CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 294 din 21 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Interviu cu fotografa Natalie Schor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Autorul articolului: Cristina DOBRIN 

„VREAU SĂ DESCOPĂR FRUMOSUL ÎN MODESTIE” 
 
 
C.D. Cine este Natalie Schor? Povesteşte-ne câte ceva despre tine.  
 
N.S. Sunt un om obişnuit… După terminarea liceului şi a stagiului militar, am fost primită la Universitatea din Tel Aviv. Am urmat, în acelaşi timp, cursurile facultăţii de Istoria Artelor şi a celei de Teatru. 
 
C.D. Colaborezi la publicaţia noastră din luna martie, cu fotografii pentru ALBUM/ FOTOGRAFIA ZILEI. În prima săptămână a lunii mai, am prezentat, în fiecare zi, o altă fotografie semnată Natalie Schor, în ciclul „VIAŢA CA O METAFORĂ”. Cum se vede viaţa prin obiectivul aparatului de fotografiat? 
 
N.S. Exact aşa cum este, cu frumuseţile şi cu necazurile ei. Cu încercarea de a prinde ineditul, amănuntul cu semnificaţie, neobişnuitul ascuns în banal. 
 
C.D. Cum s-a născut în sufletul tău această pasiune, fotografia?  
 
N.S. În urmă cu câţiva ani am primit ca dar un aparat de fotografiat digital. M-am înscris la Universitate şi la Cercul de fotografie artistică. Am avut norocul să mă descopere redactorul şef al revistei internaţionale “Romanian VIP”, domnul George Roca. Dumnealui a cerut părerea unui specialist în materie, regizorul de film şi poetul Zoltan Terner. Rezultatul a fost un articol-eseu foarte elogios şi încurajator. Aşa am ajuns să colaborez la revista “Niram Art” din Madrid, unde tânăra şi inimoasa ziaristă şi îndrumătoare artistic Eva Defeses, mi-a oferit nu numai spaţiu în paginile elegante ale publicaţiei, dar m-a şi intervievat. 
 
C.D. Revista Niram Art, împreună cu Editura Niram Art, au organizat în anul acesta a Doua Ediţie a Premiilor Niram Art, care cuprinde mai multe secţiuni, printre care şi Fotografie. Nominalizările au inclus cinci artişti (patru din Spania – Clara Llamazares, MIEDHO, Laura Thomas, Germán Peraire) şi Natalie Schor, fotografa de origine română din Israel. Festivitatea de decernare a Premiilor a avut loc la Madrid, pe data de 29 mai 2010. Felicitări pentru trofeul câştigat. Ai fost prezentă la ceremonie? Ce ai simţit atunci? Ce înseamnă acest trofeu pentru activitatea ta fotografică?  
 
N.S. Nu, nu am fost prezentă la Gala Premiilor. Adevărul este că a fost o mare surpriză când am fost nominalizată pentru premiu. Nu mă aşteptam. Cu atât mai mult, nu mă aşteptam să primesc trofeul. M-am bucurat foarte mult, premiul este un stimulent, un îndemn, o chemare din depărtări… 
 
C.D. În urmă cu câteva zile, una din fotografiile tale a apărut ca fundal pentru o acţiune de popularizare a celor mai remarcabili scriitori contemporani israelieni, în ziarul Iediot Aharonot. Ne poţi da mai multe amănunte? 
 
N.S. S-a întâmplat ca cineva, de la o importantă instituţie de publicitate, să vadă pe internet o anume fotografie de a mea, din Ierusalimul vechi. Imaginea servea probabil proiectul acesta, de lansare a „literaturii bune”, iniţiat de cel mai important cotidian din Israel, în asociere cu una din marile bănci din ţară. Pe fondul acestei fotografii, e sugerată coperta uneia din carţile recomandate, în suplimentul cultural-artistic al ziarului… 
 
C.D. Ai ilustrat numărul din februarie al revistei de cultură “Timpul” care apare la Iaşi. Ai colaborat la “Agero” (Germania), “Starpress” (America), “Romanian VIP” (Australia), “Intercultural”, “Cetatea lui Bucur” (România), “Buna dimineaţa Israel”, “Expres Magazin”, “Revista Familiei”, “Time Out” (Israel). Cum s-au născut aceste colaborări? 
 
