CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 303 din 30 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Intre Hristos şi Buddha - pe Muntii care se sprijina Cerul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Recenzie realizata de Nicolea Dima  

Autor: Nicholas Buda (Cluj: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2009, 375 pagini)  
 
Recenzia de faţă se referă mai mult la autor decât la frumoasa carte-jurnal „Între Hristos şi Buddha” pe care acesta a scris-o. Confratele nostru din Ţara Moţilor, Nicholas Buda alias Nicolae Buda, este un tânar „Eliade” în formare, aflat la început de afirmare. Născut in Munţii Apuseni şi educat la Cluj, autorul în jurnalul său ne prezintă o călatorie care îl poarta prin Europa Occidentală, prin Statele Unite şi în mod cu totul special, prin India: o călătorie unică în care autorul se caută pe sine însuşi...  

Lui Nicholas Buda îi place de mic copil să citească - şi nu citeşte, ci practic „devorează” imens de multă literatură. Îl preocupă cu precădere istoria, filozofia şi religia. Nu e de mirare că la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se înscrie la Facultatea de Teologie şi se specializează în Istoria Religiilor. Aici îşi face lucrarea de diplomă, comparând Creştinismul cu Buddhismul şi e marcat de asemănările dintre cele două mari religii. Deşi rămâne Creştin-Ortodox, tânărul autor este fascinat de personalitatea lui Siddharta Gautama Buddha şi de religia care acesta a dăruit-o omenirii. La primul prilej, compatriotul nostru stabilit în prezent la New York, pleacă să lucreze voluntar în India unde stabileşte contacte nemijlocite cu Hinduismul, Buddhismul şi realitatea contradictorie a lumii Hindo-Buddhiste. Lucrează, citeşte, îşi face cunoştinţe şi prieteni, se interesează de lumea din jurul lui, călătoreşte, observă, face însemnări despre realitatea exterioară şi îşi notează simţămintele şi trăirile sale interioare. În cele din urmă scrie cartea „Între Hristos şi Buddha” - un jurnal colorat, vibrant şi erudit!  

Am ajuns şi eu in India, Pakistan şi Nepal, dar în calitate de profesor de Geografie Politică şi Culturală. În acest scop am observat cu precădere evoluţia social-politică a Subcontinentului Indian. Religia şi evoluţia spirituală a populaţiei întâlnite au fost secundare pentru preocuparile mele de la acea vreme. În Pakistan, de exemplu, am vizitat lagărele de refugiaţi şi am fost tulburat de situaţia precară a afganilor izgoniţi de la vetrele lor de agresiunea sovieto-comunistă. (Într-un fel şi eu am fost izgonit din ţara mea natală!). În Nepal am studiat societatea, dar religia Buddhistă am obsevat-o doar ca fundal social. M-au interesat şi acolo refugiaţii, anume refugiaţii tibetani, pe care i-am găsit de asemenea şi în India. În India am dorit în egală măsură să cunosc atât evoluţia societăţii cât şi practicile ei religioase. La fel ca tânărul autor, am fost frapat de sărăcia pe care am văzut-o, în toata mizeria ei, la Calcuta. Aş putea spune că la Calcuta „m-am întâlnit” cu Nicholas Buda, care a vizitat oraşul de pe Gange cu aproximativ 20 de ani mai târziu. Constat însă cu tristeţe din lectura acestei cărţi, că marele oraş indian a rămas la fel de mutilat de sărăcie şi la începutul noului mileniu.  

Nicholas Buda a fost însă în India în misune umanitară şi spirituală. El lucrează un timp pentru misiunea filantropică Greco-Orodoxă şi ajută, voluntar, spitalul înfiinţat de Maica Tereza, ambele cu sediul la Calcuta. Tânărul voluntar este angajat în distribuirea de alimete şi ajutoare medicale oamenilor nevoiaşi ai oraşului. Cu acest prilej, el cunoaşte numeroşi indieni loviţi crunt de soartă, îi vizitează, se împrietneşte cu ei... În tot acest timp, autorul parcurge însă şi un drum interior în care se regăseşte spiritual. El merge, de asemenea, pe urmele lui Mircea Eliade şi găseşte chiar casa în care a locuit acesta, ca student. De fapt, aş putea spune ca Nicholas Buda merge pe urmele marelui nostru istoric al religiilor şi se face demn să-i cunoască şi să-i continue realizările. Drumul parcurs de autor este ascendent şi pozitiv. Deşi şocat de la început de sărăcia lumii nevoiaşe, autorul nu se lasă pradă primelor impresii - el se integrează în noua lume şi treptat se regăseşte. În final, aşa cum o mărturiseşte singur la pagina 348, Nicholas Buda nu schimbă India, dar se schimbă pe sine... „India - o sintagmă care mi-a redefinit personalitatea, mi-a deschis drumul spre mine însumi, m-a redescoperit în cele mai adânci dimensiuni ale capacităţilor mele umane, intelectuale şi spirituale...” În realitate, acesta este sensul şi scopul vieţii! Te afli pe un drum bun d-le Buda, ai făcut mulţi paşi, eşti avansat, trebuie sa mergi inainte!  

