CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 997 din 23 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (11)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 31  

CONVERTIREA SI VIATA MARIEI, PACATOASA  

Doi calugari batrani au plecat din Aegeae in Tarsul Ciliciei si potrivit iconomiei lui Dumnezeu, au tras la un han,sa se odihneasca caci era cald. Acolo au gasit trei tineri care aveau cu ei o femeie desfranata. Batranii s-au asezat deoparte. Unul din ei a scos din desaga Sfanta Evanghelie si a inceput sa citeasca. Femeia desfranata , care era cu tinerii, cand l-a vazut pe batran ca citeste, i-a lasat pe tineri si a venit si s-a asezat langa batran. Batranul, imbrancind-o, i-a zis:  

- Pari sa fii cu totul nerusinata, nenorocito! Nu ti-e rusine sa vii si sa te asezi alaturi de mine?  

- Parinte, i-a raspuns ea, nu te scarbi de mine! Chiar daca sunt plina de pacate, adu-ti amine ca Stapanul tuturor, Domnul si Dumnezeul nostru, n-a alungat pe femeia pacatoasa care s-a apropiat de El.  

- Da, i-a raspuns el, dar femeia aceea pacatoasa n-a mai ramas in pacat.  

- Nadajduiesc in Fiul lui Dumnezeu cel viu, a spus femeia, ca incepand de astazi, nici eu numai raman in pacatul acesta.  

Si parasindu-i pe tineri si toata avutia ei, s-a dus cu batranii. Si au bagat-o intr-o manastire numita Nachiva, alaturi de Aegeae. Pe aceasta femeie am vazut-o si eu, batrana, traind cu multa intelepciune. De la ea am auzit povestirea de fata.  

 

CAPITOLUL 32  

CONVERTIREA SI VIATA LUI VAVILA MASCARICIUL SI A PRIETENILOR LUI COMITA SI NICOSA  

Era un mascarici in Tarsul Ciliciei numit Vavila. El avea doua amante: una se chema Comita si alta Nicosa. Traia cu ele nebuneste si cu nerusinare si faceau fapte vrednice de dracii care ii ajutau. Intr-o zi a intrat Vavila intr-o biserica. Potrivit iconomiei lui Dumnezeu, tocmai se citea Evanghelia in care se afla pericopa ce spune:” Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia Cerurilor”( Matei 3:2). Cuprins de remuscari a inceput sa se nefireasca din pricina faptelor savarsite de el. A iesit deci indata din biserica, le-a chemat pe cele doua amante ale sale si le-a spus:  

- Stiti in ce desfranare si cat de nebuneste am trait cu voi. Stiti iarasi ca nu-mi era draga una mai mult decat alta. Iata eu va dau toata averea mea. Luati-o si impartiti-o intre voi, eu, incepand de azi, plec, parasesc lumea si ma calugaresc!  

Ele insa, au raspuns cu lacrimi si ca si cum ar fi avut o singura gura, au spus:  

- Am fost partase cu tine si la pacat si la pierderea sufletului nostru. Acum insa, cand vrei sa faci acest lucru placut lui Dumnezeu, ne lasi si vrei sa-l faci singur? Dar nu se va intampla asta, ci vom fi partase cu tine si la bine. Mascariciul s-a inchis indata intr-unul din turnurile orasului iar femeile, dupa ce au vandut toata averea lor si a mascariciului, si au impartit-o la saraci, s-au calugarit si ele. Si-au facut o chilie aproape de turn si s-au inchis acolo.  

Pe acest barbat l-am vazut si eu si m-am folosit, caci e tare primitor, milostiv si smerit. Si am scris aceasta poveste spre folosul celor ce o vor citi.  

 

CAPITOLUL 33  

VIATA SFANTULUI EPISCOP TEODOT  

Ne povestea unul din parinti, ca in sfanta cetate a Antiohiei era un arhiepiscop cu numele Teodot. Acesta era atat de bun, ca ori de cate ori era zi de sarbatoare, chema la masa la el unii din clericii care slujisera la biserica cu el. Unul din clerici n-a vrut sa vina, nici n-a dat ascultare poftirii. Atunci arhiepiscopul a tacut. Altadata insa s-a dus la el rugandu-l sa vina si sa ia parte la masa obsteasca.  

* * *  

Se spunea iarasi despre acelasi arhiepiscop Teodot, ca era asa de bland si de smerit, incat odata fiind in calatorie cu un cleric, el mergea in lectica, iar clericul pe cal. Si a spus arhiepiscopul clericului:  

- Sa impartim lungimea drumului si vom face cu schimbul calatoria noastra.  

Clericul insa, n-a vrut sa faca aceasta, caci spunea ca este o insulta pentru patriarh ca el sa mearga in lectica, iar patriarhul pe cal. Dumnezeiescul Teodot n-a incuviintat, ci l-a silit pe cleric sa faca asa, convingandu-l ca nu-I nici o insulta pentru el.  

 

Link: http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (11) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 997, Anul III, 23 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!