CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  ÎNVIEREA DOMNULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Până am plecat de acasă, bunicuţu ne povestea despre Iisus, despre jertfa lui şi despre Înviere şi Ridicarea la Cer. Fiind un copil curios îi punem multe întrebări la care îmi răspundea cu răbdare. Obişnuia ca, în fiecare seară, la lumina lămpii din perete, să citească din Biblie, capitolele referitoare la sărbătoarea ce urma:Crăciun, Sfintele Paşte etc. Astfel, am ştiut că Paştele ca şi Crăciunul sunt două Mari Sărbători creştine de peste an. 
  
De Paşte se sărbătoreşte Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminica - a treia zi după Scripturi-femeile purtătoare de mir au găsit mormântul gol. Mormântul era gol pentru că Iisus Hristos înviase: 
  
15. „Femeie”, i-a zis Iisus, „de ce plângi?Pe cine cauţi?” Ea a crezut că este grădinarul, şi I-a zis: „Domnule, dacă L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus, şi mă voi duce să-L iau.”  
  
16. Iisus i-a zis: „Marie!” Ea s-a întors, şi I-a zis în evreieşte:”Rabuni!” adică:”Învăţătorule!”(Ioan-20)  
  
Iisus Hristos a dobândit cea mai strălucită biruinţă, biruinţa asupra morţii şi asupra ignoranţei omeneşti. Deşi biruinţa i-a fost tăgăduită, credincioşii n-au uitat-o, sărbătorind-o cu bucurie şi evlavie. În „moartea” Lui stă mântuirea neamului omenesc, în Învierea Lui stă triumful Luminii asupra Întunericului. Prin suferinţa şi moartea Mântuitorului ne bucurăm azi, de Înviere, şi trăim triumful lui Iisus Hristos asupra morţii, ca şi cum ar fi al nostru.  
  
El a murit pentru noi şi a înviat pentru noi! În Moartea Lui stă mântuirea omului, în Învierea Lui stă biruinţa omenirii. Bucuria şi nădejdea noastră cea mai mare este bucuria pascală pe care o trăim nu numai în cele patruzeci de zile de sărbătorire ci în fiecare zi şi ceas al vieţii noastre de creştin. Cu fiecare salut pascal "Hristos a Înviat!" şi „Adevărat a Înviat”! mărturisim şi trăim Învierea.  
  
Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii dintre sâmbătă spre duminică, clopotele încep a bate iar preotul - cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână-urmat de credincioşi, iese cu lumânarea aprinsă (Lumina) şi înconjoară biserica de trei ori. Când preotul va rosti "Hristos a înviat!" toţi cei prezenţi la slujbă, vor răspunde în cor: "Adevărat a înviat!". 
  
Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întorcea acasă unde capul familiei făcea o cruce mică pe grinda camerei în care locuiau sau pe uşa de la intrare , afumându-le cu lumânarea, semne pe care le păstrau tot restul anului întrucât exista credinţa că protejează familia de rele.  
  
Oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor, se spăla cu apă curata, îşi pun straie noi, iau câte o lumânare si pornesc către biserică. Prin acest răspuns se recunoaşte taina Învierii iar această formulă de salut va fi rostită, între oameni, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului.  
  
Ei puteau să se înfrupte din bunătăţile pregătite numai după ce acestea erau sfinţite de către preot în timpul Liturghiei. Abia aşteptam clipa aceasta, clipa degustării bucatelor ...  
  
Luni, a doua zi de Paşte, la Purani, oamenii mergeau la cimitir unde făceau pomana morţilor. Pe terenul aferent cimitirului, se instalau mese pe care fiecare gospodar aşeza bucatele pregătite pentru pomană. Îmi reamintesc, deşi e o amintire foarte veche, cum bunicuţa mergea cu sarmalele şi ciorba în oale mari de lut pe care le lua de pe foc în momentul când înhămau caii la căruţă. La biserică, mâncarea ajungea caldă, tocmai bună de mâncat. Bătrânii spuneau că în Săptămâna Luminată, porţile Raiului sunt deschise iar sufletele celor care mor, în acea săptămână, vor merge direct în Rai. 
  
PARATE DE PAŞTE:  
  
Ouă roşii;  
  
Bureţi de miel;  
  
Mâncărică de miel;  
  
Cozonac;  
  
Friptură de miel etc.  
  
SIMBOLURI PASCALE:  
  
Crucea  
  
Este simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii şi simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. A fost declarată ca simbol al Creştinătăţii de către Împăratul Constantin cel Mare, în cadrul Consiliului de la Niceea, în anul 325 d.H.  
  
