CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 214 din 02 august 2011        Toate Articolele Autorului

Interviu cu poetul Mihai LEONTE...Georgeta NEDELCU Craiova
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu cu poetul Mihai LEONTE

Interviu realizat de poeta şi scriitoarea

Georgeta Nedelcu - Craiova, 2010

Exclusiv în Revista Constelaţii Diamantine nr 5

http://www.scribd.com/doc/47233076/Constelatii-diamantine-nr-5-2011

Cred că lipsa de rigurozitate o găsim în toate domeniile, datorită vremurilor în care trăim. E influenţa mare a progresului tehnologiei în detrimentul spiritului. E forţa Internetului în detrimentul bibliotecii. Ce va rămâne, vom vedea.

Geta NEDELCU: Care sunt rădăcinile dumneavoastră poetice?

Mihai LEONTE:

Nu pot să spun că am rădăcini poetice. Cum spune zicala; Tot românul s-a născut poet! Cât adevăr conţine această zicală nu aş putea preciza. De consemnat este că verişoara mea primară Elena ANDRIEŞ, supranumită poeta de la Rădăşeni a scris şi scrie şi acum la 82 ani poezii, fiind născută în anul 1929. Cred că am avut ceva în sânge, căci am început să scriu scrisori încă din clasele primare. În şcoala profesională am fost solicitat să scriu texte pentru brigada artistică a şcolii. Asta a însemnat pentru mine un imbold. Prima poezie consemnată este MAMA, datată 1958. Pe atunci scriam pentru colegi diverse creaţii sub formă de acrostih sau epigrame. Profesorul meu de limba română IACOB Marin zis Gorjanul, avea mare încredere în mine şi odată mi-a spus că s-ar putea să devin poet!
După admiterea mea în liceu am început o activitate literară mai intensă. Multe din creaţiile mele poetice au fost scrise pe maculatoarele din liceu. Eram abonat le revistele literare ale anilor 1960, precum Gazeta literară, Luceafărul din Bucureşti, Tribuna şi Steaua din Cluj. Profesorul de limba română mă aprecia pentru munca mea.

Geta NEDELCU: În ce an aţi debutat şi cu ce anume?

Mihai LEONTE:

Am debutat în anul 1963 cu poezia ARTIST ÎN MINERIT în ziarul Turda nouă din Turda, fiind membru al Cenaclului literar Pavel Dan din Turda. Primul caiet tipărit l-am realizat în anul 1999 cu sprijinul a două persoane; inginerul geolog Mihail IONESCU şi patronul Marian COCEAN. Domnul IONESCU mă ştia că scriu şi discutând cu mine mi-a spus să-i aduc caietele mele cu poezii şi să realizăm un caiet. Astfel a ieşit de sub tiparul domnului Marian COCEAN caietul ALB-NEGRU 1999. De ce acest titlu? Pentru că voiam să arăt că între lumina zilei şi întunericul minei nu sunt diferenţe! Au urmat alte caiete, astfel că în anul 2002 am reuşit să tipăresc volumul cu CIP MEDITAŢII ADMISE, au urmat altevolume; APOGEUL METAFORIC 2004, AGATE MEGICE 2006, MIRAJELE ALBASTRE 2008 ŞI ARMONII MAJORE 2010.

Geta NEDELCU: Care sunt principalele teme pe care le abordaţi?

Mihai LEONTE:

Aşa după cum aţi constatat din citirea creaţiilor mele, am abordat temele vieţii cotidiene, începând de la cele care au legătură cu viaţa de familie care parcurge eşalonat etapele vieţii. Creaţiile mele sunt un fel de enciclopedie cronologică prin care trece fiecare persoană, parcurgând drumurile vieţii. Surprinzătoare pentru mulţi cititori au fost creaţiile mele despre minerit. Unii chiar mi-au spus că sunt nebun, că scriu atât de frumos despre o meserie atât de grea şi pe deasupra hulită în ultima vreme.
PAŞII MINERULUI…autor Mihai LEONTE

Îmi cânt în continuare meseria,
Practicată în lumea fără cer,
Voi păstra în suflet nostalgia,
A întunericului plin de mister!

