CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 428 din 03 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Încercarea moarte n-are..., povestire de Al.Florin Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Al.Florin ŢENE 
  
Încercarea moarte n-are 
  
Tovarăşul Netea Ion, renumit activist de partid în judeţul de la poalele Capelei, în timpul revoluţiei din decembrie `89, s-a ascuns în satul natal din Ţara Loviştei, aşteptând acolo să vadă încotro ” bate vântul“. Aşa se justifica în faţa consătenilor la cârciuma satului, unde în fiecare seară venea să bea un ţoi cu rom. 
  
-Ce mai faceţi tovarăşe Netea? Îl întrebau câte unul, privindu-l suspicios pe sub sprincene. 
  
-Bine, tovarăşe Zaharia! Dar nu se mai zice ... tovarăşe ...  
  
-Aşa este ... de fapt n-am fost niciodată tovarăşe cu dumneavoastră.Pe când eu îmi rupeam oasele lucrând la afurisitul ăla de CAP, dumneata nu te dădeai jos din Volgă, mai târziu din Dacie. Veneai aici să tragi chiolhane cu Nelu a lui Pârnaie până dimineaţa la Cabana Silvicultorilor. Atunci erai cu adevărat domn ... nu tovarăşe cu noi. 
  
-Hai să dăm uitării! Cea fost a fost! Noroc! 
  
Netea a ridicat ţoiul şi a vrut să ciocnască cu Zaharia.Acesta s-a făcut că nu obsearvă gestul. Se uita cu insistenţă la televizorul alb-negru pe ecranul căruia se derula secvenţe din şedinţa CPUN-ului. 
  
-Vor fi alegeri ... ! 
  
-Dacă rămâne omul nostru...Iliescu! O să fie totul bine! 
  
-La vremuri noi...tot noi! 
  
-N-o fi aşa prost poporul să-l voteze! 
  
-Dacă o să candideze, de ce să nu-l votăm, bă, Zahario!Strigă din spatele tejcheli Vasile cârciumarul. 
  
-Votaţi-l voi!  
  
-Bă, ăsta a mâncat salam cu soia alături de noi! 
  
-A mâncat pe dracu! El lua ce este cel mai bun şi ieftin de la magazinele partidului. 
  
Netea tăcea mâlc. Gândul lui punea la cale ceva ce-i va schimba viaţa din bine în şi mai bine. 
  
După ce au băut câteva ţoiuri cu rom de Jamaica, cei doi se despărţiră în pragul cârciumi. 
  
-Noroc, tovarăşe, pardon, domnule Zaharia! 
  
-Să trăieşti Neteo! 
  
Zaharia a luato spre centrul comunei unde îşi avea casa, iar Netea s-a îndreptat spre casa părintească care stătea să cadă.”Măi, dar prost am fost! Nu puteam să-mi fac şi eu aici o casă mai acătării?! Căci Gicu a lui Mârţoagă era gestionar la magazinul de construţii şi puteam să iau materiale, fără bani, cât doream...L-am crezut pe boul ăla de Ceauşescu că sărăcia este o virtute. Şi uite că n-am unde să stau.Plouă în cocioaba asta a părinţilor, moştenită de la bunici, de parcă ar fi afară.Să mă ierte Natura, dar şi ei au fost nişte puturoşi. N-au fost în stare să facă şi ei o casă mai ca lumea.Taicu, săracul, îşi făcea veacul în cârciumă şi discuta politică. Să i se dea! Aşa, să-i pice de la ăla de sus, să-i dea partidul ... Iar muma stătea cât era ziulica de mare la poartă, legănându-se, de-a căzut banca cu ea.Noroc că vorbisem eu cu Dorel contabilul să-i ponteze cu zile muncă. Aveau cele mai multe zile lucrate.Odată la adunarea general a CAP-ului oamneii s-au răsculat împotriva lor, dar i-am pus la punct.Ăştia cum sunt de proşti au uitat de cele întâmplate.Spre binele meu. În luna mai voi candida ca primar în comuna asta. Încercarea moarte n-are ... Şi să vezi pe Netea primar ... “ 
  
Cu acest gând a deschis poarta care abia se mai ţinea în ţâţâni.A luat cheia de pe grinda prispei şi a introdus-o în broasca pe jumătate ruginită. A intrat şi uşa a schrţâit cu un vaiet prelung. L-a izbit un miros de aer stătut cu iz de mucegai.A dat să aprindă lumina.”Nu merge. Câte mai sunt de făcut în casa asta!“A intrat, pe bâjbâite, în bucătărie şi a găsit câteva lumânări şi un chibrit rămase de la înmormântarea bătrânei mame.”Când au trecut şase ani de atunci!? Repede mai trece timpul! “ Chibriturile fiind umezite cu greu a aprins lumânarea. Cu aceasta în mână a intrat în camera unde dormea de obicei când mai venea la părinţi. 
  
S-a dezbrăcat sumar şi s-a întins în pat.”Nu mi-am luat medicamentele de inimă.Lasă! Le iau mâine ... “Înainte de a adormi, a stins lumânarea, şi-a făcut în gând planul cum să organizeze campania pentru viitoarele alegeri. Treptat somnul l-a cuprins.Undeva la capătul satului un câine urla a lup.  
  
Spre dimineaţă, când un albastru lăptos a cuprins întreaga natură, un vis ciudat l-a cuprins. 
  
“ Satul întreg era înpodobit cu afişe având imagina lui alături de Ion Iliescu, pe un fond roşu.Votaţi pe Ion Netea-Soare! Care ne v-a da mâncare! Era sloganul tipărit pe afiş.Mai era şi un alt model de afiş.Tot pe fond roşu: Votaţi pe Ion Netea! Ce ne potoleşte setea! Unul din acest model era lipit chiar pe geamul cârciumi. În timp ce el dădea de băut la consăteni. Alături era Gicu lui Mârţoagă ce-i finanţa campania.Vorbise cu el mai înainte:Băi, Gicule, finanţează-mi campania, că ai furat destul de la Cooperativă, şi dacă ies primar, om te fac! Şti tu! Te-am salvat de câteva ori! Prietenii din Bucureşti mi-au spus la telefon că se v-a da pământul înapoi. Te fac moşier,Gicule! Ai înţeles? Cum mă, Neteo? Eu n-am avut pământ. Lasă bă, îi trimit eu pe chiaburi de unde au venit.“ 
  
* 
  
După câteva zile Zaharia şi mai ales Nelu lui Pârnaie văzând că Netea nu mai vine la cârciumă, i-au pus pe gânduri. A treia zi după prânz, la îndemnul lui Vasile cârciumaru, după ce au băut câteva ţoiuri cu rom, s-au hotărât să meargă la casa părintească a lui Ion Netea. 
  
Au luat-o uşor, clătinându-se, pe şuşa în jos, spre marginea satului.Ajunşi în faţa ogrăzii lui Netea, Nelu lui Pârnaie a ridicat cercul din fier ruginit şi a deschis poarta. 
  
-Tovarăşe Netea! Tovarăşe Netea! 
  
Văzând că nu răspunde intrară pe prispă şi cu mâinile streaşină priviră în cameră.Îl văzură pe Netea întins pe pat cu un zâmbet ciudat pe faţă. 
  
-Să şti că ăsta e mort! 
  
-Ce vorbeşti!? 
  
-A căzut beleaua pe noi! ... De unde bani să-l înmormântăm!? 
  
-Aşa este ... n-are pe nimeni ...  
  
-Săracul! 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Încercarea moarte n-are..., povestire de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 428, Anul II, 03 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!