Lumânarea de Înviere  
  
În noaptea Invierii, mergeam la slujba de Înviere ca mai apoi să aducem Lumina Învierii acasă. Pe drumul către casă dădeam Lumină şi celor întârziaţi. Când ajungeam acasă, bunicuţu făcea simbolul Crucii pe uşa de la intrare apoi păşea pragul în casă. După el, urmam noi, ceilalţi. Ajuns în casă, se închina, apoi stingea lumânarea de grinda casei. Lumânarea era păstrată în casă cu sfinţenie, aprinzând-o, mai apoi, la vreme de necaz:boală, furtună,inundaţii ...  
  
Mielul pascal  
  
Mielul pascal îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a consimţit să se jertfească pentru păcatele lumii, murind pe cruce, ca un miel nevinovat. În tradiţia creştină,mielul este simbolul purităţii şi nevinovăţiei, simbolul lui Iisus.  
  
- Pasca  
  
Bunicuţa Petra făcea pasca din aluat de cozonac pe care o cocea într-o tavă rotundă. Foaia de aluat era umplută cu brânză dulce amestecată cu ouă, zahăr şi stafide. La mijlocul ei, deasupra umpluturii, bunicuţa punea o cruce din şuviţe împletite în trei, făcută din acelaşi aluat. De jur împrejur, pasca avea o cununiţă de aluat împletit. Între cozonac şi pască, preferam pasca. De fapt, brânza de la pască pentru că era gustoasă şi uşor aromată cu esenţă de rom şi lămâie. Poftă bună! 
  
- Oul roşu-simbol al nemuririi şi prosperităţii  
  
Când se vopseau ouăle în casă, alergam după frunze de ierburi pentru ornarea lor. Dintre acestea, cele mai frumos ornate, erau duse la biserică. Culorile folosite erau roşu şi galben dar numai cele roşii se ornau. Oul roşu simboliza prospeţimea vieţii şi culoarea soarelui la asfinţit iar cel galben, culoarea soarelui când răsare ...  
  
Oul este arhetip al Creaţiei, simbolizând naşterea. În tradiţia creştină, oul roşu este simbolul lui Iisus care se întoarce la viaţă, după trei zile de la înmormântare, părăsind mormântul precum puiul, găoacea ... Mai târziu, când deja mai crescusem, am auzit povestea ouălor roşii:se spunea că atunci când Fecioara Maria a venit să-şi vadă Fiul răstignit, avea asupra ei un coş plin cu ouă. În momentul când a început a se închina şi ruga, plângându-şi mult preaiubitul Fiu, a aşezat coşul la picioarele Crucii. Sângele scurs din rănile lui Iisus a înroşit ouăle. De atunci a apărut şi s-a păstrat obiceiul vopsirii ouălor de Paşti  
  
În credinţa oamenilor de pe meleagul meu natal-Purani de Videle, jud. Teleorman- ouăle de Paşti au puteri miraculoase: sunt bune de leac-vindecă boli, apără familia de cele rele, protejând curtea şi animalele din gospodărie.  
  
Urare de Paşte:  
  
În această săptămână a Patimilor, creştinii îşi primenesc trupul şi sufletul pentru a primi, în deplină împăcare, Învierea Domnului. Dumnezeu ne-a dăruit viaţa să ne bucurăm de existenţă şi prieteni cu care să împărtăşim bucuriile. Dumnezeu, în marea sa bunătate, a pus în noi suflet şi conştiinţă pentru a iubi şi pentru a sluji Luminii şi Binelui. Cu ocazia acestor sfinte sărbători, vă doresc să vă regăsiţi sufletul dumnezeiesc, să găsiţi calea spre fericire şi să păşiţi în Lumină. Sfintele Sărbători să vă inunde sufletul de pace şi credinţă, de înţelegere, generozitate şi bucurie. Cei dragi să vă fie aproape! Hristos a Înviat!  
  
Hristos a înviat!  
  
Născuţi suntem  
  
Ca orişicare floare  
  
Din Pământ.  
  
Tatăl Ceresc a pus  
  
Speranţa în noi,  
  
Iar îngerii  
  
Ne-au împrumutat zborul.  
  
Domnul  
  
Asupra noastră  
  
Duhul a suflat  
  
Şi am prins Viaţă.  
  
Iată-ne  
  
Împreună,  
  
Bucuroşi  
  
La marea Sărbătoare  
  
A Învierii!  
  
Cu Iubire-n inimi  
  
Cântând:  
  
Hristos a Înviat! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNVIEREA DOMNULUI / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 397, Anul II, 01 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!