AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 508 din 22 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Ioan Evcrata - Limonariu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITOLUL 150 
  
VIAŢA ŞI SFINŢENIA EPISCOPULUI ORAŞULUI ROMILA 
  
Ne povestea ava Teodor că la treizeci de mile de Roma este un orăşel numit Romila. In acest orăşel era un episcop foarte vrednic şi virtuos. Într-o zi nişte locuitori din Romila s-au dus la 
  
preafericitul papă al Romei Agapet şi l-au acuzat pe episcopul lor la papă, spunând că mănâncă un disc sfinţit. La auzul acestei acuzaţii papa s-a supărat şi a trimis doi clerici să-l aducă la Roma pe episcop pe jos şi legat în lanţuri. Adus la Roma a fost băgat în închisoare. După trei zile de şedere în închisoare a venit sfânta zi a duminicii. Pe când dormea papa, pela revărsatul zorilor sfintei duminici a văzut pe cineva care i-a spus: -In aceasta zi să nu proscomideşti nici tu, nici a 
  
lt cleric sau vreunul din episcopii care sunt în oraş, ci episcopul pe care l-ai închis în închisoare. Acela vreau să proscomidească astăzi.Când s-a deşteptat, papa s-a îndoit de vedenia pe care a avut-o şi a zis intru sine: Am primit împotriva lui o astfel de acuzare şi el să proscomidească? Şi a două oara a auzit vocea în vedenie, zicând: -Ţi-am spus că episcopul din închisoare, să proscomidească! 
  
Deasemeni şi a treia oară a auzit aceleaşi cuvinte, căci încă stătea la îndoială. După ce s-a sculat papa,a trimis la închisoare şi a adus pe episcop şi l-a întrebat: - Care este meseria ta? Episcopul n-a răspuns altceva decât: - Sunt păcătos. 
  
Pentru ca nu l-a convins pe episcop să spună altceva, papa i-a spus: -Tu ai să proscomideşti astăzi! Şi înt-adevăr s-a aşezat înaintea sfântului altar; papa era alături de el, iar diaconii stăteau împrejurul altarului. A început episcopul sfânta anaforă.După ce a terminat slujba sfintei proscomedii, înainte de a sfârşi slujba, a început a două oara şi a treia oara şi a patra oara sfântă anafora. Pentru că toţi se mirau de această întârziere, papa l-a întrebat: -Ce înseamnă asta, căci iată ai spus a patra oara sfântă rugăciune şi tot nu termini? 
  
-Iartă-mă, sfinte Papa, a răspuns episcopul, nu am văzut ca de obicei pogorârea SfântuluiDuh. Pentru aceea n-am terminat rugăciunea. Dar îndepărtează pe diaconul care ţine ripida de lângă sfântul altar, căci eu nu îndrăznesc să-i spun. Atunci dumnezeiescul Agapet a 
  
poruncit şi s-a îndepărtat diaconul; îndată a văzut şi episcopul şi papa venirea Sfântului Duh.Dar şi vălul care era deasupra sfântului altar de la sine s-a ridicat şi a acoperit timp de trei ceasuri pe papa şi pe episcop şi pe toţi care stăteau lângă sfântul altar. 
  
Atunci a cunoscut dumnezeiescul Agapet că mare este episcopul şi că a fost hulit. Şi a fost aşa de întristat de acest fapt, încât a dat porunca să nu se mai ia nici o hotărâre în grabă, ci după multă chibzuială şi cu multă rânduială şi băgare de seamă. 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Limonariu / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 508, Anul II, 22 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!