CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  Interviu cu avocata Anca Iacob, specialist în Criminal defense, Immigration şi Banckruptcy, Chapter 7
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu realizat în februarie 2009  

Anca Iacob s-a nascut si a crescut in Bistrita, iar in prezent locuieste de opt ani, impreuna cu sotul si fiul ei, care a implinit de curand un an, in Phoenix, Arizona, unde i s-au stabilit de altfel, si fratele si parintii. A absolvit dreptul, este specialist in Criminal defense, Immigration si Banckruptcy, Chapter 7 si a reprezentat sute de cazuri in care inculpatii se faceau vinovati de posesie si vanzare de droguri sau arme, furturi, frauda ori infractiuni contra persoanei. S-a orientat mai mult spre family based immigration si considera ca datorita crizei economice, numarul cazurilor de backruptcy va creste in fiecare luna. Desi pana acum a lucrat mai mult pentru romani, intentioneaza sa isi diversifice clientela si cu persoane din alte nationalitati. Principiul dupa care se conduce in munca este onestitatea, mai ales ca in relatia client-avocat, spune Anca Iacob, nimic nu este mai important decat comunicarea, acesta fiind si unul din motivele, pe langa imposibilitatea de a dezvolta o relatie bazata pe incredere, pentru care mai si refuza unele solicitari. Isi percepe onorariul in functie de complexitatea cazului si recunostinta clientului este pentru ea cea mai mare recompensa, cu atat mai mult cu cat profesia pentru care s-a pregatit este o permanenta provocare intelectuala.  

Daca ar fi sa schimbe ceva, Anca Iacob declara ca si-ar dori mai putin stres, insa ce mai conteaza acest lucru, din moment ce face totul din pasiune, astfel ca satisfactia pe care o are atunci cand castiga un caz este enorma. Dupa parerea ei, greseala nu face casa buna cu aceasta profesie, iar atunci cand vine vorba sa le dea un sfat celor mai tineri in bransa, le recomanda networking-ul.

- Aţi fost un copil care de mic avea simţul dreptăţii? Există în trecutul dvs. “pre-universitar” ceva care să indice că aveaţi să vă hotărâţi pentru drept? De ce aţi ales totusi, dreptul?

- In cazul meu, cred ca simtul dreptatii s-a dezvoltat din copilarie si s-a perpetuat de-a lungul timpului. Consider ca intotdeauna am “simtit” ca vreau sa ma dedic acestei profesii, de aceea toate deciziile pre-universitare pe care le-am luat au pornit de aici. Am ales dreptul tocmai pentru ca nu vedeam ce altceva as fi putut face – nimic nu ma atragea mai mult.

- În munca dvs. aveţi voie să greşiţi?

- Cu totii gresim, a gresi este omeneste, dar in aceasta meserie, prudenta este imperativa.

- Sunteti casatorita si daca da, cand si unde a avut loc acest eveniment? Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre sotul dvs.

- Da, sunt casatorita, tot cu un bistritean, pe care l-am cunoscut insa, aici. Cosmin si cu mine am spus “da” pe 31 decembrie, 2004, in Phoenix. Dupa ce si-a terminat MBA-ul, sotul meu s-a specializat in financial services.

- În ce alte oraşe/state aţi mai locuit până să vă stabiliţi în Arizona şi în ce perioadă ?

- Inainte sa venim in Arizona, am mai locuit doi ani si jumatate in Tallahassee, Florida, unde am si urmat de altfel, dreptul, la Florida State University College of Law.

- Unde aţi făcut practica în timpul studiilor si cu ce viziune asupra viitoarei profesii aţi iesit de pe bancile facultatii; credeţi că în cazul unui absolvent de drept, notele obţinute pe parcursul anilor de studii reflectă în mod clar tipul de activitate pe care o va desfăşura ca avocat ?

- Pe perioada studiilor am lucrat pentru mai multe organizatii non-profit care ofereau servicii celor mai putin privilegiati. Oricum, la absolvire nu stiam inca spre ce ma voi indrepta in cariera, ci doar ca pasul urmator era sa trec examenul de barou in Arizona, iar apoi sa imi caut un post. Pentru un proaspat licentiat, notele nu reflecta sub nici o forma optiunea pe care o va face ca viitor avocat, intrucat aceasta depinde de o multime de alti factori.

- În ce ramură v-aţi specializat?

- Imediat dupa ce am terminat studiile, am lucrat ca avocat din oficiu pentru Maricopa County – criminal defense.