Geta NEDELCU: Experienţa de viaţă a scriitorului este un concept depăşit?

Mihai LEONTE:

Experienţa de viaţă a unui scriitor este un factor foarte important. Desigur că pot exista scriitori de birou, dar aceştia vor avea un anumit enunţ a ceea ce scriu. Marii scriitori din orice literatură au avut parte de experienţe de viaţă diferite. Aş exemplifica doar pe Jack LONDON, dar desigur sunt mulţi alţii.

Geta NEDELCU: Cum procedaţi pentru a ajunge de la o foaie de hârtie albă la un poem finalizat?

Mihai LEONTE:

Dacă am inspiraţie este simplu, textul curge de la sine. Atunci când urmăresc o anumită temă lucrez mai mult, datorită faptului că doresc să ajung la ceea ce mi-am propus. În general ceea ce am scris la început nu a fost prea elaborat. După ce am început să tipăresc scrierile mele am început să fiu mai exigent ca formă şi ca ideologia scrierilor.

Geta NEDELCU: Ce-a mai rămas durabil ca moralitate, ca mod de a fi al ţăranului român? Satul - un mit condamnat să dispară?

Mihai LEONTE:

Nu vreau să citez pe nimeni în privinţa discuţiei despre satul românesc. În mediul rural s-au produs mari schimbări din multe puncte de vedere. Despre moralitatea ţăranului român pot discuta sociologii care studiază acest subiect. Trăind în mediul muncitoresc din tinereţe, am pierdut marea legătură cu satul. Mi-am păstrat în sufletul meu satul natal aşa cum l-am cunoscut în copilărie. Cineva din satul meu Petia îmi trimite fotografii cu imagini actuale pe care le postez pe oriunde se poate. Satul românesc nu va dispare consider eu, ci dimpotrivă el se va redresa datorită acelor români care văd în viaţa rurală un nou paradis. Căci concluzionând; Satul trebuie să fie un adevărat Paradis. De ce nu ar fi? Tema întrebării este destul de largă, mă limitez la mai puţin!

Geta NEDELCU: Cum reacţionează cititorul la poeziile dumneavoastră?

Mihai LEONTE:

Reacţii la creaţiile mele au fost şi sunt destule. Pro şi contra. Cele contra sunt de natură mai mult tehnică să-i zicem. Pentru faptul că nu respect anumite canoane ale poeziei clasice.
Impactul cititorului cu poeziile mele l-am remarcat ca fiind unul pozitiv. Asta fiindcă de cele mai multe ori cititorul se regăseşte în creaţiile mele. În plus am descoperit pe diferite bloguri, selecţionate poezii ale mele, puse ca moto-uri sau chiar ca reclame. Asta mă face să fiu extrem de mulţumit, fiindcă moto-ul meu este; Voi fi foarte fericit dacă cineva îmi va recita un singur vers. În volumele mele tipărite am selecţionat ce au comentat unii dintre cititori care nu m-au cunoscut decât doar prin scris. La aniversarea mea de 70 ani voi scoate un caiet cu mare parte din aceste mesaje, care sunt deosebit de emoţionante, pentru oricine le citeşte, dar mai ales pentru autor.

Geta NEDELCU: Inima este un profet pentru scriitor?

Mihai LEONTE:

Se prea poate! Oare inima poate citi viitorul? Întrebarea are un substrat enigmatic! Dacă din 1958 de la consemnarea primei mele poezii rămasă şi până în anul 2010 am parcurs diverse etape în creaţiile mele, ce pot spune? Că inima a avut un impact anume? Inima vibrează la diverse evenimente, care nu se ştie ce vor deveni în viitor! Profeţiile, destinul, sunt enigme pe care mulţi astrologi încearcă să le dezlege! Nu pot da un răspuns concret.

Geta NEDELCU: Vă plac scriitorii clasici ai literaturii române? Ce spaţiu aţi rezerva lui Eminescu, Goga, Arghezi, Gala Galaction, ş.a, într-o posibilă Istorie a literaturii româneşti de la început până în zilele de azi?

