa vreme, intr-o zi am cazut in extaz si vad un barbat foarte frumos la chip; m-a luat de mana dreapta si m-a dus intr-un loc luminos si slavit. Acolo mi-a aratat pe predicatorii evlaviei si pe dascalii Bisericii. Eu, povesteste fratele meu, ma uitam de jur imprejur ca sa-l vad pe cel ce-l doream, pe marele Ioan. Dupa ce mi-a aratat pe toti si mi-a spus numele fiecaruia, m-a apucat iarasi de mana si m-a scos afara. L-am urmat intristat ca nu l-am vazut impreuna cu parintii pe cel intru sfinti Ioan. La iesire cel care statea la poarta mi-a spus:  

- Nici unul din cei care vin aici nu iese intristat.  

- Asta mi-i durerea, am raspuns eu, ca n-am vazut cu ceilalti dascali pe prea iubitul meu Ioan, patriarhul Constantinopolului.  

Si m-a intrebat iarasi:  

- Vorbesti de Ioan, dascalul pocaintei? Pe el nu poate sa-l vada om in trup, caci el acolo sta, unde este tronul Stapanului.  

CAPITOLUL 129  

VIATA UNUI STALPNIC  

Tot avva Atanasie ne povestea iarasi ca a auzit ca a auzit pe avva Atinoghen, episcopul Petrelor, zicand ca in tara sa traia un stalpnic. Toti care veneau la stalpnic vorbeau cu el de jos, pentru ca stalpnicul nu avea scara. Daca vreun frate ii spunea: "vreau sa-ti spun un gand de-al meu", stalpnicul ii spunea cu voce blanda: " vino la piciorul stalpului" si se ducea la cealalta parte a stalpului. Si asa vorbea unul cu altul, stalpnicul sus iar fratele jos. Nimeni din cei ce erau acolo nu auzeau vorbele lor.  

* * *  

Spunea si acestea avva Atanasie despre acelasi stalpnic. Erau doi pascatori, care se iubeau mult unul pe altul. Timp de multi ani s-au dus la el amandoi, dar niciodata unul fara de altul. Intr-o zi a venit unul din ei fara stirea celuilalt la stalpnic. A batut multa vreme la stalp, dar batranul n-a voit sa-i deschida. S-a mahnit intru sine si a plecat. La intoarcere l-a intalnit prietenul sau, in drum si el spre stalpnic. S-a intors deci si el cu celalalt, ca amandoi sa intre odata la stalpnic.  

Cand a batut la stalp, batranul a trimis vorba sa intre numai cel de-al doilea. Dupa ce a intrat, l-a rugat pe batran sa intre si celalalt. Batranul a spus ca nu se poate sa il primeasca. Desi pastoral a staruit mult si l-a rugat multa vreme ca sa-l primeasca, batranul a zis:  

- Dumnezeu s-a intors de la el, fiule si nu pot sa-l primesc.  

Si au plecat la locurile lor. Dupa doua zile prietenul lui a murit.  

CAPITOLUL 130  

SFATURILE LUI AVVA ATANASIE SI MINUNATA LUI VEDENIE  

Tot avva Atanasie spunea:  

Parintii nostri au pazit infranarea si saracia pana la moarte. Noi insa ne-am largit burtile si pungile.  

* * *  

Spunea iarasi batranul:  

- Pe timpul parintilor nostri era in mare vaza si ravna inlaturarea oricarei distractii a sufletului; acum, pe timpul nostru, stapanesc oalele de bucatarie si castigul scos din lucrul mainilor noastre.  

* * *  

Avva Atanasie ne mai spunea si acestea:  

Mi-a venit odata un gand si am zis: care este oare deosebirea intre cei ce se nevoiesc pentru indeplinirea poruncilor lui Dumnezeu si intre cei ce nu se nevoiesc?  

Si am cazut in extaz si a venit cineva la mine si mi-a zis:  

- Urmeaza-ma!  

Si m-am dus intr-un loc plin de lumina. M-a oprit langa o usa a carei infatisare nu se poate povesti. Si am auzit ca inauntru lauda pe Dumnezeu o multime nenumarata. Am batut la usa. Si am auzit pe cineva dinauntru zicandu-mi:  

- Ce voiesti?  

- Vrem sa intram, a raspuns conducatorul meu.  

Cel dinauntru a zis:  

- Cel care traieste in trandavie nu intra aici. Dara daca vreti sa intrati, duceti-va si nevoiti-va si nu puneti nici un pret pe zadarnicia lumii.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (42) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1032, Anul III, 28 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!