CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Între poezie şi proză
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- COMENTARIU - 
  
În data de 26 noiembrie 2011, a avut loc la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu din Bucureşti, în prezenţa unui numeros public iubitor al scrisului cât şi prin participarea a numeroase personalităţi culturale, o triplă lansare de carte.  
  
Semnele timpului – poezie, autor Elisabeta Iosif 
  
Răscrucea destinului – proză, autor Vasilica Ilie  
  
Antropologie culturală – studii şi cercetare, autor prof. dr. Ştefan Lucian Mureşanu. 
  
Fereastra de la răsăritul cuvântului, 
  
Spre Răscrucea destinului  
  
- de Vasilica Ilie -  
  
Aceste două cărţi le-am primit în dar, din mâna autoarei, ca semn al preţuirii sale pentru cel ce citeşte poezie şi proză . 
  
Fereastra de la răsăritul cuvântului –poezie, este editată la Ed. Pim, Iaşi, 2010. 
  
Coperta şi grafica interioară sunt semnate de Liliana Nastas Brătescu 
  
Postfaţa , aparţine poetei şi prozatoarei Cezarina Adamescu - membră a U.S.R. şi redactor la Revista Agero- Stuttgart. 
  
Răscrucea destinului - proză, este editată la Ed. Pim, Iaşi, 2011. 
  
Grafica copertei este asemeni *unui triptic *, reprezentând 3 picturi acril / pânză ale ilustrei artiste-plastice Maia Martin. 
  
Postfaţa este semnată de Maria-Cornelia Postescu. 
  
Menţionez faptul să ambele arată frumos cu o tipăritură îngrijită şi sunt editate sub egida * Asociaţiei Unuversul Prieteniei *.  
  
Fereastra de la Răsăritul cuvâmtului, este o carte simplă la prima vedere, însă atât de profundă pentru minte şi suflet. Răsăritul, este smerenia sufletului nostru ! 
  
Răsăritul, este statornica nădăjduire în bunul Dumnezeu . 
  
Compusă cu toate gândurile pline de sensibilitate, autoarea reuşeşte fără nici un mare efort să ofere sufletului şi ochiului celui care citeşte, imaginea unui muzeu cu sălile atât de mari în care pereţii sunt panotaţi cu tablouri : Tablou de toamnă cu natură moartă, Între cer şi pământ, Paradă de toamnă, La revedere vara mea natală, Sara, la furat de lună, Trandafiri, Lanul de grâu cu maci, Visând printre nori şi multe altele... 
  
Găsim aici, o mare expoziţie de cuvinte: cuvinte ce se vor sălăşlui prin ele - că omul sfinţeşte locul şi cuvântul. 
  
Este darul autoarei care din pacea sufletului său prin cuvânt, nu să se facă plăcută oamenilor, ci să pătrundă în esenţa sufletului lor – ca o insuflare. 
  
Nu este lucru uşor ! Citind poeziile, parcă şi admiri tablourile: 
  
*Mă iartă cuvântule, că nu-ţi sunt fidelă, 
  
Nici gândurile nu-mi sunt la fel mereu, 
  
Câteodată aş vrea în acuarelă  
  
Să ţi le pictez; nu mă pricep, îmi este greu. 
  
Viaţa, azi, mi se pare o telenovelă 
  
Unde este ispitit şi un arhiereu. *  
  
Poeziile din carte, sunt fără încărcătură de prisos şi te poartă din imaginea unui tablou, spre imaginea celuilalt, precum o ramură purtată spre rodul altui fruct, îmblânzind ochii sterpi sau vioi, inimile sărace sau bogate-n darul milei .  
  
*Dacă aş putea acum 
  
m-aş transforma în nor, 
  
aş plânge ploi, 
  
aş îmbogăţi pământul 
  
Cu iubiri şi flori 
  
şi apoi 
  
ca un curcubeu 
  
aş râde soarelui.* 
  
Fără mari pretenţii, asemeni omului care dăruieşte cu generozitate fără a cere ceva în schimb, şi autoarea Vasilica Ilie, mulţumeşte mărturisind în finalul ezpozeului de cuvinte: 
  
*Mi-ai alungat din gând tristeţea şi blestemul 
  
Şi clipele negre ale anilor pierduţi. 
  
Ştii atât de bine să îmi alinţi sufletul, 
  
Până şi urma de zăpadă mi-o săruţi.  
  
Renasc în iarna aceasta, sub plapuma de nea, 
  
Într-o iubire pură, ce sufletu-mi râvnea ! * 
  
Cealaltă carte, *Răscrucea destinului *, aceeaşi autoare - Vasilica Ilie, este de proză. Scrisă sub semnul emoţiei interioare, autoarea să se poată exterioriza, pune pe hârtie toate faptele petrecute în arealul unui sat din Bărăgan, îm măsura timpului cuprinzând: dragostea; duioşia sau disperarea; vorba bună sau cea aspră; paza bunului Dumnezeu prin naştere şi moarte cât şi starea de spirit al personajelor prezentate, cum unele din ele pot fi în acelaşi timp şi îngeri şi demoni . 
  
Cu iscusinţă creatoare, Vasilica Ilie, cercetează îndeobşte sufletul fiecăruia şi propriile sale calităţi; cuvântul dat, starea sufletească a unora de a fi mieroşi sau veninoşi; dorinţa sau disperarea , poate uneori greşelile mărturisite sau nemărturisite. 
  
Şi aici în cartea de proză Răscrucea destinului, apar o serie de personaje, în care autoarea cu inspiraţia sa intuitivă, ştie să creioneze portretul fiecăruia atât fizic , cât şi psihic. 
  
De la început pănă la sfârşit, acestea sunt; Frusina cu tatăl ei Gheorghe; George – iubitul Frusinei cu părinţii săi Geta şi Nicolae; Petre Soare – atât de mîndru şi orgolios însă cu mintea slabă atât în tainele spirituale cât şi morale; Alexandru Popa – medical veterinar, precum şi alte personaje secundare care împreună, supravegheaţi de cuvintele autoarei, alcătuiesc de-alungul coperţilor, această nuvelă, care-ţi infiltrează în suflet dragostea pentru cel ce se luptă cu răul vieţii prin toată răbdarea sa, cât şi dorinţa de uitare a celor ce sunt nevrednici de respect, prin lipsa lor de cutezanţă. 
  
Citind cărţile, acestea mi-au insuflat încrederea de a transmite mesajul meu; citiţi-le !  
  
Comparând poezia cu proza scrisă de Vasilica Ilie, am rămas cu un singur sentiment ; autoarea merită aprecierea noastră deplină . 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Între poezie şi proză / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 368, Anul II, 03 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!