CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1021 din 17 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (31)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 95  

VIATA BATRANULUI PATRICIU DIN MANASTIREA SCOPELOS  

Era un batran care traia in manastirea parintelui nostru Teodosie, de fel din Sevastopolea Armeniei, numit Patriciu. Era foarte batran - se spunea ca era de o suta treisprezece ani - bland si sihastru. Parintii acestui loc ne povesteau despre acest virtuos batran ca era staretul chinoviei Avazanu. A parasit staretia de teama de a nu pacatui mai mult si de a nu fi osandit, fiind in fruntea chinoviei, caci spunea el ca pastorirea oilor cuvantatoare se cuvine marilor barbati si a venit la asculatare in manastirea parintelui nostru Teodosie, judecand ca e mai bine asa pentru mantuirea sufletului lui.  

CAPITOLUL 96  

DESPRE ACELASI SI DESPRE IULIAN, ARABUL CEL ORB  

Tot despre el ne spuneau si urmatoarele:  

Era aici un calugar, arab de neam, numit Iulian lipsit de vedere. Acest avva Iulian s-a suparat odata cu privire la Macarie, arhiepiscopul Ierusalimului si nu primea sa fie impartasit de el. Intr-o zi avva Iulian ii face cunoscut lui avva Simeon cel din Muntele Minunat - muntele era departe de Antiohia ca la noua mile- spunand:  

- Sunt orb si nu pot sa ma duc in alta parte si nici n-am pe cineva in stare sa ma ajute, iar de la Macarie nu vreau sa primesc Sfanta Impartasanie. Dar spune-mi parinte, cum trebuie sa ma port cu un frate care a curvit si cu unul care s-a legat prin juramant.  

Avva Simeon a raspuns lui avva Iulian, zicand:  

- Sa nu pleci si nici sa nu te desparti cumva de Sfanta Biserica pentru ca ea, prin harul Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este nepatata. Dar afla si aceasta, frate, ca aveti in chinovia voastra pe un batran cu numele Patriciu, care poate sa proscomideasca. Batranul acesta nu-i randuit printre primii preoti, vine intre ultimii la biserica si locuieste aproape dinspre zidul de apus al bisericii. Are si dreptul sa rosteasca sfanta rugaciune a proscomediei; si Sfanta Jertfa adusa de el este bine primita.  

CAPITOLUL 97  

VIATA SI MOARTEA A DOI FRATI MONAHI, CARE S-AU JURAT SA NU SE DESPARTA UNUL DE ALTUL  

Spunea avva Ioan anahoretul, poreclit Piru:  

Am auzit pe avva Stefan moabitul, povestind:  

Pe cand eram in chinovia sfantului Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste, erau acolo doi frati, care au facut juramant sa nu se desparta unul de altul, nici in viata, nici in moarte. Cum stateau ei in chinovie si intareau pe toti, unul dintre ei a fost chinuit de curvie. Neputand suporta chinul, ii spune fratelui sau:  

- Frate, dezleaga-ma de juramant, ca sunt chinuit de curvie si vreau sa plec in lume.  

Fratele lui a inceput sa-l roage si sa-i spuna:  

- Nu, frate, nu face una ca asta, sa nu-ti pierzi osteneala.  

Celalalt i-a spus:  

- Sau vino cu mine ca sa savarsesc fapta, sau dezleaga-ma de juramant ca plec.  

Fratele nevoind sa-l dezlege de juramant a plecat cu el in oras. Cel chinuit de curvie a intrat intr-o casa de desfrau, iar celalalt a stat afara, a luat tarana din pamant si si-a pus-o pe cap.  

Si s-a zdrobit pe sinesi. Dupa ce a iesit din casa de desfrau, dupa ce si-a indeplinit pofta, i-a spus celalat frate:  

- Ce ai folosit, fratele meu, de pe urma pacatului tau? Sa mergem iarasi la locul nostru.  

- Nu pot sa mai merg in pustie, a raspuns el. Du-te singur, caci eu raman in lume.  

Desi a staruit mult, nu l-a convins ca sa-l urmeze in pustie, asa ca a ramas si el in lume cu el si au muncit ca sa se hraneasca.  

Avva Avramie, cel care construise mai inainte in Constantinopole, manastirea Avramitilor, arhiepiscopul de mai tarziu al Efesului, acest bun si bland pastor, zidea in acea vreme manastirea lui numita a Bizantinilor. S-au dus deci cei doi frati si au muncit acolo, primindu-si plata. Cel care cazuse in curvie lua plata amandorura si se ducea in fiecare zi in oras si cheltuia banii in desfrau. Celalalt postea toata ziua si-si indeplinea cu toata linistea lucrul sau, fara sa vorbeasca cu cineva. Locuitorii au vazut ca in fiecare zi acesta nici nu mananca, nici nu vorbeste, ci sta necontenit pe ganduri si au spus celui intru sfinti avva Avramie toata purtarea lui si tot ce stiau despre dansul. Atunci marele Avramie a chemat pe lucrator in chilia lui si l-a intrebat, zicand:  

- De unde esti, frate? Care-i meseria ta?  

Fratele i-a marturisit lui totul si a adaugat:  

- Rabd totul pentru fratele meu, si pentru ca Dumnezeu vazandu-mi chinuirea mea sa-l mantuie pe fratele.  

Cand dumnezeiescul Avramie a auzit acestea, i-a spus fratelui:  

- Domnul ti-a daruit sufletul fratelui tau.  

Dupa ce avva Avramie i-a dat drumul fratelui si a iesit din chilia batranului, iata ca il striga fratele sau:  

- Ia-ma in pustie, fratele meu, ca sa ma mantui!  

Indata l-a luat, a plecat intr-o pestera alaturi de sfantul riu Iordan si l-a zavorat. Dupa putina vreme, propasind mult cu duhul in cele dumnezeiesti, a murit. Fratele a ramas in aceeasi pestera,dupa cum facuse juramant, ca sa moara si el tot acolo.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (31) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1021, Anul III, 17 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!