CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1120 din 24 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Interviu cu scriitorul Viorel Darie de Maria Ciobotariu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu cu scriitorul Viorel Darie
de Maria Ciobotariu


Maria Ciobotariu: Citind o parte din opera domnului Viorel Darie, m-a cuprins nostalgia locurilor natale, frumuseţea şi puritatea naturii, glasul cristalin al izvoarelor de munte sub cerul albastru de Voroneţ. Îndrăznesc să vă pun câteva întrebări, la care aş dori foarte mult să-mi răspundeţi.
Când aţi descoperit pasiunea pentru literatură, pentru minunatele povestiri pe care le-aţi scris până acum?  


Viorel Darie: În mod latent, aveam dorul de a scrie povestiri sau poezii încă de pe băncile şcolii, şi chiar am scris câte ceva, deşi din acea perioadă nu mi-a rămas niciun text. Primele încercări de a scrie eseuri literare s-au petrecut cam pe la 30 de ani, când am început să scriu povestiri SF, pe care le-am publicat abia în urmă cu câţiva ani, în volumul “Eternele visări”.
M.C.: Ce surse de inspiraţie aveţi în scrierile dvs.?
V.D.: Sunt un nostalgic care urmăreşte atent frumosul din viaţă, din natură. Peisajele minunate ale Bucovinei, ale meleagurilor natale de pe Obcinele Bucovinei, pădurile, poienile, izvoarele, casele oamenilor, sunt tot atâtea motive de încântare pentru a fi tentat să le exprim în scris. Apoi mai sunt şi sentimente, dorurile, contemplarea cerului albastru de deasupra poienilor de munte, ori cerul înstelat de noapte, minunatele povestiri biblice, înţelepciunea populară, iată deci tot atâtea izvoare de frumuseţe naturală care nu se poate să nu te încânte, să nu te inspire. În plus, experienţa de viaţă, studenţia, cunoaşterea rigorilor matematice, informatice sau călătoriile în alte ţări, în special în China sunt şi ele tot atâtea experienţe ce se pot valorifica în realizări literare.  

 

M.C.: Ce sentimente aţi trăit, atunci când aţi scris despre locurile natale, despre oamenii muntelui (aşa cum îi numiţi în povestirile dvs.)?  


V.D.: Emoţii? Puţin spus. Simt o religiozitate, o datorie sfântă de a imortaliza vremurile, destinele oamenilor, aşa cum au fost ele în vremurile apuse. Nu basme, nu superstiţii, ci întâmplările reale de demult, atât de bogate, ale satului din ţinutul natal, care se pot pierde uşor în negura uitării dacă nu se găseşte un scriitor care să le scoată la lumină.
M.C.: Cum se împacă informatica cu literatura?
V.D.: În mod paradoxal, se împacă bine, de minune chiar. Se împacă foarte bine şi cu matematica. Matematica, informatica, dar şi literatura au în comun faptul că implică impozante construcţii logice şi estetice, de mare complexitate. Sunt înrudite prin frumuseţea lor intrinsecă, perpetuă. Se îngemănează, se inspiră reciproc, evoluează împreună. A se vedea algebra şi poezia din lumea arabă de demult.  


M.C.: Care carte a dvs. vă este cea mai apropiată de suflet?  


V.D.: Toate cele opt cărţi scrise de mine până acum îmi sunt dragi, nici una nu e scrisă ,,la comandă”, toate sunt o părticică a sufletului meu, şi reprezintă o anumită etapă a vieţii. Şase dintre ele sunt deja publicate prin Editura InfoRapArt, a bunului meu prieten, Petre Rău din Galaţi, matematician, informatician, scriitor, ca şi mine, în plus poet şi editor, director al revistei literare Boema. Cea mai muncită carte, în care am pus mult suflet, a fost romanul cu tematică istorică “Adoris şi Kromia”, relatând evenimente şi oameni din istoria antică a lumii greceşti. Paradoxal, prea puţine ecouri am obţinut despre această carte din partea cititorilor. În schimb, cărţile care au ca subiect întâmplări din munţii Bucovinei, sunt cele mai apreciate de cititori, întrucât ei se regăsesc în aceste povestiri, recunosc locurile. E vorba de cărţile “Puterea razei albastre” şi “Povestiri din Moldoviţa”.  

 

M.C.: Care scriitor v-a deschis drumul spre orizonturile literare?  


V.D.: Îndemnul de a scrie a pornit din interiorul sufletului meu, am scris mai multe povestiri, două romane, însă fără a mă gândi vreodată serios la publicarea lor. Până am dat de şansa vieţii mele, în persoana scriitorului Petre Rău, cu care m-am regăsit pe net după douăzeci de ani de când ne-am cunoscut prima dată la un concurs de programe de şah, la Herculane. Sub îndrumarea şi ajutorul lui redacţional substanţial, au văzut lumina tiparului toate cărţile mele de până acum. Sperăm să mai tipărim împreună şi alte cărţi.
M.C.: Ce reprezintă scriitorul roman în opinia dvs.?
V.D.: În primul rând, clasicii învăţaţi la şcoală: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş. Aceştia au cunoscut cel mai bine sufletul omului de la munte din frumoasele zone carpatine, şi nu numai. Sunt tot atâţia luceferi ai spiritualităţii româneşti, tot atâtea comori ale expresiei literare româneşti. E greu să-ţi faci un stil propriu, având ca idoli atâţia scriitori talentaţi de-ai noştri.  


M.C.: O întâmplare care v-a marcat cel mai mult?  


V.D.: Anul 1986, 1-2 Mai, anul exploziei Centralei de la Cernobâl. Când soţia şi fetiţa noastră, Corina, au plecat într-un mini-concediu în Bucovina, pe o vreme splendidă de primăvară. Ca să aflăm, a treia zi, de catastrofa nucleară, de pericolele ei. Ne-am speriat pentru viaţa noastră, dar mai ales pentru viaţa fetiţei. Ne-am mai liniştit când ne-am dus la spital şi ni s-a spus că glanda tiroidă a fetiţei este bine. Aceste evenimente sunt relatate în povestirea “Linişte de Cernobâl” pe care am publicat-o în volumul “Povestiri din Moldoviţa”.  


M.C.: Pentru final, aveţi un cuvânt pentru cititori?  

 

V.D.: Sunt foarte recunoscător Celui de Sus că m-am înrolat în această preocupare măreaţă, cea a scrisului, un mijloc ideal de a dărui celor din jur nu lucruri materiale, nu bani, ci spirit, povestiri, gânduri, descrieri inedite, pasiuni şi evenimente palpitante. Şi sunt atât de fericit de colectivitatea scriitorilor, care luptă cu aceleaşi multe greutăţi, pentru aceleaşi idealuri, frumosul izvorât din minţile noastre, frumos cu care dorim să schimbăm lumea în bine!
M.C.: Mulţumim mult, domnule Viorel Darie, pentru cuvintele dvs. Cred şi sper că ele vor fi pe placul cititorilor noştri.  

Referinţă Bibliografică:
Interviu cu scriitorul Viorel Darie de Maria Ciobotariu / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1120, Anul IV, 24 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!