- De ce aţi decis să vă specializaţi în criminal defense si care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le reprezentaţi?

- In ceea ce ma priveste, se poate spune ca am ajuns sa ma specializez in "Criminal defense" mai mult printr-un joc al soartei. De cand am inceput sa profesez si pana acum, am reprezentat sute de persoane aflate in diferite situatii – ar fi multe de enumerat, dar printre altele, as aminti posesie si vanzare de droguri sau arme, furturi, frauda, infractiuni contra persoanei, etc.

- Cum este să aperi inculpatul si de ce credeţi că unui inculpat este mai bine să i se aplice pedeapsa minimă si nu cea maximă, în cazul în care se dovedeşte că este vinovat?

- Raspunsul nu este unul concret – depinde de situatie. Uneori, ai cazuri foarte bune, in sensul ca dovezile nu suporta acuzatiile si deci, poti face foarte multe pentru client. Alteori insa, cazurile sunt mai dificile si avocatul apararii are datoria sa obtina cel mai bun rezultat, in functie de dovezile existente. Referitor la cea de a doua intrebare, trebuie sa stiti ca nu toti inculpatii merita o pedeapsa minima. Cateodata, in cazul recidivistilor, unde acuzatiile au fost deja dovedite, este potrivita o pedeapsa mai aspra, insa nu trebuie neglijate nici diferitele aspecte ce tin de situatia inculpatului, cum ar fi cele socio-economice, intelectuale, psihologice, etc. Foarte multi dintre acestia prezinta circumstante atenuante care in ansamblu, sunt cea mai buna explicatie pentru comportamentul lor deviant. Iata de ce, din cand in cand, masura care se impune nu este pedeaspa, ci mai degraba rezolvarea acestor probleme.

- Cum este să rămâi singur în apărarea celui vinovat?

- Asa cum am mai amintit, depinde de situatie. Daca ajungi sa castigi, satisfactia este enorma. Alteori, desi suntem datori sa facem tot ce putem pentru client, nimeni si nimic nu ne ajuta, pentru ca practic, toate dovezile sunt impotriva.

- Ce ne puteţi spune despre activitatea dvs. în immigration si care sunt cele mai frecvente cazuri cu care vă confruntaţi în acest domeniu?

- Mi-am concentrat atentia mai mult spre family based immigration, desi am atins, desigur si alte aspecte. Din pacate, immigration-ul fiind un subiect foarte dezbatut in ziua de azi, nu exista prea multe sanse pentru cei ce vor sa ramana legal in aceasta tara. In specialitatea mea, majoritatea cazurilor sunt cele care implica solicitarile de rezidenta permanenta (applications) din partea unuia dintre membri familiei pentru alt/alti membru/membri ai familiei.

- S-a întâmplat să reprezentaţi vreodată vreun emigrant care avea ordin de deportare din SUA? Mai există vreo şansă pentru asemenea persoane?

- Sigur ca am intalnit si astfel de situatii si de curand chiar am incheiat un proces de acest gen. Bineinteles ca mai exista unele sanse pentru persoanele ce se incadreaza la anumite categorii de emigranti, iar factorii care influenteaza posibilitatea ca astfel de persoane sa ramana sau nu in tara sunt destul de numerosi.

- Am dori sa ne spuneţi cîteva cuvinte şi despre un alt domeniu în care aveţi specializare si anume, despre banckruptcy. Care este procedura în Statele Unite pentru o persoană fizică aflată în incapacitate de plată, in ce masura poate fi aceasta iertată de datorii, în ce condiţii si cu ce consecinte?

- Datorita schimbarii majore din 2005, orice persoana fizica poate sa aplice pentru “iertarea” de datorii, insa conditiile au devenit deja mai multe si mai stricte. Desigur ca datoriile respective pot fi stinse, pentru ca sa nu uitam ca exista diferite tipuri de bankruptcy, care se aplica in functie de fiecare situatie in parte. De exemplu, conform Chapter 7, in cazul unei persoane care ajunge la curtea federala si se califica, este posibila iertarea datoriilor, cu mici exceptii, insa standardele sunt diverse si utilizarea lor depinde de circumstante.

- Sunt uşor sau dificil de reprezentat in instanţă asemenea cazuri? Pe măsură ce criza economică avansează, cât de mare devine incidenţa unor astfel de procese? Ce gen de persoane sunt cele care ajung în asemenea situaţii?

