CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 913 din 01 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Interviu cu ,,martorul” poeziei Mihai LEONTE din Moldova Nouă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu cu ,,martorul” poeziei Mihai LEONTE din Moldova Nouă  

 

Florina DINU studentă la Facultatea de Litere Craiova  

 

Florina DINU; Domnule Mihai Leonte, cum aţi descoperit poezia, cum aţi început să scrieţi?  


Mihai LEONTE; Poezia se descoperă încă din copilărie când auzi primele poezii la şcoala elementară. Cazul meu! Descoperirea poeziei este cu totul altceva. O descoperi atunci când începi să citeşti versuri şi ele încep să te influenţeze emoţional. Începutul scrisului îl facem, vrem nu vrem atunci când scriem scrisori. Personal am început să scriu scrisori de prin clasa a V a, când trimiteam scrisori unei mătuşi. Mai târziu am scris multe alte scrisori şi multe caiete cu poezii sau caiete jurnal. Poeziile le-am păstrat dar jurnalele s-au pierdut.  

 

Florina DINU; Ce ne puteţi spune despre ultimul volum al dumneavoastră „MARTOR AUTENTIC”?

 

Mihai LEONTE; Orişice volum al unui autor este ca un copil nou născut. Dacă la alte volume am folosit şi scrieri mai vechi în volumul MARTOR AUTENTIC MMXIII pot spune că cel puţin 80% sunt creaţii de ultimă oră, atât proza, cât şi versurile. Se poate citi aici; http://en.calameo.com/books/0001367699c5e26d5bf90  

Despre acest volum a scris editorul acestui volum;  

http://confluente.ro/Mihai_leonte_un_dedicat_al_s_gheorghe_stroia_1372351584.html  


Florina DINU; Din volumele dumneavoastră care este preferatul şi de ce?  

 

Mihai LEONTE, O întrebare cu un oarecare dichis; Aş putea spune orişice, însă adevărul este că volumul cel mai preferat de mine poate fi APOGEUL METAFORIC 2004. De ce? Fiindcă a fost primul cu ISBN şi în plus a inclus creaţii din tinereţe care credeam că nu vor vedea lumina tiparului vreodată !  

 

Florina DINU; Poezia poate fi numită „pansamentul sufletului”?  


Mihai LEONTE; Poezia a fost şi va rămâne un ,,pansament pentru suflet”. Fiinţa umană este cea care a definit acest termen, căci oricând, la bucurie sau altă stare sufletească, imediat scriem câteva versuri care redau starea în care ne aflăm. Prin această manifestare simplă aparent sufletul uman trece imediat printr-o stare de linişte.  

 


Florina DINU; Aveţi vreun scriitor contemporan de suflet? Care este acesta şi de ce?  


Mihai LEONTE; Nu pot spune că am un scriitor anume de suflet. Am citit mult, dar nu am vreo opţiune pentru cineva contemporan cu mine dacă vorbim de scriitori. Dacă vorbim despre creatorii de versuri aş putea avea unele opţiuni în sensul de apreciere. Aici pot spune că apreciez toate genurile de poezie, dar în mod special cel pamfletar. Nu pot să dau nume, dar există articole despre poeţii NET-işti despre care am scris comentarii.  


Florina DINU; Unde vedeţi locul poeziei româneşti şi de ce?  


Mihai LEONTE; O întrebare oarecum justificată. Oare unde ar putea fi locul poeziei româneşti decât în inima cititorilor? Aici nu cred că se pot face clasamente.  


Florina DINU; Pe lângă scris mai aveţi altă pasiune?  

 

Mihai LEONTE; Când am fost tânăr am avut mai multe pasiuni, acum la bătrâneţe nu îmi permite starea de sănătate să mă afirm şi în alte domenii. Fotografia ar putea fi cea mai practică pasiune la vârsta a treia.  

 

Florina DINU; Consideraţi că internetul joacă un rol important în promovarea scriitorilor?  


Mihai LEONTE; DA. Internetul joacă un rol deosebit de important în promovarea autorilor de pe mapamond. Se pot difuza cum nu se poate mai rapid creaţiile care cu ceva ani în urmă nu erau accesibile multor categorii de oameni.  


Florina DINU; Ce planuri aveţi pentru viitor?  


Mihai LEONTE; La ora acestui interviu am peste 72 ani fiind născut la 19 ianuarie 1941. Sunt optimist, cu toate problemele inerente bătrâneţii şi sper să mai definitivez un volum până la o nouă aniversare.  

 

Florina DINU; Aş vrea să încheiem interviul cu un gând adresat cititorilor dumneavoastră?  

 

Mihai LEONTE; Consider cititorii în general, ca principalii critici ai tuturor scriitorilor. Din acest motiv am apreciat comentariile adăugate la creaţiile postate pe internet, adunându-le şi ataşându-le la finalul fiecărui volum al meu. Din acest motiv dar şi din multe altele le recomand să fie OPTIMIŞTI. Să privească viaţa cu mult curaj, căci numai astfel vor putea ajunge la vârsta senectuţii.  

Un cadru universitar din Republica Moldova a reuşit să adune mare parte din comentariile despre scrierile mele in volumul; Poetul şi prozatorul Mihai LEONTE tămăduitor de suflete. Iată linkul; http://en.calameo.com/books/000136769b34f1d5e1d28  

 

Referinţă Bibliografică:
Interviu cu ,,martorul” poeziei Mihai LEONTE din Moldova Nouă / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 913, Anul III, 01 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!