N.S. Scriitorul Liviu Antonesei m-a onorat cu încrederea lui. Şi el a văzut parte din fotografiile mele şi mi-a propus colaborarea. Dumnealui a avut curajul lansării unui nume necunoscut la Iaşi, eu am avut norocul să apar într-o publicaţie cunoscută. Sunt fericită că fotografiile mele au atras atenţia mai multor oameni de cultură, cum ar fi scriitorii Roni Căciularu şi Mihai Batog Bujeniţă. Dumnealor au scris de bine, aş îndrăzni să spun chiar laudativ şi articolele au apărut în diverse publicaţii, fiind reluate, cu tot cu ilustraţii, de altele… 
 
C.D. Cine te-a inspirat în cariera artistică? 
 
N.S. Vreau să cred că nu m-a inspirat nimeni, altfel aş fi o simplă imitatoare… Şi totuşi, o tânără galeristă şi critic de artă, Maya Kasevitz, a găsit unele “paralelisme” cu faimosul fotograf francez Henri Cartier-Bresson. Faptul acesta mă onorează, mai ales că am vazut creaţiile maestrului numai după aceea… 
 
C.D. Pe când o expoziţie de artă fotografică pe meleaguri canadiene? Dar în România? 
 
N.S. Am expus de mai multe ori în galerii şi expoziţii colective din Israel. Dar cred că e devreme să mă gândesc la o expoziţie personală şi mult prea devreme ca să expun peste hotare. Dar întrebarea e măgulitoare. 
 
C.D. Se spune despre tine ca ai fi o “dizidentă” a artei fotografice care domină astăzi piaţa, prin refuzul tău de a imita pictura sau grafica. Ce ne poţi spune despre aceasta? 
 
N.S. Nu vreau să imit nici pictura nici grafica…Nici măcar viaţa. Vreau să descopăr ce e deosebit în realitatea cotidiană, specialul în banal, umorul în tristeţe, frumosul în modestie. 
 
C.D. Fotografiile tale sunt mărturii vii ale vieţii cotidiene. Realităţile surprinse de tine pe pelicula fotografică au un dramatism aparte. Cum reuşeşti să transmiţi această stare publicului?  
 
N.S. Realitatea conţine acest dramatism, uneori e tragică, alteori comică, de foarte multe ori tragic-comică. 
 
C.D. Nu esti straină de pictură. Cum se reflectă aceasta în fotografiile tale? 
 
N.S. Am studiat artele plastice, dar nu am intenţionat să le imit. 
 
C.D. Fotografiile tale au întotdeauna un titlu. De ce?  
 
N.S. Nu întotdeauna, dar de multe ori, da. Titlul, dacă e potrivit, poate adânci subiectul, poate direcţiona ideea, poate adăuga un strop de umor sau de tristeţe. 
 
C.D. Ce ţi-ai dorit să fotografiezi până acum şi nu ai facut-o încă ?  
 
N.S. Un vis îndepărtat al meu este să fotografiez în Kenya, într-un safari. Iubesc atât de mult animalele… 
 
C.D. Îţi mulţumesc pentru cele împărtăşite cititorilor publicaţiei ACUM şi te rog, continuă să visezi, pentru că nimic nu e imposibil, dacă doreşti cu adevărat. Aşteptăm fotografiile pe care le vei face în Kenya! 
 
Cristina DOBRIN 
4 iulie 2010 
Revista ACUM 
 
NR. RomVIP: Fotografiile Nataliei Schor pot fi văzute pe saitul personal accesând adresa de web: 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Interviu cu fotografa Natalie Schor / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 294, Anul I, 21 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!