- Inca o data, nu am un raspuns direct. Exista cazuri grele, unde pot sa apara o serie de dificultati pe parcurs sau altele, care trec foarte repede si usor prin sistem, insa asa cum va puteti imagina, datorita crizei economice, numarul lor va creste in fiecare luna. Oricum, in aceasta situatie ajung persoane din toate paturile sociale pentru ca repet, criza economica din prezent nu tine cont de nici un fel de bariere sociale.

- Puteţi să ne redaţi pe scurt, exeprienţa dvs. de până acum, ca avocat? Cine sunt posibilii dvs. clienţi/reclamanţi şi cum îi descoperiţi?

- Deocamdata, marea majoritate a clientilor mei sunt romani, insa intentionez ca pe viitor sa imi diversific clientela, in sensul ca as dori ca persoanele care vor apela la serviciile mele sa fie si din alte nationalitati.

- Joacă Internet-ul vreun rol în acest sens?

- Desigur, si inca unul foarte important, datorita faptului ca tot mai multe persoane folosesc Internet-ul ca pe un instrument cu ajutorul caruia gasesc raspunsuri la intrebarile pe care le au, indiferent de natura lor. Un procent destul de semnificativ din cei care ma contacteaza obtin coordonatele mele de pe Internet.

- Pe ce se bazează în primul rând relaţia pe care o aveţi cu clienţii?

- Vreau sa cred ca relatia mea cu clientii se bazeaza pe incredere si imi doresc in primul rand, ca toti cei care ma contacteaza sa descopere in mine si un om cu care sa poata sa comunice.

- Cum vă adunaţi informaţiile pentru cazurile la care lucraţi?

- Depinde de tipul de informatii. In general, clientii ne furnizeaza informatii cu caracter personal, insa daca am nevoie de altfel de date, Internetul este de obicei, o sursa foarte buna si desigur, la fel si cartile.

- Obişnuiţi să refuzaţi anumiţi clienţi sau acceptaţi toate cazurile pentru care sunteţi solicitată?

- Nu accept toate cazurile, sunt situatii cand o anumita relatie profesionala pur si simplu nu poate sau nu ar trebui sa existe, iar eu incerc sa evit asemenea lucruri.

- Ce anume înclină balanţa atunci când acceptaţi un caz si din ce motiv refuzaţi alte cazuri?

- Ori de cate ori accept un caz, factorul cheie este comunicarea intre mine si client, iar daca pe altele le refuz, de vina sunt fie conflictul de interese, fie faptul ca eu consider ca nu pot sa fac nimic in acea situatie, fie lipsa de comunicare si imposibilitatea de a dezvolta o relatie bazata pe incredere.

- Cum colaboraţi cu alţi avocaţi?

- Depinde de imprejurari. De obicei, colaborez foarte bine cu colegii de breasla, insa atunci cand se intampla sa ne situam pe pozitii adverse, presiunea situatiei schimba cursul obisnuit al lucrurilor.

- Care este principiul după care vă conduceţi în profesia dvs.?

- Onestitatea.

- Aţi întâlnit oameni ai legii al căror principiu era să nu aibă nici un principiu?

- Fara indoiala ca am intalnit, astfel de oameni exista peste tot, indiferent de profesie sau de statutul lor social.

- Apelaţi de obicei, la ajutorul tribunalulu, în cazurile pe care le aveţi de soluţionat?

- In general, este de preferat ca solutionarea unui caz sau a unei situatii sa se faca in afara tribunalului, dar acolo unde acest lucru devine imposibil, nu ai incotro si trebuie sa apelezi la o hotarare judecatoreasca.

- Vi s-a întâmplat să nu puteţi soluţiona un caz şi să vă trimiteţi clientul la o altă firmă de avocatură?

- Ca avocat, nu poti sa faci absolut totul si nici sa solutionezi orice tip de caz. Sunt de parere ca trebuie sa ne cunoastem limitele, de aceea daca un caz nu este de domeniul meu, incerc sa il pun in legatura pe cel care m-a contactat cu un avocat competent in domeniu.

- Cum vedeţi cazurile de malpraxis în profesia dvs.?

- Consider ca asemenea situatii sunt daunatoare, de aceea ca avocat, trebuie sa fii foarte constiincios si sa tratezi cu seriozitate orice caz.

- Cum vă percepeţi onorariul?

- In general, imi percep onorariul in functie de cat de complex este cazul la care lucrez.

