CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 715 din 15 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Incursiune în lumea copilăriei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ 
  
INCURSIUNE ÎN LUMEA COPILĂRIEI 
  
Harnicul scriitor gherlean Toader Ungureanu nu mai are nevoie de prezentare printre iubitorii cuvântului scris. A debutat editorial cu o monografie închinată spitalului orăşenesc din localitatea de domiciliu, după atingerea vârstei deplinei maturităţi, cu toate acestea, a reuşit ca, în câţiva ani, să publice mai multe volume vizând diferite genuri şi specii literare: poezie, proză scurtă, nuvele , romane, dar semnează şi un volum de proză ştiinţifico-fantastică. 
  
Cel mai recent volum al său, Strop de rouă ... , conţine poveşti, dedicate nepoţelei sale Adriana. 
  
După un succint Cuvânt al autorului, descoperim textul Draga bunicului, urmat de cele trei poveşti cu titluri memorabile: Prinţul Strop de Rouă, Fluieraşul fermecat şi Prinţul Dragon, Lebăda neagră. 
  
Scriitorul declară că nu face altceva decât să povestească „istorii“ auzite de la alţii, pe când era el copil.  
  
Modernitatea poveştilor lui Toader Ungureanu survine, pe de o parte, din prelucrarea unor motive sau teme din bas mele populare (de pildă, motivul fluierului fermecat, al cuplului fără copii), pe care le aduce în actualitate, îmbrăcându le în veşminte mai uşor de înţeles de către copiii de azi, pentru care basmele vin în primul rând de pe ecranul televizorului, sub formă de desene animate, şi mai rar tipărite pe hârtie. Pe de altă parte, autorul conferă note de modernitate poveştilor din volum prin recurgerea la teh nica povestirii în ramă; povestea în sine este prilejuită de o ocazie în care bunicul petrece timp cu cea mică, pe care o „vrăjeşte “ cu naraţiunile ce le născoceşte anume pentru ea. 
  
Asemeni lui Ion Creangă, cel mai de seamă autor de bame culte din literatura română, Toader Ungureanu mânuieşte cu abilitate dulcele grai moldovenesc pentru a şi elabora poveştile. Plăcerea de a cuvânta , priceperea în alegerea termenilor cu conotaţii poetice (de exemplu, preferă forma a căta, pentru verbul a căuta) conferă paginilor sale un farmec unic. Creează un miraj în care, fără voie, cititorul se lasă atras irezistibil. Fiecare dintre personajele din această carte de poveşti are un vis ce frizează poate utopia: ciobănaşul vrea să scape de sărăcie, fiica de împărat vrea să atingă fericirea prin iubire, bătrâneii fără copii vi sează să li se nască un fiu ...  
  
Tot aşa cum se petrec lucrurile în universul lui Creangă, observăm că eroii din Strop de rouă ... pendulează între planul fantastic şi planul real; împăraţii sunt nişte gospodari mai rostuiţi, iar împărăţiile lor amintesc de lo calităţile mici urbane ori rurale. Evident, personajele de basm create de autor au şi trăsături magice: dragonul mănâncă oameni, ciobănaşul are un fluier fermecat cu care supune lumea ... Mai mult decât atât, trebuie subliniat faptul că personajele din poveştile lui Toader Ungureanu se împart în două categorii bine diferenţiate: cele născute în bogăţie se definesc prin răutate, duplicitate, sete de mărire şi îm bo găţire, în timp ce cei umili dovedesc calităţi alese: curaj, per severenţă, altruism.. Observăm, în felul acesta, o apropiere subtilă realizată de autor între eroii săi şi persoane din realitate: împăraţii, prinţesele răsfăţate, dragonii sunt asimilabili clasei politicienilor, în vreme ce toţi ceilalţi amintesc de cei mulţi, de electoratul derutat şi mereu manipulat de către oamenii politici ...  
  
Volumul de poveşti Strop de rouă ... (stropul de rouă este metafora ce denumeşte vârsta inocentei, dar este şi numele copilului îndelungat aşteptat în jurul căruia se ţese naraţiunea din prima poveste ) constituie mărturia palpabilă a dragostei bunicilor faţă de nepoţi, dar şi prilejul pentru prozator de a crea o lume plină de farmec, pentru ca noi, cititorii, să facem, acum, în preajma fermecatelor sărbători de iarnă, o scurtă incursiune în lumea copilăriei. 
  
Voichiţa PĂLĂCEAN VEREŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Incursiune în lumea copilăriei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 715, Anul II, 15 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!