CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 999 din 25 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Inginerul Constantin Romică Grigoriu: corelaţionare în termeni de educaţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Inginerul Constantin Romică Grigoriu: corelaţionare în termeni de educaţie  

Starea de firesc a umanului trebuie să coexiste în amabilitate şi bine, sau să se contopească. Din nefericire, amabilitatea în act devine azi, în societatea românească, tot mai mult devastată de o tulburare spirituală şi materială cauzată de sărăcie. A ajuns să fie amabilitatea o formă de bine, din milă!  

Începe a se înstrăina spiritualitatea română, estetizarea constructivă a relaţiilor interumane de amabilitate reciprocă. De cele mai multe ori, amabilitatea e suprapusă supervizării publicitare. Din aceasta decurge o mare dificultate în estimarea scopului care subordonează facerea de bine şi amabilul şi, din acest motiv, ne apasă o anume lipsă de autonomie a amabilităţii identificată în complezenţe, ajutor, pomană dezestetizată, manipulare, confuzii de comportament...  

Genul de amabilitate determină şi frumosul, şi urâtul. În acest context sunt destule elemente de morală fără dualitate, de întrepătrundere a respectului cu sensibilitatea şi civilitatea, în ce îl priveşte pe inginerul Constantin Romică Grigoriu, unul dintre oamenii de valoare din oraşul Piatra Neamţ, care corelează modul de comunicare directă, personală, la educaţie, inteligenţă, maniere. Conduce o instituţie în jurul căreia se construiesc, necurmat, legende fără început şi fără sfârşit. Ele covârşesc, pentru că toate sunt atrase în fascinaţia sumelor colosale de bani şi sunt articulate, nu o singură dată, din socoteli tendenţioase şi imaginaţie. Instituţia e Hidroelectrica, din Piatra Neamţ.  

Nemaipăstrând umilinţa şi iubirea de Dumnezeu se poate ajunge ca toţi să asedieze cu invective pe toţi. Dar, pe oameni ca inginerul Constantin Romică Grigoriu pare că o atare ponegrire îi lovesc mai puţin, deşi nu îi evită în totalitate şi întotdeauna. Constantin Romică Grigoriu este un inginer care arată în tot ce îl priveşte, că e omenos, înţelegător, amabil, nemărginit în răspunsuri şi acţiuni rapide, instinctuale, ci foarte chibzuite, raţionale, cu atenţia de a nu supăra, a nu nedreptăţi.  

Desăvârşirea de sine a propriei moralităţi a inginerului Constantin Romică Grigoriu se vede, se citeşte, se explică în grija de a vorbi puţin, încet, rar. Un zâmbet cald, însoţeşte vorbirea sa, pentru a inspira încredere şi bunăvoinţă.  

Conduce Hidroelectrica din Piatra Neamţ, nu de puţin timp. Fără îndoială că, dacă baza rămânerii la conducere a sa, pentru mai mult timp, se construieşte din calităţile de comunicare cu oamenii, pe care le are, inginerul Constantin Romică Grigoriu va prelungi aprehensiunea celor ce îl vreau înlocuit cu orice preţ şi umplu declaraţii din ziare cu revărsări de imaginaţie încărcate de frustrare.  

Curentul electric, obiectul funcţionării instituţiei conduse de către Constantin Romică Grigoriu are o calitate pe care altele nu o au: e invizibil, incolor, nesubstanţial, nevoluminos şi formativ prin acţiunea lui a lucrurilor şi acţiunilor cu aceste caracteristici. Preţul la curent nu e stabilit prin sine, ci prin ceea ce determină curentul: viaţă şi civilizaţie. Fără curent electric civilizaţia ultimelor veacuri, precum şi a veacului actual şi a viitorimii nu putea fi, nu este şi nu va putea fi! Întocmai, activitatea inginerului Constantin Romică Grigoriu poate fi analizată in concreto, în dependenţă de existenţa imaterială a curentului electric. Un singur electron de curent electric poate fi tezaurierul civilizaţiei mai mult decât o statuie monumentală de aur, de bronz, de ametist, sidef sau marmură.  

Ce magnifică galerie statuară a electronilor gestionează într-o singură secundă, acest om!...  

Atent în jurul său, să nu deranjeze, să fie modest, liniştit, amabil, inginerul Constantin Romică Grigoriu rosteşte cuvinte echilibrate şi făptuieşte la conducerea instituţiei, în serviciul oamenilor, eliberarea spre oameni a curentului electric, descoperitor în miimi de clipă, al căilor de învingere a limitelor umane.  

Fără consistenţă şi volum, curentul electric începe binefacerea lui miraculoasă, printr-un proces de distribuire, printr-o ştiinţă de a se supune electronul, conexată la o ştiinţă de a se conduce o instituţie care transferă curentul la oameni.  

Viaţa inginerului Constantin Romică Grigoriu este o neîncetată împlinire familială, socială, profesională, care unifică infinitul drum al energiei electrice cu gradul de civilizaţie al comunităţilor umane spre care răzbate, în iureşul din conductori.  

Ca atare, personalitatea inginerului Constantin Romică Grigoriu e capabilă să se detaşeze de unele reprezentări din tablourile naive, tendenţioase. Inginerul Constantin Romică Grigoriu este un om de valoare, un om de omenie! (Aurel V. ZGHERAN-aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Inginerul Constantin Romică Grigoriu: corelaţionare în termeni de educaţie / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 999, Anul III, 25 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!