- Obişnuiţi să acceptaţi şi cazuri în care clientul nu vă poate achita onorariul cerut?

- Da, pot sa spun ca fac foarte multe ore pro bono, ceea ce nu ma deranjeaza pentru ca ma bucur sa ii ajut si pe cei care nu au posibilitatea materiala de a-si permite un avocat.

- Care este cea mai mare recompensă în profesia dvs.?

- Nimic nu se compara in aceasta privinta cu recunostinta clientului, atunci cand este multumit de rezultatul obtinut.

- Sunteţi o avocată scumpă în comparaţie cu alţi avocaţi?

- Nu, nu consider ca onorariile mele ar fi mari. De obicei, sunt rezonabile, cred eu, in comparatie cu cele practicate de alti avocati.

- Consideraţi că fiecare caz este unic şi la fel fiecare delicvent?

- Sunt convinsa ca fiecare caz este unic, la fel si fiecare delicvent. Fiecare caz este diferit si trebuie tratat ca atare, de asemenea, fiecare delicvent are caracteristici deosebite, care joaca roluri diverse, ce trebuie scoase in evidenta la momentul potrivit.

- Sunteţi de părere că delicvenţii au, ca orice om de altfel, şi părţi bune, care din păcate, nu au fost suficient lucrate?

- Cu totii avem insusiri bune si rele – insa din pacate, majoritatea delicventilor au o experienta de viata nu tocmai propice unei existente linistite, care sa urmeze un anumit curs, in functie de o serie de reguli si norme.

- Ce anume vi se pare cel mai periculos în profesia dvs.?

- Nimic nu mi se pare mai periculos în aceasta profesie decat greseala.

- André Malraux spunea că adevărul despre un om constă în principal, în ceea ce respectivul trece sub tăcere. Se probează această afirmaţie în practica juridică?

- Poate ca da, poate ca nu. Ca avocati ai apararii nu stim in ce masura clientii nostri ne ascund sau nu ceva, iar daca fac acest lucru, este mai bine sa nu stim.

- Se practică discriminarea în profesia dvs.?

- Nu stiu.

- Este necesar ca tu, ca om al legii să fi suferit mai întâi, ca să îi poţi înţelege pe cei care devin victime sau cazurile de violenţă?

- Mi-ati pus o intrebare interesanta. Dupa parerea mea, trebuie sa dispui macar de capacitatea de a te transpune intr-o asemenea situatie, daca vrei sa intelegi anumite aspecte si nuante ale unui caz.

- Vă dezgustă delicvenţii sau dictatorii?

- Va dati seama ca am reprezentat foarte multi delicventi si nu as fi putut face acest lucru daca m-ar fi dezgustat. In schimb, cu dictatorii este o alta poveste...

- Dacă aţi fi fost chemată să îl apăraţi să spunem, pe Hitler, aţi fi acceptat provocarea? V-aţi dori să reprezentanţi în instanţă o vedetă, să zicem, pe Britney Spears?

- Nu, nu cred ca l-as fi aparat pe Hitler, iar in privinta lui Britney Spears trebuie sa recunosc ca nu am neaparat o dorinta de genul acesta.

- Există oameni în tagma dvs. cu care nu aţi dori să aveţi de-a face?

- Sunt de parere ca sunt oameni si oameni in fiecare tagma... Cu unii comunici intr-un fel, cu altii intr-altul.

- Este posibil să vă raportaţi la profesia dvs. ca la o permanentă provocare intelectuală?

- Da, profesia pe care o practic este intr-adevar o permanenta provocare intelectuala, in special pentru ca mereu apar lucruri si situatii noi, cu care nu ai mai avut ocazia sa te confrunti.

- Ca avocat cu experienţă, ce recomandare le-aţi face celor care abia acum se apucă de treabă, în această branşă?

- Cred ca networking-ul este vital. Fara doar si poate...

- Ce v-aţi dori să schimbaţi în munca pe care o faceţi ?

- Mi-as dori mai putin stres...

- Care a fost cel mai bun sfat pe care l-aţi primit în profesia dvs. si cum l-aţi aplicat?

- Cel pe care l-am dat si eu, mai sus... Din pacate, nu am inceput sa-l aplic decat mai tarziu.

Octavian Curpaş
 

Phoenix, Arizona  

februarie 2009
 

Referinţă Bibliografică:
Interviu cu avocata Anca Iacob, specialist în Criminal defense, Immigration şi Banckruptcy, Chapter 7 / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 264, Anul I, 21 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!