Mihai LEONTE:

Cine iubeşte literatura desigur că va iubi şi scriitorii români. Clasicii literaturii româneşti au cucerit inimile cititorului român dar şi ale celui universal. A face un clasament şi a desemna pe cineva ca fiind cel mai bun, ar fi o mare eroare a cuiva, indiferent cine este acel personaj. Fiecare cititor îşi păstrează în sufletul său pe scriitorul care a scris acele evenimente specifice fiecărui individ în parte, dar şi fiecărui loc. Oricare cititor îşi va stabili propriul clasament!

Geta NEDELCU: Astăzi, cei care vor să devină scriitori, li se pun numai piedici pentru a nu evolua. Sunt ignoraţi, nu li se întinde nici o mână . Există un egoism cumplit şi devorator al artiştilor. Ce puteţi să spuneţi despre acest lucru? Ce „ efect” produce invidia literară? Cum se manifestă ea astăzi?

Mihai LEONTE:

Pentru a ajunge scriitor îţi trebuie să ai mai mulţi factori de partea ta. Dacă ai talent poţi să ajungi destul de sus. Trebuie însă să ai o susţinere financiară. Fără această susţinere vei rămâne un necunoscut. Internetul a scos pe mulţi din anonimat. Despre invidia colegilor din artă şi literatură se poate vorbi mult. Dar nu eu sunt cel care este indicat să vorbească despre asta. Sunt iniţiatorul acelui ciclu de volume antologice dedicate vieţii; Spiralele vieţii 2006, Drumurile vieţii 2007, Mirajele vieţii 2008, Izvoarele vieţii 2009 şi Speranţele vieţii 2010. În aceste volume au debutat mulţi autori anonimi, care ulterior s-au ridicat mult. Invidia literară o simt prin multe artere pe internet, dar personal nu sunt adeptul invidiei. Pe cât mi-a stat în puterile mele am căutat să sprijin şi să dau sfaturi tinerilor sau diverşilor colegi. Bineînţeles celor care au dorit asta!

Geta NEDELCU: Literatura clasică va rezista secolului XXI? Prin ce?

Mihai LEONTE:

În modul cel mai cert literatura va merge în viitor. Clasicismul va fi punctul de reper pentru orice autor indiferent când va crea o nouă operă.

Geta NEDELCU: Vă place Emil Cioran? Citirea capodoperelor lui, ce sentiment vă creează?

Mihai LEONTE:

Pe Emil CIORAN l-am descoperit destul de târziu şi nu credeam că va avea un impact asupra mea şi totuşi am constatat că pot învăţa multe. Am preluat un citat din opera acestui filosof; Rolul nostru este de a întoarce viaţa pe toate părţile, inspirând o veşnică ispită de a exista.
Asta mi-a dat sentimentul că orice individ este obligat prin conştiinţă să nu abandoneze lupta cu viaţa.

Geta NEDLECU: Scriitorul e conştient de degradarea în care se află lumea contemporană, în pofida spectacolului din ce în ce mai colorat care ne asaltează de la o zi la alta. Care ar trebui să fie condiţia socială a artistului, azi? Care este menirea scriitorului, exprimată atât în ceea ce face cât şi în ceea ce teoretizează?

Mihai LEONTE:

La această primă întrebare ar trebui să evit răspunsul, dar voi încerca să spun că din totdeauna s-au creat spectacole pentru ca mulţimea să aibă o distracţie fie mai bună sau mai puţin bună!
Condiţia socială a artistului a fost şi a rămas una precară în toate epocile istorice. Asta fiindcă din diverse motive artistul adevărat a fost ignorat. Cazuri ca exemplu sunt multiple. Voi preciza doar două; Vincent van GOGH şi Mihai Eminescu.
Menirea scriitorului în general este aceea de trimite în viitor realitatea din vremea în care a trăit. Unii reuşesc să realizeze acest lucru cu mijloace artistice.

