CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1002 din 28 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (15)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITOLUL 43 
  
MOARTEA NEFERICITA A NECREDINCIOSULUI TALALEU ARHIEPISCOPUL TESALONICULUI 
  
In Tesalonic era un arhiepiscop numit Talaleu. Acesta nu se temea nici de Dumnezeu, nici nu se infricosa de rasplata pregatita; dimpotriva, nenorocitul, calcand in picioare invatatura crestina si socotind ca o nimica vrednicia preoteasca, era lup rapitor in loc de pastor. Nu voia sa se inchine Sfintei si Deofiintei Treimi - miluieste-ma Doamne! - si se inchina idolilor. Dar cei care conduceau sfintele biserici in vremea aceea l-au depus din scaun printr-o hotarare canonica. Dupa ce a trecut putina vreme, cel plin de toata nelegiuirea, a vrut sa vina iarasi pe scaunul Episcopal. Dar penttru ca dupa cum spune Solomon , totul asculta de aur, a fost chemat sa se intoarca la episcopia sa, caci traia acum la Constantinopol unde potrivit cuvantului profetului Isaia, 5,23 locuiesc conducatorii, care pentru daruri dau dreptate celui nedrept si rapesc dreptul dreptului. Dumenezeu insa n-a parasit biserica Lui, ci l-au osandit din nou , potrivit canoanelor apostolice. Hotararea asta insa, nu i-a fost pe plac lui Talaleu. Intr-o zi s-a imbracat in haine foarte bune spre a se duce la imparat ca sa-I dea din nou scaunul Episcopal. Pe cand vroia sa iasa din casa, stomacul l-a silit sa se duca pana afara. Si pentru ca vreme de doua ceasuri a ramas acolo, au intrat inauntru unii din cei ce stateau afara spre a-i spune sa iasa odata. Cand au intrat l-au gasit cu capul in gaura closetului, cu picioarele in sus, reinnoind moartea vesnica si groaznica a nelegiuitului Arie, dusmanul lui Dumnezeu. Caci si pe Arie care a nadajduit ca poate sa-si impuna in chip tiranic in Biserica parerea sa cu ajutorul puterii imparatesti, ingerul minunat si de mare sfat al sfintei Biserici a lui Dumnezeu i-a raspandit in closet maruntaiele care au zamislit erezia. Si acestuia, care nadajduia ca prin ajutorul nedrept al imparatului, sa faca mai mult rau decat inainte, i-a luat-o inainte ingerul pazitor al Bisericii Tesalonicului impreuna cu marele mucenic Dumitru si in locul in care era si punea la cale, in unire cu demonul necurat si atatator, rele planuri impotriva Sfintei Biserici a lui Dumnezeu, acolo i-a lasat atarnate in aer picioarele, ce nu puteau calca cum trebuie, ale netrebnicului rob, purtand semnele viitoarei judecati ce o va suferi, caci este ingrozitor sa cazi in mainile Dumnezeului Cel viu. ( Evr. 10:11) 
  
CAPITOLUL 44 
  
VIATA UNUI BATRAN MONAH SI DESPRE RUGACIUNEA PENTRU CEI MORTI 
  
Cand ne-am dus in Tebaida Egipteanului ne-a povestit un calugar urmatoarele fapte: 
  
Un batran imbunatatit traia in afara orasului Asinoe si statuse in chilia sa cam saptezeci de ani. Avea zece ucenici; unul din ei insa nu se ingrijea de loc de mantuirea sufletului lui. Batranul adeseori in il sfatuia si indemana zicandu-i: 
  
- Ingrijeste-te, frate, de sufletul tau! Ai sa mori si ai sa te duci in iad! 
  
Fratele insa, nu asculta niciodata de batran si nu primea sfaturile lui. S-a intamplat ca sa moara fratele dupa cateva vreme. Batranul s-a intristat mult pentru el , caci stia ca aplecat din lumea aceasta fara sa se ingrijeasca deloc de mantuirea sufletului lui, si ca fusese foarte lenes. Si a inceput batranul sa se roage si sa spuna: 
  
- Doamne Iisuse Hristoase adevaratul nostru Dumnezeu, descopera ce soarta are sulfetul acestui frate! 
  
Si intr-adevar, vede in extaz rau de foc, iar in el multime mare de oameni; in mijlocul lor vede pe fratele cufundata in rau de foc pana la gat. Atunci ii spune batranul: 
  
- Din pricina acestei osande te indemanm, fiule, sa te ingrijesti de mantuirea sufletului tau. 
  
Fratele a raspuns si a zis batranului: 
  
- Multumesc lui Dumnezeu , parinte, ca cel putin capul mi-i odihnit, deoarece prin rugaciunile tale, stau cu picioarele pe crestetul unui episcop. 
  
CAPITOLUL 45 
  
DESPRE UN CALUGAR CARE S-A ZAVORAT PE MUNTELE MASLINILOR SI DESPRE INCHINAREA LA ICOANA MAICII DOMNULUI 
  
Ne povestea un batran ca spunea avva Teodor Iliotul ca era in muntele Maslinilor un calugar care sihastrea zavorat, mare luptator in nevointele calugaresti. Dar il chinuia pe el demonul curviei. Intr-o zi, pe cand il muncea diavolul mai tare, a inceput batranul sa se vaite si sa spuna demonului: 
  
- Pana cand n-ai sa-mi dai pace? Du-te de la mine ca ai imbatranit odata cu mine! 
  
Demonul i se arata in fata ochilor spunandu-i:  
  
- Jura-mi-te ca n-ai sa spui nimanui ceea ce iti voi spune si n-am sa te mai chinui! 
  
- Ma jur! Si s-a jurat batranul, pe Cel ce locuieste in ceruri ca n-are sa spuna nimanui din cele ce i se vor spune. 
  
Atunci diavolul i-a spus: 
  
- Sa nu te mai inchini acestei icoane si n-am sa te mai chinui.  
  
Icoana avea chipul Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu Maria, purtand in brate pe Domnul nostrum Iisus Hristos. 
  
- Lasa-ma, a spus calugarul diavolului, sa ma gandesc. 
  
A doua zi a venit acolo avva Teodor eliotul, care traia pe atunci in lavra Faran, care ne-a si povestit aceasta intamplare. Calugarul i-a povestit lui totul. Batranul a spus monahului: 
  
- Intr-adevar, avvo, ai fost inselat, ca ai jurat. Dar bine ai facut ca mi-ai spus. Ti-i mai de folos sa nu ramana in tinutul acesta femeie desfranata la care sa nu te duci, decat sa tagaduiesti ca nu te inchini Domnului Iisus cu Maica Sa. 
  
Dupa ce l-a sprijinit si l-a intarit cu multe cuvinte, avva Teodor a plecat spre locul lui. 
  
Diavolul se arata din nou monahului si-i spune: 
  
- Ce-nseamna asta calugare? Nu mi-ai jurat ca nu spui nimanui? Pentru ce ai spus totul celui care a venit la tine? Iti spun calugare ca in ziua judecatii ai sa fii judecat ca ti-ai calcat juramantul. 
  
Monahul i-a spus: 
  
- Ca m-am jurat si mi-am calcat juramantul o stiu. Stiu ca am calcat juramantul facut pe Stapanul si Facatorul meu, dar pe tine nu te ascult. Tu vei fi cel care ai sa fi osandit ca rau sfatuitor si ca pricinuitor al calcarii juramantului. 
  
http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (15) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1002, Anul III, 28 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!