AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 983 din 09 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (3)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITOLUL 10 
  
VIATA LUI VARNAVA ANAHORETUL 
  
In pestera sfantului rau Iordan era un anahoret, numit Varnava. Intr-o zi s-a pogorat la Iordan ca sa bea apa si i s-a infipt un spin in picior dar a ramas cu spinul in picior si nu primea sa-l vada doctorul. Piciorul i-a putrezit si a fost silit sa-si ia luisi un turn in manastirea Turnurilor. Piciorul insa putrezind din ce in ce mai mult, tuturor celor care veneau la el le spunea: 
  
- Cu cat sufera mai mult omul din afara, cu atat infloreste cel dinauntru. 
  
Dupa ce s-a suit avva Varnava anahoretul din pestera lui in lavra Turnurilor si dupa ce a stat acolo catva timp, a mers in pestera lui un alt anahoret. Cand a intrat acesta in pestera a vazut un inger a lui Dumnezeu stand pe altarul care-l facuse in pestera batranul si-l sfintise. 
  
Si a zis anahoretul catre inger: 
  
- Ce faci aici? 
  
- Sunt ingerul lui Dumnezeu, ii raspunde ingerul si de cand s-a sfintit altarul, mie mi s-a incredintat de Dumnezeu. 
  
CAPITOLUL 11 
  
VIATA LUI AVVA AGHIODUL 
  
Avva Petru, preotul lavrei celui intru sfinti Parintele nostru Sava, ne povesteste despre Aghiodul zicand: pe cand era el staret al lavrei fericitului Gherman, s-a intamplat ca un frate de acolo sa moara, fara sa fi aflat batranul. Cand canonarhul a tocat sa se adune toti fratii spre a-l petrece la mormant pe cel raposat, a venit si batranul. Vazand trupul fratelui asezat in biserica, s-a intristat ca nu l-a sarutat inainte de-a iesi din viata. Apropiindu-se de nasalie spune celui mort: 
  
- Scoala-te, frate si da-mi sarutarea cea mai de pe urma! 
  
Iar el s-a sculat si l-a sarutat pe batran. 
  
Batranul i-a spus: 
  
- Dormi, deci, pana ce te va scula Fiul lui Dumnezeu la venirea Sa! 
  
* * * 
  
Tot avva Aghiodul mergand pe tarmul sfantului rau Iordan se gandea intru sine: ce s-a intamplat oare cu pietrele alese in numele conducatorilor celor douasprezece semintii ale lui Israel, si aruncate in Iordan de Iisus Navi? 
  
Si pe cand gandea asa, deodata s-au despartit apele ici si colo si i s-au aratat cele douasprezece pietre. Si facand metanie lui Dumnezeu, a plecat. 
  
CAPITOLUL 12 
  
SFATUL LUI AVVA OLIMP 
  
Un frate l-a intrebat pe avva Olimp, preotul lavrei lui avva Gherasim, zicand: 
  
- Da-mi un sfat! 
  
- Sa nu sezi cu ereticii, ii spune el! Infraneaza-ti limba si pantecele si oriunde te-ai afla, spune necontenit: sunt strain. 
  
link: http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (3) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 983, Anul III, 09 septembrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!