Geta NEDELCU: Cel care lucrează artistic înseamnă că face artă cu măiestrie, cu seriozitate şi profesionalism. În zilele noastre, mai există vreo lucrare făcută artistic sau totul a luat locul esteticului?

Mihai LEONTE:

Această temă este destul de dificil de abordat având în vedere că eu sunt un amator, nu sunt nici critic de artă. Ca simplu observator pot discerne că cei care vor să realizeze ceva pentru viitor se luptă să-şi pună în valoare tot potenţialul artistic prin seriozitate şi profesionalism. Desigur că există lucrări care dau dovadă de gust artistic, dar şi rateuri.

Geta NEDELCU: Au existat vreodată momente când aţi fi vrut să abandonaţi?

Mihai LEONTE:

Nu ştiu la ce vreţi să vă referiţi ca abandon? Dacă e vorba despre lupta cu viaţa, nu am avut nici cel mai minor gând de a abandona. Dacă însă e vorba despre scris, problema aceasta a fost acceptată tacit. Nu am scris aproape nimic din 1967 şi până în anul 2000! Prin 1997 chiar am vrut să distrug tocmai caietele mele cu cele peste 800 de poezii. Desigur că nu toate aveau calitatea necesară, însă trebuie să spun că multe au rămas neschimbate şi au plăcut cititorilor.

Geta NEDELECU: Cum vă promovaţi mai eficient cărţile pe care le scoateţi?

Mihai LEONTE:

Modalitatea de promovare cea mai simplă este INTERNETUL.

Geta NEDELCU: Poezia, în general, este respiraţia lui Dumnezeu pe pământ! Scrieţi poezie religioasă cu uşurinţă sau e mai greu de scris decât o poezie obişnuită? Ce capodopere din literatura religioasă îmi puteţi da ca exemplu?

Mihai LEONTE:

Dacă Divinul Creator ne-a înzestrat cu darul de a scrie poezie nu înseamnă că trebuie să scriem numai pe această temă. Creaţiile mele religioase sunt puţine, însă redau ceea ce simte sufletul meu pentru divinitate, pe care o percep ca pe ceva deosebit de intim. Singura capodoperă religioasă care am reţinut-o este; Cântarea cântărilor a lui Solomon, din Biblie.

Geta NEDELCU: Vă place Coşbuc? Prin ce credeţi că este poezia lui George Coşbuc modernă şi de actualitate?

Mihai LEONTE:

În general poeţii clasici români sunt acceptaţi şi citiţi cu deosebită plăcere. Referindu-ne la George COŞBUC nu prea cred că sunt mulţi cei care să nu le placă acest poet care a fost supranumit ,,poetul ţărănimii”.
Nu pot spune că poezia lui COŞBUC este modernă, dar că este de actualitate în viaţa satului românesc sunt de acord.

Geta NEDELCU: Sunteţi fericit? Dacă, da, ce vă face azi fericit?

Mihai LEONTE:
Răspunsul la această întrebare îl am pregătit din 1964 vreau să-l păstrez intact;

SUNT FERICIT…autor Mihai LEONTE

Sunt fericit că n-am reacţii
Că sufletul nu mi-i împărţit
În numere abstracte sau în fracţii
Doresc să fiu mereu tot fericit.

Dar fenomenul fericirii este foarte aleatoriu. Totul depinde de starea fiecărui individ în parte.
„Viaţa e o luptă necurmată: unii sunt fericiţi mai devreme, alţii mai târziu, iar alţii niciodată.”
EURIPIDE; poet grec: 480 – 404 î.e.n.

Geta NEDELCU: În încheiere, vă mulţumesc pentru acest interviu, cât şi pentru sinceritatea dumneavoastră şi vă doresc să publicaţi cât mai multe cărţi, iar dacă aveţi posibilitatea să ajutaţi cât mai mulţi oameni pentru a ajunge scriitori de calitate, să nu precupeţiţi nici un efort în acest scop.
 
Referinţă Bibliografică:
Interviu cu poetul Mihai LEONTE...Georgeta NEDELCU Craiova / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!