CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 999 din 25 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (12)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 34  

VIATA DUMNEZEIESCULUI ALEXANDRU, PATRIARHUL IERUSALIMULUI  

Aceeasi sfanta cetate a avut si un alt patriarh, numit Alexandru. Acesta era foarte milostiv si bun la inima. Odata unul din notari i-a furat aur. Temandu-se a fugit si s-a dus in Tebaida Egiptului. Barbarii din Tebaida Egiptului, care se hranesc cu carne cruda, au pus mana pe el pe cand ratacea si l-au dus pana la marginile Egiptului. Dumnezeiescul Alexandru afland de el ca este rob l-a cumparat cu 85 de monezi. Patriarhul s-a purtat cu el atat de bine si asa de omeneste cand s-a reintors in casa lui, incat unul din locuitorii orasului a spus odata:  

- Nimic n-ar fi mai folositor decat sa gresesc fata de Alexandru.  

* * *  

Altadata unul din diaconii lui l-a insultat pe dumnezeiescul Alexandru in fata tuturor clericilor. Dumnezeiescul Alexandru, insa, si-a cerut iertare, zicandu-i:  

- Iarta-ma , frate!  

 

CAPITOLUL 35  

VIATA LUI ILIE, PATRIARHUL IERUSALIMULUI SI DESPRE FLAVIAN, PATRIARHUL ANTIOHIEI  

Spunea avva Polihronie despre avva Ilie, arhiepiscopul Ierusalimului, ca nu bea vin cand era monah si a pastrat aceasta randuiala si cand a ajuns patriarh. Se spunea despre Ilie, arhiepiscopul Ierusalimului si despre Flavian arhiepiscopul Antiohiei, urmatoarele:  

Imparatul Anastasie i-a exilat pe amandoi in urma sinodului de la Calcedon. Pe Ilie l-a exilat in Alia, iar pe Flavian in Petra. Intr-o zi patriarhii si-au facut cunoscut unul altuia:  

Anastasie a murit astazi. Sa mergem si noi ca sa ne judecam cu el.  

Si dupa doua zile au plecat catre Domnul.  

 

CAPITOLUL 36  

VIATA LUI AVVA EFREM, PATRIARHUL ANTIOHIEI SI IN CE CHIP A CONVERTIT PE UN STALPNIC DIN EREZIA LUI SEVER  

Unul din parinti ne povestea despre fericitul Efrem patriarhul Antiohiei, ca era un aparator calduros al credintei ortodoxe. Intr-o zi a auzit ca in partile Ierapolei traieste un stalpnic, care face parte din erezia lui severienilor si a  

achefalilor. A pornit deci la el cu gandul sa-l reintoraca la credinta ortodoxa. Cand a ajuns acolo a inceput dumnezeiescul Efrem sa-l sfatuiasca si sa-l indemne pe stalpnic sa mearga pe drumul tronului apostolic si sa aiba partasanie cu Sfanta, sobornica si apostolica Biserica. Stalpnicul i-a raspuns, zicandu-i:  

- Eu, cu nici un chip, n-am nici o legatura cu Sinodul de la Calcedon.  

- Cum vrei sa te vindeci de ratacirea ta, daca spui ca n-ai nici o legatura cu acest Sinod, care, prin harul Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, a eliberat Sfanta Biserica de orice murdarie a invataturii eretice?  

Stalpnicul i-a raspuns:  

- Sa aprindem, Inaltpreasfintite , foc si sa intram in el si eu si tu! Cine va iesi nevatamat din foc, acela-i ortodox si lui trebuie sa-i urmam.  

A spus asta ca sa-l inspaimante pe patriarh.  

- Trebuia, fiule, i-a raspuns patriarhul, ca tu sa ma fi ascultat ca pe tatal tau si sa nu fi cerut nimic mai mult de la mine. Dar pentru ca ai cerut un lucru care depaseste nevrednicia mea, voi face si asta pentru mantuirea sufletului tau, avand incredere in milostivirea Fiului lui Dumnezeu.  

Si atunci a spus dumnezeiescul Efrem celor de fata:  

- Binecuvantat este Domnul. Aduceti lemne aici.  

Dupa ce patriarhul a aprins lemnele aproape de stalp, a spus stalpnicului:  

- Coboara-te de pe stalp ca sa intram amandoi in foc, potrivit hotararii tale!  

Stalpnicul s-a inspaimantat de increderea ce o avea patriarhul in Dumnezeu si n-a vruit sa coboare.  

Patriarhul a spus atunci:  

- N-ai propus tu sa se faca asta? Pentru ce, deci, nu vrei sa o faci?  

Atunci patriarhul si-a dezbracat omoforul pe care-l purta, s-a apropiat de foc si s-a rugat zicand:  

- Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care pentru noi ai binevoit sa te intrupezi cu adevarat din Stapana noastra Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, arata-ne noua adevarul!  

Dupa ce si-a terminat rugaciunea si-a aruncat omoforul in mijlocul focului. Cu toate ca focul a ars timp de trei ore pana ce s-au terminat toate lemnele, totusi a scos din foc omoforul intreg si nevatamat, fara sa fi suferit ceva din pricina focului. Atunci stalpnicul vazand intamplarea, s-a incredintat ca adevarata credinta este in Biserica Ortodoxa. L-a anatemizat pe Sever si erezia lui, a venit la sfanta Biserica, s-a impartasit din mainile fericitului Efrem si L-a prea slavit pe Dumnezeu.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (12) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 999, Anul III, 25 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!