CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 652 din 13 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

ÎNTREPRINDEREA MINIERĂ MOLDOVA NOUĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ÎNTREPRINDEREA MINIERĂ MOLDOVA NOUĂ  

 

Dacă de prin anii 1960 se vorbea despre Moldova Nouă ca zonă minieră nou apărută pe harta României, ne putem imagina ce importanţă economică avea să aibă pentru zona Clisura Dunării, căci de la Baziaş acolo unde intră marele fluviu Dunărea pe teritoriul românesc şi până la Cozla ultima localitate din judeţul Caraş-Severin de la hotarul cu judeţul Mehedinţi, faţa acestei zone avea să schimbe timp de câteva decenii bune, în totalitate. Moldova Nouă era un fel de El Dorado al României, căci din toate colţurile ţării veneau aici muncitori calificaţi sau necalificaţi. Foarte mulţi nu stăteau prea mult prin zonă. Se angajau, luau echipamentul de protecţie; salopete, lampă de carbid, eventual cizme de cauciuc, îl valorificau pe loc sau plecau fără vreo adresă precisă. Dar veneau şi mineri cu familii, oameni cărora li se repartizau apartamentele noi construite. Investiţiile statului român erau de ordinul milioanelor de dolari. Aşa se face că la 1 iulie 1965 s-a semnat actul de naştere a Întreprinderii Miniere Moldova Nouă, o unitate economică ce avea să dezvolte tot mai mult timp peste 35 ani, pentru că imediat după decembrie 1989 să înceapă declinul.  

Până prin anii 1970 când întreprinderea a trecut la Centrala Minereurilor Deva conducerea întreprinderii era coordonată de la Bucureşti direct de minister. Mai mulţi directori s-au perindat la conducere. Semnatarul actului de naştere a fost directorul Eftimie CARTIANU, un bun specialist în minerit care a mai revenit încă odată ca director când treburile nu prea mergeau. Alţi directori pe care îi amintesc au fost; Romulus CRĂCIUN, Laurenţiu CRĂCIUN, Gheorghe CONSTANTIN, Petru SUCIU, care îmi fusese profesor la şcoala profesională Zlatna, Constantin IONCELESCU, Petru TOMESCU, Olimpiu JULA. După revoluţie au fost numiţi alţi noi directori, care însă nu rezistau prea mult în funcţie, şi astfel activitatea întreprinderii era desigur lipsită de continuitate în decizii. Acum deciziile se luau la nivel guvernamental şi pe criterii politice şi nu economice. Astfel s-au început disponibilizările din întreprindere, iar salariaţii îşi luau nişte sume de bani, şi plecau să umple Europa, căci pe la noi prin oraş nu mai era de lucru.  

Întreprinderea minieră s-a dezvoltat cu rapiditate, având la un moment dat peste 5000 salariaţi, după unii chiar 6000. Dacă în 1965 era deschisă doar mina Suvarov, erau pregătite pentru deschidere minele Florimunda, iar prin 1966 s-a început deschiderea minei Vărad. Se făceau angajări pe bandă rulantă, delegaţii trimişi în ţară după muncitori aduceau zilnic noi forţe de muncă pentru dezvoltarea noii întreprinderi. Prin anii 1980 întreprinderea a primit un sediu central în cartierul Oraşul Nou, astfel se uşura deplasarea funcţionarilor la birouri.  

Dacă partea tehnică era asigurată de ingineri, tehnicieni şi maiştri, specializaţi în minerit, preparare sau mecanică, ceea ce trebuia să fie sectorul economic de contabilitate a fost condus de distinsul economist Ioan SCOBERCEA, care a coordonat tot ce însemna cifre până după revoluţie. Desigur că fiecare sector minier îşi avea echipa de contabili, calculatori de salarii, casieri.  

Producţia creştea continuu ajungându-se la o producţie de prelucrare de peste un milion jumătate tone de minereu prelucrat din subteran. Serviciile geologice şi CTC aveau de lucru în permanenţă datorită faptului că beneficiarii solicitau concentrat cuprifer de cea mai bună calitate. Dintre geologi amintesc pe inginerul Nicolae IONIŢĂ, familia de geologi Mariana şi Mihail IONESCU. Minereul provenit din minele întreprinderii se prelucra la Flotaţia veche unde era şi sediul central.  

În anul 1974 s-a deschis cariera de banatite care avea să suplimenteze considerabil producţia de minereu prelucrat prin noua uzină de preparare de la Golgota, astfel s-a ajuns la o producţie de peste trei milioane tone anual. Declinul a început imediat după revoluţie când s-a dat start pensionărilor la 45 ani. Asta era o formă mascată a distrugerii mineritului nu numai din Moldova Nouă, ci şi din România. Acest articol redă doar parţial o activitate care ar trebui să fie cuprinsă în multe volume.  

Referinţă Bibliografică:
ÎNTREPRINDEREA MINIERĂ MOLDOVA NOUĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 652, Anul II, 13 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!