CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 294 din 21 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Întâlnire întâmplătoare cu Gib
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întâlnire întâmplătoare cu Gib, 
  
Povestire onirică de Al.Florin ŢENE 
  
Sunt la vârsta când, din când în când, amintirile năvălesc peste mine precum cârdul de vrăbiuţe asupra unui codru de pâine aruncat în grădina din faţa casei. Mă întorsesem în oraşul natal, Drăgăşani, atras de un dor inefabil. Luasem o cameră la etajul întâi la Hotelul Rusidava şi priveam pe fereastră la concetăţenii mei ce se plimbau pe bulevardul Gib Mihăescu.Treceau alene discutând. Aşi fi dorit să ştiu ce-i frământă, să pătrund în gândurile lor. În tinereţea mea petrecută aici cunoşteam, în parte, gândurile lor, frământările, suferinţele.Mai ales când stăteam la cozile nesfârşte pentru a cumpăra porţia de pâine neagră pe cartelă. Acum sunt alte probleme, alte neajunsuri, de altă natură. 
  
Privind pe fereastra hotelului nu am luat seama că vălul albastru-transparent al înserării se lăsase peste oraş. Priveam în neştire peste acoperişurile caselor iar gândul zbura precum vulturul de pradă, amuşinând păsările amintirilor. 
  
Mă aflam în faţa restaurantului La “Grandiflora”, aşteptând să vină Gib Mihăescu. Vorbisem cu el cu câteva minute mai înainte în cimitirul oraşului , privindu-i fotografia de pe crucea mormântului său. Stabilisem ora şi locul întâlniri pentru a bea împreună un şpriţ de vin la una din mesele aflate sub nuci. Al.Ştefănescu ,Cocoşel, porecrit de Gib în nuvela sa ce poartă numele acestui restaurant , ieşind în faţa localului m-a întrebat: 
  
-Pe cine aşteptaţi domnule Al.Florin Ţene?  
  
-Aştept pe avocatul şi scriitorul Gib.Am vorbit cu el la cimitir şi mi-a propus să ne întâlnim la dumneata. 
  
-Acum 30 ani l-am înmormântat, dar vine în fiecare seară să-şi bea paharul cu vin. 
  
-Aaa! Iată, vine ...  
  
-Salut Florine! Salut Cocoşel! Cum o mai duceţi? 
  
-Bine. I-am răspuns.Dar tu...?! 
  
- Mă lupt cu veşnicia... 
  
-E bine de tine, nu mai ai necazurile noastre. Ne ameninţă expropierile făcute de comunişti, spuse cu glas şoptit Cocoşel. 
  
Înserarea se lăsase peste urbea de la poalele Dealurilor Oltului, Marcului şi Verdii. 
  
-Poftiţi, intraţi domni mei, luîndu-ne de după gât Ştefănescu. 
  
Am intrat în Grădina de Vară şi ne-am aşezat la o masă asupra căruia se aplecau crengile unui nuc bătrân ale cărui nuci verzi păreau nişte globuri într-un brad de Crăciun. 
  
- Coane Gib cu ce să vă sevesc? 
  
- Ca de obicei coane Alexandru ...  
  
Încercam să-l privesc în faţă pe Gib, dar nu reuşeam.Privirea lui aluneca pe lângă 
  
mine precum apa pe penele gâştelor.La mesele vecine am recunoscut pe mai toţi intelectualii urbei.Majoritatea avocaţi şi funcţionari de bancă, dar şi negustori de vinuri şi cereale.L-am salutat pe Niculescu, Manaru, Plopeanu, Tache, ce-i sorbeau vinul din căni de lut, discutând afaceri. 
  
-V-am adus vin de buturugă din via farmacisului Stoian. Şi Ştefănescu ne puse în faţă două stacane de lut umplute ochi cu un vin rubiniu mirosint a tămâioară, plecând la masa alăturată cu alte două căni . 
  
-De fapt în fiecare seară beau vinul făcut de prietenul meu, farmacistul Gogu Stoian, îmi spuse Gib. 
  
-Mă bucur , dragă Gib, că te reântâlnesc. Te-am cunoscut prin cărţile tale pe care mi le împrumuta fetiţa ta cea mare, Mira. Despre tine îmi mai povesteu literaţii N.Milcu, Radu bardeş,C.S.Nicolăescu-Plopşor care participau în casa ta la şedinţe de cenaclu. Dar multe am aflat din cartea lui Mihail Diaconescu. 
  
-Nu-mi vorbi de acest om. A scris multe neadevăruri despre mine, cărţile mele şi familia mea. 
  
-Are o scuză. Trebuia să încrimineze situaţia ta de burghez.O impuneau cenzorii comunişti. Să lăsăm asta... 
  
L-am privit cum îşi soarbe liniştit şi gânditor vinul din cana de pământ ars pictată cu motive olteneşti. Între noi se lăsase o linişte adâncă lungă de aproape şaptezeci şi cinci ani. 
  
-Dragă Gib, ce mai face Nelu-Onică ? 
  
-Ce să facă şi el!? A depus o cerere la Şcoala de Ucenici, unde predă muzica, pentru a primi un concediu de îngrijirea sănătăţi. Dar...nu prea am avut timp să mă ocup de el că eram preocupat de piesa mea Pavilionul cu umbre... 
  
-Ştiu,ştiu...am fost şi eu în sala Teatrului Naţional, în anul 1927. A fost un succes. Am citito şi în volum, apărut la Scrisul românesc din Craiova. 
  
Am tăcut. Tăcea şi el. Sorbeam în linişte din vinul rubiniu de Drăgăşani. 
  
Se lăsase înserarea şi eu, încă, priveam gânditor de la fereastra hotelului la trecătorii oraşului meu natal de pe bulevardul Gib Mihăescu. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Întâlnire întâmplătoare cu Gib / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 294, Anul I, 21 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!