CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1028 din 24 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (38)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

CAPITOLUL 116  

DESPRE FRATELE CARE A FOST HULIT PE NEDREPT CA A FURAT O MONEDA  

 

Avva Andrei Mesinia ne povestea zicand:  

Cand eram tanar am plecat in Rait eu si cu avva al meu si ne-am dus in Palestina. Batranul care ne gazduia avea o moneda de argint. A uitat unde o pusese si m-a banuit pe mine cel tanar, ca as fi furat-o. Batranul spunea parintilor locului acela ca fratele Andrei i-a furat-o. Avva al meu a auzit asta, m-a chemat si mi-a zis:  

- Spune-mi, Andrei, tu i-ai luat moneda batranului?  

- Fereasca Dumnezeu, avvo, eu nu am luat nimic!  

Eu aveam o manta. Am vandut mantaua pe o moneda de argint. Am luat moneda si m-am dus la batran. I-am facut metanie si i-am zis:  

- Iarta-ma, avvo! Satana si-a batut joc de mine si am luat moneda ta. Acolo era si un laic. Si mi-a zis batranul:  

- Du-te, fiule, eu nu am pierdut nimic.  

Iarasi i-am facut metanie si i-am zis:  

- Pentru numele lui Dumnezeu, ia moneda, iata aceasta este! Si roaga-te pentru mine, ca Satan m-a ispitit s-o fur si sa te mahnesc.  

Batranul mi-a zis:  

- Fiule, n-am pierdut nimic.  

Cum nu m-a convins laicul mi-a spus:  

- Intr-adevar, frate, ieri cand am venit aici am gasit pe batran plangand, facand metanii si foarte intristat. Cand l-am vazut atat de mahnit i-am zis: Fii bun, te rog si spune-mi ce ai?  

Am defaimat pe fratele, mi-a raspuns el, ca a luat moneda; si iata am gasit-o acolo unde o pusesem. Asa s-a incredintat batranul ca n-am furat moneda si mi-a dat-o zicandu-mi:  

- Ia moneda, caci eu am furat-o.  

 

CAPITOLUL 117  

DESPRE UN FRATE DEMONIZAT VINDECAT DE AVVA ANDREI  

 

Un frate stapanit de demon s-a dus la avva Simeon Stalpnicul in Muntele Minunat sa-i faca o molifta si sa izgoneasca demonul din el.  

Avva Simeon l-a intrebat:  

- Unde locuiesti?  

- In Rait, i-a spus fratele.  

- Ma minunez, frate, i-a raspuns batranul, ca te-ai obosit atata si ai mers atat cale ca sa vii la mine, om pacatos, odata ce ai in lavra ta atat de mari parinti. Du-te deci la avva Andrei, fa-i o metanie sa se roage pentru tine si te vei vindeca indata.  

Fratele s-a intors la Rait, i-a facut metanie lui avva Andrei, dupa cum i-a spus avva Simeon, zicandu-i:  

- Roaga-te pentru mine, avvo!  

Avva Andrei i-a spus:  

- Avva Simenon a primit harul vindecarii.  

Dupa ce s-a rugat pentru fratele, s-a curatit indata si a multumit lui Dumnezeu.  

 

CAPITOLUL 118  

VIATA LUI MINA DIACONUL, MONAH DIN RAIT  

 

Avva Serghie din Rait ne povestea despre un frate, diacon, cu numele Mina, zicand asa:  

Diaconul a plecat in lume pentru o treaba a manastirii. Ce s-a intamplat cu el, nu stim, decat ca a lepadat haina monahala si s-a facut laic. Dupa trecere de multa vreme s-a dus in orasul sfant. Cum trecea prin Seleucia din provincia Isauria, a vazut de departe manastirea celui intru sfinti avva Simenon Stalpnicul si-si spune in sine: " Am sa ma duc sa-l vad pe marele Simeon", caci nu-l vazuse niciodata. S-a dus si s-a apropiat de stalp. Cand l-a vazut avva Simeon, cunoscand ca a fost monah si ca era hirotonit diacon, a strigat pe cel care-l slujea si i-a zis:  

- Adu-mi un foarfece!  

Cand i l-a adus, a adaugat:  

- Binecuvantat este Domnul! Tunde-l pe acela si l-a aratat cu degetul pe Ioan, caci erau multi imprejurul stalpului.  

Diaconul s-a mirat de acest cuvant, dar a fost cuprins in acelasi timp si de mare frica. A primit sa fie tuns fara sa spuna un cuvant, intelegand ca Dumnezeu i-a descoperit sfantului batran ce-i cu el. Avva Simeon i-a grait:  

- Fa rugaciunea diaconului!  

Dupa ce s-a rugat, sfantul i-a spus:  

- Du-te la Rait, de unde ai plecat!  

Cand diaconul i-a spus ca-i este rusine si ca nu poate suferi sa fie rusinat de oameni, i-a grait avva Simeon din nou:  

Crede-ma, fiule, nu trebuie sa te rusinezi de asta. Parintii te vor primi cu fata vesela si se vor bucura si se vor veseli de intoarcerea ta. Afla si asta ca Dumnezeu are sa-ti faca un semn in trupul tau, ca sa cunosti ca marea Lui bunatate ti-a iertat acest pacat.  

Si intr-adevar, cand a ajuns la Rait l-au primit parintii cu bratele deschise, ba l-au randuit iarasi slujitorii sfintiti.  

Intr-o duminica, pe cand tinea in maini Sfantul si Facatorul de viata Sange al marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, i-a iesit din orbite pe neasteptate un ochi. Din acest semn au cunoscut parintii ca Dumnezeu i-a iertat pacatul dupa cuvantul dreptului Simeon.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

 

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (38) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1028, Anul III, 24 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!