AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1019 din 15 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (29)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 88  

VIATA LUI AVVA TOMA APOCRISIARUL DIN CHINOVIA APAMEII SI DESPRE MINUNEA FACUTA DE TRUPUL LUI DUPA MOARTE  

Cand am ajuns in Antiohia un preot al bisericii ne-a povestit despre un oarecare avva Toma, care era apocrisiar al unei chinovii din partile Apameii. Acesta a venit odata la Ierusalim pentru nevoile manastirii. Pe cand zabovea aici pentru treburi, a murit in Dafni la biserica Sfintei Eufimii. Clericii locului l-au ingropat ca strain in cimitirul pentru straini. In alta zi au ingropat o femeie si au pus-o deasupra lui. Era cam pe la ora opt dimineata; pe la ora trei dupa-amiaza, pamantul a aruncat-o afara. Localnicii s-au minunat vazand intamplarea. Apoi pe seara au ingropat-o din nou in acelasi mormant si a doua zi au gasit trupul ei iarasi deasupra mormantului. Au luat deci trupul si l-au ingropat in alt mormant. Dupa cateva zile au ingropat o alta femeie si au pus-o deasupra monahului, negandindu-se ca monahul nu ingaduie sa fie ingropata o femeie deasupra lui. Cand au vazut clericii ca si pe aceasta a azvarlit-o pamantul afara, au cunoscut ca batranul nu primeste sa fie ingropat cu o femeie deasupra lui si s-au dus si au spus intamplarea patriarhului Domnin. Patriarhul a poruncit ca tot orasul sa vina cu lumanari in Dafni si sa poarte cu litanii trupul acelui sfant barbat. Si l-au ingropat in cimitir unde se gasesc multe moaste ale sfintilor mucenici. Au facut deasupra mormantului si o capela.  

CAPITOLUL 89  

GASIREA TRUPULUI UNUI SFANT ANAHORET IN MUNTELE AMANON  

Un parinte din Antiohia ne-a istorisit acestea:  

Intr-o zi ne-am suit in muntele Amanon pentru niste treburi. Acolo am gasit o pestera. Cand am intrat inauntru am gasit un anahoret inghenunchiat, cu mainile intinse spre cer si cu parul capului pana la pamant. Socotind ca este viu, i-am facut metanie zicandu-i:  

- Roaga-te pentru mine, parinte!  

Cum nu mi-a raspuns, m-am sculat si m-am apropiat de el ca sa ii sarut dreapta. Cand l-am apucat de mana am vazut ca-i mort. L-am lasat si am iesit din pestera. Dupa ce am mers putina vreme, vad alta pestera. Am intrat inauntru si am gasit un alt batran. Si mi-a spus:  

- Bine ai venit, frate! Ai intrat si in cealalta pestera a batranului?  

- Da, parinte, i-am raspuns eu.  

- N-ai luat cumva ceva de acolo?  

- Nu, i-am raspuns.  

Atunci mi-a zis batranul:  

- Intr-adevar, frate, batranul a murit acum cinsprezece ani.  

Si parea ca murise de un ceas. Dupa ce mi-am luat blagoslovenie de la batran, am plecat slavind pe Dumnezeu.  

CAPITOLUL 90  

MOARTEA A DOI ANAHORRETI IN MUNTELE PTERIGHION  

Doi anahoreti traiau mai sus de muntii Rossos, in muntele numit Pterighion, alaturi de râul Piapi si de manastirea lui avva Teodosie cel din Scopelos. Calugarul a murit; ucenicul lui i-a facut slujba inmormantarii si l-a ingropat in munte. Dupa cateva zile ucenicul anahoretului s-a pogorat din munte si a venit in apropiere de locuintele omenesti. Aici a gasit un om care-si lucra pamantul si i-a spus:  

- Fii bun, frate, ia cu tine o sapa si-o lopata si vino cu mine!  

Sateanul a ascultat indata de anahoret. Cand s-a suit in munte, anahorretul i-a aratat sateanului mormantul batranului si i-a spus:  

- Sapa aici!  

Si pe cand sapa el mormantul, anahoretul se ruga. Dupa ce si-a terminat rugaciunea l-a imbratisat pe satean si i-a spus:  

- Roaga-te pentru mine, frate!  

Apoi s-a pogorat in mormant, s-a asezat deasupra batranului si si-a dat duhul. Sateanul a acoperit din nou mormantul si a multumit lui Dumnezeu. Coborandu-se ca la o aruncatura de piatra din munte , a spus intru sine: “Trebuie sa-mi iau blagoslovenie de la sfinti”. Dar cand s-a intors nu a mai gasit mormantul sfintilor.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (29) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1019, Anul III, 15 octombrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!