AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Paul Gheorghiu         Publicat în: Ediţia nr. 1154 din 27 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Înfruntarea greutăţilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

De cele mai multe ori, omul este tentat să evite anumite situaţii neplăcute, anumite persoane neprietenoase sau incompatibile cu acesta, să îşi aleagă alte locuri decât cele natale, pentru a-şi continua existenţa, să cheltuiască oricât ar fi necesar, pentru simplificarea traiului sau ridicarea gradului de confort. Poate că acest comportament este doar o completare a instinctului de supravieţuire, instinct ce tinde să fie îmbunătăţit şi personalizat de fiecare individ, iar acest fapt îl constatăm tot mai des în ultima vreme.  

Însă, prin toate aceste demersuri, omul nu face altceva decat să-şi încetinească evoluţia spirituală, să ocolească problemele în loc să le înfrunte cu îndârjire. El preferă calea mai simplă pentru eliminarea problemelor personale. Este bine cunoscut faptul că de fiecare dată când apare o problemă pe care nu o rezolvăm, ci doar o amânăm, aceasta nu va întârzia să revină în viaţa noastră, până când ea va fi rezolvată definitiv. Or, tocmai greutăţile vieţii sunt cele care ne fac mai tari, care ne fac să evoluăm şi ne definesc adevăratul caracter. Cei care au avut de suferit, nemeritat, în special din pricina altora, sunt aceia care au reuşit în final un progres spiritual, o identificare a personalităţii lor cu cea a spiritului, dincolo de identitatea socială. Apoi, poate că pentru tot ceea ce un om a suferit nemeritat, viaţa îl va răsplăti, mai târziu, înzecit.  

Să discutăm despre două aspecte pe care le putem observa tot mai des în comportamentul oamenilor, în special la popoarele din estul Europei.  

Primul aspect se referă la uşurinţa cu care omul devine linguşitor în faţa superiorilor pe cale ierarhică, metodă destul de eficientă prin care individul reuşeşte să schimbe mai multe măşti, să folosească de fiecare dată masca potrivită pentru momentul potrivit, astfel încât să îşi asigure o evoluţie rapidă în ierarhia socială, dar şi din punct de vedere financiar. În acest fel, pe o perioada mai lungă de timp, omului i se conturează tot mai mult dorinţa de a deveni chiar el un conducător de oameni, un individ “superior”, cu drept “de viaţă şi de moarte” asupra celor conduşi. Deşi cunoaştem vorba “capul plecat, sabia nu-l taie”, dar de aici şi până la linguşeala gratuită, la orice oră şi în orice context, în faţa celui cu funcţie, bani sau „putere”, este totuşi cale lungă. Omul fără personalitate, cu greu găseşte această limită şi se regăseşte mereu în situaţia de om care trebuie să facă orice compromis doar ca să-i fie bine.  

Al doilea aspect ce merită adus în discuţie, ar fi emigrarea în masă a oamenilor, fenomen ce a ajuns la cote apocaliptice în aceste vremuri de restrişte. Omul de rând întâlneşte diferite obstacole, chiar unele care nu se referă la chestiuni de sănătate, de viaţă ori de moarte. Este vorba de cele întâlnite zilnic, destul de comune: lipsa unui venit decent, imposibilitatea individului de a-şi creşte copiii în condiţii bune pentru a le oferi o educaţie şi un trai normal, înfruntarea zilnică a birocraţiei din institutiile publice, legi care se schimbă mai repede decât ar avea timp un cetăţean să le citească şi multe altele.Toate acestea îi determină pe unii oameni să-şi părăsească ţara în care s-au născut, în speranţa construirii unui viitor mai luminos, pe meleaguri străine.  

Pentru noile idealuri, ei hotărăsc despărţirea de familie şi de ţară, de rude şi de prieteni, de mediul care i-a definit şi le-a creat baza personalităţii lor. Şi mai grav este că mulţi îşi abandonează copiii în ţară, lipsindu-i de căldura părintească, crezând că vor scăpa cu toţii de sărăcie. Chiar dacă această hotărâre este uneori justificată, cu argumente importante în alegerea altei ţări drept gazdă pentru o perioada lungă de timp sau chiar până la sfârşitul vieţii, în final, ceea ce i se întâmplă individului şi familiei sale este tocmai prelungirea agoniei. Pentru că obstacolele întâlnite în ţara natală, vor fi doar schimbate cu altele de altă natură, pe care individul va trebui să le depăşească, constatând după ani şi ani, că şi-a rezolvat anumite probleme, dar paradoxal, şi-a creat altele mult mai grave, iar în ciuda situaţiei materiale mai bune, alte frustrări vor fi apărut la orizont.  

Spre bătrâneţe, omul constată că ceea ce trebuia căutat nu se regăseşte pe meleaguri străine sau într-o condiţie materială mai bună, ci trebuia căutat în interiorul lui, acolo unde îi sălăsluieşte sufletul. Când omul va reuşi să-şi (re)cunoască adevarata sa natură, cea spirituală, atunci va simţi adevărata împlinire şi fericire, necondiţionată de vreun loc anume, de starea materială, de oamenii cu care se află în contact ori de situaţiile în care este pus. Doar atunci, omul va înţelege că fericirea sau tristeţea deopotrivă îl pot urma orinde s-ar afla. Nu întâmplător, fiecare om se naşte şi trăieşte într-un anumit loc pe Pământ (sau oriunde în Univers), pentru că în acel loc îi este dat să-şi înveţe lecţia spirituală, pentru că acolo au fost create toate condiţiile prielnice evoluţiei lui. Din păcate, rareori omul poate realiza faptul că ceea ce este valoros se obţine cu mari şi neîncetate sacrificii, iar ceea ce îi este mai de folos este tocmai această experienţă ce l-ar putea conduce către purificarea sufletului şi regăsirea fericirii, către devenire.  

Oamenii vor să fie puternici şi să treacă uşor peste piedicile vieţii, să deţină controlul fiecărei situaţii şi să iasă de fiecare dată câştigători. Însă, pentru obţinerea de performanţe, este necesară stăruinţa, disponibilitatea pentru confruntarea cu nenumăratele piedici, curajul de a te arunca în vâltoare, convins fiind că vei reuşi. Acest “a reuşi”, devine în timp, “a înţelege”, a intra în armonie cu lumea din jur. Dar spre finalul vieţii, nimic nu rămâne de neînţeles, pentru că şi greutăţile vieţii au dispărut în neant, tot aşa cum au apărut.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Înfruntarea greutăţilor / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1154, Anul IV, 27 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!