Jurnalul-carte „Între Hristos şi Budddha” îl poartă pe cititor pe un drum geografic şi spiritual care ajunge până în fostul principat Sikkim aflat la poalele munţilor Himalaya lângă Tibet. Părăsind mizeria Calcuttei, autorul se apropie de sferele spirituale ale Nirvanei. Cu numele său „predestinat”, el vizitează mănăstirile buddhiste din regiune, asistă la serviciile religioase ale călugărilor, se împrieteneşte cu tinerii seminarişti şi se angajează în discuţii religioase şi filozofice. Aş putea spune că aici se găseşte miezul cărţii. În mai multe capitole dedicate mănăstirilor buddhiste din nordul Indiei, între care capitolul „Fii lui Buddha şi fii lui Hristos”, autorul face câteva paralele între cele două mari religii, scoţând în evidenţă ceea ce îi uneste şi îi apropie pe oameni. Autorul e plin de trăiri unice, înălţătoare şi neliniştitoare. Îşi pune multe întrebari şi găseşte puţine răspunsuri: „...în loc de liniştea sufletească pe care am căutat-o, afirma el la pagina 161, găsisem zbuciumul fiinţei mele lăuntrice.” Practicile buddhiste pe care le observă cu pasiune, nu îl dezechilibrează însă şi nici nu îl îndeparteaza de Iisus. Ele îi adâncesc doar frământările.  

Am fost şi eu impresionat de asemănarea învăţăturilor celor două mari religii şi am scris, succint, despre ele în cartea în curs de aparitie „Culture, Religion and Geopolitics.” Autorul merge însă mult mai profund decât permit simplele observaţii, iar cartea pe care a scris-o este o dovada cunoştinţelor şi înţelepciunii pe care le-a acumulat. Aşa cum i-am recomandat personal de altfel, ar trebui să se dedice aprofundării religiilor, să se consacre studiului şi să devină la rândul lui profesor şi mentor pentru tinerii de mâine. Poate o generaţie viitoare, mai înţeleaptă decât cea care conduce azi, în mod catastrofal destinele omenirii, o generaţie nouă de iniţiaţi, va scoate omenirea la liman şi o va pune pe un făgaş bun.  

Trebuie să atrag totuşi atenţia că deşi este scrisă cu mult talent, deşi este plină de descrieri vibrante şi licenţe literare, cartea nu se citeşte uşor. Ea abundă în termeni filozofici şi religioşi, pe care cititorul de rând nu îi cunoaşte. Este, de asemenea, plină de referinţe utile cercetătorului, dar dificile pentru lectorul obişnuit. Şi totuşi, autorul îmbină în mod accesibil termenii ştiinţifici cu vorbirea neaoşă românească şi stilul literar, plin de metafore şi alegorii, cu abordarea filozofică a problematicii cu care se confruntă. Într-adevăr, autorul abordează multe problematici, mari şi mici, aduce în discuţie numeroase teme şi curiozităţi care incită şi satisfac dorinţele cititorului de a fi alături de autor. El oferă explicaţii pe care fără îndoiala le-a cules atât în această călătorie, cât şi în multele lui „călătorii” prin cărţile citite şi studiate anterior. Pe lângă abundenţa explicaţiilor etimologice, aflăm de exemplu, de ce englezii circulă pe partea stangă, cum a ajuns ceaiul chinezesc în India şi cum păstrează călugării buddhişti secretul preparării renumitului „ceai de Darjeeling”.  

În final, jurnalul „Între Hristos şi Budddha” este o carte de excepţie semnata de un tânăr în plină afirmare. Felicitări şi Succes!  
 
Semnează: Profesor Doctor Nicolae Dima, Tucson, Arizona, august 2010  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Intre Hristos şi Buddha - pe Muntii care se sprijina Cerul / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 303, Anul I, 30 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!