CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Momente >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 487 din 01 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Într-o nu ştiu care vară

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O zi de vară obişnuită, cum sunt verile la noi în ultimii ani. Adică… insuportabile! Mă cuprinse, dintr-o dată, o sete istovitoare. M-am uitat în stânga, m-am uitat în dreapta, am văzut o cofetărie micuţă aşezată, oarecum, la umbră. Am intrat, am luat o sticlă de suc cu promoroaca aburindă pe eticheta expirată. M-am aşezat la o măsuţă. Era ceva aglomeraţie. Uitându-mă, de jur împrejur, privirea mi s-a oprit pe silueta unui copilandru care se apropia, şovăitor, de o măsuţă din imediata mea apropiere. Deşi foarte modest îmbrăcat, m-a mirat eleganţa gesturilor prin care a tras scaunul şi s-a aşezat la măsuţă. Vânzătoarea, o tânără zglobie, s-a apropiat numaidecât să-i ceară comanda:  
- Ce doreşti, băiete?  
- Cât costă o prăjitură cu glazură?  
- 20 de lei, răspunse maşinal, cu privirea pe sus, tânăra noastră vânzătoare. Băiatul a început să numere un pumn de mărunţiş; mai număra odată şi, ca şi cum nu-i ieşise socoteala, mai întrebă cu un fel, anume, de sfială:  
- Care e cea mai ieftină prăjitură?  
- Amandina -15 lei.  
- Daţi-mi una, vă rog!, hotărâ băiatul comanda finală.  
- Ei, dar greu te mai hotărăşti, de parcă ai fi numai tu aici… dacă ar face toţi ca tine... mai articulă vânzătoarea câteva cuvinte aşa, din mers, ţâfnoasă, ca şi cum în acel moment ea era centrul universului.  
Într-un sfârşit aduse prăjitura băiatului şi i-o aşeză pe masă cu o lehamite pe care eu i-am pus-o, mai degrabă, pe seama căldurii de afară. Băiatul a mâncat liniştit şi cu gesturi delicate prăjitura. A băut un pahar cu apă rece, gratuit, din partea firmei, a plătit la casă şi a ieşit.  
Când vânzătoarea a venit să cureţe masa, dintr-o dată am auzit-o icnind şi lacrimi am văzut udând obrazu-i tânăr. O puternică emoţie i-a zdruncinat sufletul ei de fetişcană... pe masă a găsit 5 lei lăsaţi de băiat pentru ea.  
Băiatul se mulţumise cu cea mai ieftină prăjitură tocmai ca să-i poată lăsa ei un bacşiş !  
Când am hotărât să plec, lacrimile, încă, nu se uscaseră pe chipul fetei…  
(după un pps primit pe e-mail)  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Într-o nu ştiu care vară / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 487, Anul II, 01 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!