AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 210 din 29 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Intelectualii ca reper
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Jurnal cu capul în jos 
  
INTELECTUALII CA REPER 
  
La bună vedere, cu modestie vă spun că iubesc acest oraş. Nu s-au schimbat oglinzile, deşi s-au înmulţit parşivii, inclusiv cei din presă. Am ajuns însă a acuza intelectualii lui de elitism şi de a ne înconjura de nulităţi, unii trăgându-şi măşti de dizidenţi. Ba chiar se vor de dreapta doar pentru că stânga e un dezastru. Aşa cum nu e convingător să optezi pentru stânga din naivitate sau entuziasm facil pentru miturile ei răsuflate. Cred că suntem din nou în faţa unei duplicităţi specific româneşti, aşa ca la gurile Dunării. Numai că intelectualii sunt şi au fost întotdeauna dătători de direcţie şi constructori de opinii şi atitudini.  
  
De la intelectualii reper, românii aşteaptă, tonul, startul. Dilemele lor devin dilemele noastre sau mai grav, confuzile discipolilor. Intelectualii sunt responsabili cu proiectul speranţei naţiunii lor. Maeştrii indică ucenicilor calea de urmat şi direcţia. Stânga, din păcate, şi-a compromis singură validitatea în tot secolul XX. Priviţi ce a lăsat în urmă: Rusia sovietică. Priviţi marasmul românesc şi mutaţiile pe care până la urmă comunismul le-a produs,inclusiv acest om nou, care acum îşi dă adevărata măsură. E vizibilă şi cu ochiul liber tentaţia autoritarismului şi a dictaturii. Modelul intrinsec al comunismului e activ şi implicit în mintea lor, în decizii şi atitudini. Condamnarea comunismului la nivel de discurs nu e deloc o glumă şi nici o speculaţie pur intelectuală, ci o responsabilitate uriaşă care te obligă ca în pariul cu realitatea, tu, om politic, să construieşti alternativa lui viabilă. Altfel nu poţi să fii convingător. Altfel totul riscă să rămână pură şi ridicolă vorbărie.  
  
Nostalgia comunistă a populaţiei are şi ea explicaţii. Măsurile comuniste, deşi absurde, în zarea timpului par clare şi dătătoare de ordine. Proiectul noii societăţi în loc să se clarifice, se destramă şi se compromite singur. Greu de spus, dacă intenţionat sau nu. Discuţiile uşor glumeţe de la mesele foştilor analfabeţi, ajunşi patroni cu acte în regulă şi Jeep-uri în bătătură, mi se par pasibile de binecunoscutul, celebrul gest al spălării mâinilor. Unii se enervează numai când citesc sau aud aceşti termeni, stânga sau dreapta, această împărţire dihotomică a unor concepţii, în esenţă de viaţă, dar devenite opţiuni şi strategii politice, chiar titluri de glorie pentru unii sau alţii. Idealismul juvenil nu ţine cont de acel Modus In Rebus, de acea Aurea Mediocritas care, etimologic, a însemnat ''aurita cale de mijloc'' şi nu sensul, deformat şi peiorativ care i se dă astăzi. 
  
Lipsesc tonurile de gri, care fac metaforic vorbind, trecerea de la alb la negru, deşi această zonă tranzitorie ar fi benefică mai ales în politică. Se întâmplă exact ca în credinţă, unde fiecare adept al unei religii îi consideră pe ceilalţi păgâni, dacă nu şi mai rău, cu urmări nefaste, de genul bigotismului, fanatismului, crimelor sau războaielor religioase. Intoleranţa aceasta, care nu este în niciun caz în spiritul învăţăturii hristice, aduce atâtea rele şi noi le vedem. Toţi vor însă doar puterea, fără a oferi soluţii. Afirmarea persoanei ca individ mişcă lumea, uitându-se că numai împreună putem rezista ca popor şi, prin extensie, ca specie. Nu zâmbiţi a râde. Extremismul este păgubitor. Omul normal merge doar pe şleau. Asta cvhiar dacă dreapta de acum este o altfel de dreaptă faţă de perioada postbelică. V-o spune asta o babă comunistă, cum m-a numit recent un student de-al meu îndopat, ca şi mulţi alţii din generaţia lui, cu etnobotanice, Pepe, Oana, Irinel sau Monica. Tinerii de dreapta au tendinţa de a repeta greşelile mai vechilor de stânga. Devălmăşia dintre valoare şi nonvaloare nu poate ţine o veşnicie, dar nici nu poate fi anihilată printr-un gest teatral, aşa cum se aşteaptă de la oamenii de cultură. Nu ştiu la ora asta nici dacă România mai are viitor. Dacă ne vom mai perpetua umbrita viaţă sub frunzişul buruienilor acestor samavolnici, ne vom autoepura atât ca popor, cât şi ca naţie.  
  
România se va împărţi în state mici şi mai stabile, urmând involuntar exemplul fostei Iugoslavii. S-o ferească doar divinităţile cereşti de vărsare de sânge. O singură cloacă ieftină va rămâne izolată: enclava politicienilor fostei Românii, cu sediul în Bucureşti. Nimic bun. Văd totul, inclusiv pe aceşti cocostârci temporari cu ochii trişti ai relativităţii întârziate. Acum ceea ce mişcă lumea e interesul, inclusiv într-o dimineaţă ce se îmbină uşurel cu prânzişorul, pe fundal de decor cu tovarăşi în vârstă traşi parcă la şapirograf. Vorba Morometului, fiul lui Tudor Călăraşu, ar trebui de aceea pusă la intrarea oricărei străzi şi uliţe: ''Bă, sunteţi deştepţi, dar vă mănâncă prostia''.  
  
Deocamdată, în 2011 ne odihnim mai puţin acasă. Viaţa românului se scurge într-un zumzet uniform, abia auzit, ca de la motor ascuns, pe care istoria n-a reuşit să-l tulbure vreodată. Am uitat slugărnicia unui Manea Mănescu care-i lingea, la propriu, mâna lui Ceauşescu. Nici acţiunile guvernelor Boc nu par departe de profilul unui handicapat mintal. În loc de stânga sau dreapta, de a cloci paradigma, de unde să mai luăm bani pe care să nu-i mai dăm înapoi, dar să-i facem praf cât mai repede, poata c-a venit ora monarhiei sau, eventual, a mult aşteptatei dictaturi militare.  
  
Aici pun punct noii mele rubrici, mai ales că imediat după 1990, nevorbiţi cum eram după atâtea decenii de comunism, am început să ne descărcăm iureşul de opinii în public. Unii mai bine, alţii mai rău. Şi nu vreau să mă etichetaţi în vreun fel. Cu plecăciune, 
  
profesor asociat Pompiliu COMŞA, 
  
Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism, 
  
Universitatea ''Apollonia'' Iaşi  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Intelectualii ca reper / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 210, Anul I, 29 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!