CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Vasilica Ilie         Publicat în: Ediţia nr. 721 din 21 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Poveste de început de primăvară (IX)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ce este cu tine, draga mea, nu te simţi bine?  
- Gicu, tu glumeşti cu mine? Ştefan este vărul tău?  
- Cum să glumesc, Ilinca, îţi spun adevărul; este vărul meu primar, mamele noastre, surori! De ce?  
- El este, Ştefan, de care sunt îndrăgostită! El este cel despre care ţi-am spus că a plecat în grabă, că are o problemă. Pentru fiul lui m-am rugat atunci în biserică!  
I-a venit rândul lui Gicu să rămână cu gura căscată, să nu mai pună întrebări.  
Între ei s-a aşezat tăcerea. Au stat aşa câteva minute bune. Gicu sparse liniştea:  
- În fond, mă bucur pentru amândoi! Vă meritaţi unul pe altul! Cum vă ştiu pe fiecare în parte, pot spune că vă potriviţi de minune! Eu voi rămâne în continuare prietenul vostru! Nu este minunat, draga mea? Cel puţin, aşa te voi vedea mai des!  
- Am impresia că îţi pare rău! Simt în glasul tău amărăciune! Înţelege că între noi nu putea să mai fie nimic de vreme ce ţi-am spus că am pe altcineva! Sunt o persoană fidelă şi nu îmi bat joc de partener.  
- Da, ştiu şi nu suporţi trădarea. Când ai auzit că îmi făcusem altă prietenă în Bucureşti şi tu erai încă la liceu, ţin minte că mi-ai scris şi m-ai rugat să încetăm corespondenţa. Am fost sincer şi am recunoscut că începusem chiar relaţii intime cu persoana care mi-a devenit soţie, ulterior. Te-am rănit cumplit atunci şi nu mi-o iert! Iată, acum, totul se întoarce împotriva mea!  
- Gicu, haide, să lăsăm trecutul. La noi a fost o prietenie platonică, nu aveam nicio obligaţie unul faţă de celălalt. Acum, vorbesc în principiu: mi se pare o sfidare şi chiar umilinţă când ştii că tu eşti corect şi omul de lângă tine, omul care ţi-a jurat credinţă pentru toată viaţa, te trădeaza cu altcineva, şi nu o dată, de mai multe ori. Tu îi dai o şansă, două, chiar trei şi nu ştie să le fructifice, dimpotrivă, crede că dacă este iertat, poate să continuie la nesfârşit, iar bunătatea sufletească a celui de vis-a-vis este confundată cu naivitatea sau cu vulnerabilitatea. Nu se umple paharul la un moment dat? Ajungi atunci să nu îl mai poţi privi în faţă, simţi că totul este fals, dispare încrederea, simţi că se rupe totul iar convieţuirea cu el devine un stres.  
- Ilinca, vorbeşti din experienţa ta, de femeie măritată? Prea vorbeşti la obiect, cu ţintă!  
- Gicu, n-are importanţă! Scuze, m-am aprins un pic, îmi trece.  
- De dat dreptate îţi dau în tot ce ai spus. Te admir pentru verticalitatea ta!  
Ştefan are mare noroc cu tine dacă o să fiţi împreună şi m-aş bucura pentru el, a suferit mult după moartea soţiei.  
- Gicu, vreau să mergem, îmi doresc să stau o oră în cameră, înainte de masa de prânz.  
Simt nevoia să stau singură, acum.  
- Bine, Ilinca, mergem! O să te aştept la masă! Sper că nu faci ca azi de dimineaţă, să te aştept mult, că vin după tine, să ştii, glumi Gicu.  
- Sigur, vin, nu-şi face griji! zâmbi ea. Am o rugăminte la tine, însă: în discuţiile cu Ştefan, te rog să nu pomeneşti de mine, deocamdată.  
- Ilinca, eu cu Ştefan am fost la simpozion, împreună. I-am spus că mai rămân trei zile, să mă recreez, el nu mi-a spus că mai ramâne sau că s-a întâlnit cu tine, ulterior. Nu am discutat nimic despre tine la telefon, am discutat decât cum se simte fiul lui.  
Ajunse în cameră şi se aşeză pe pat.”O, Doamne, ce mică este lumea! Iată, cum m-am trezit cu doi curtezani, rude, pe deasupra! Sunt curioasă ce-o să zică Ştefan când o vedea că eu cu Gicu ne cunoaştem din tinereţe şi am fost şi prieteni”! Stătu pe gânduri, dacă să-l sune şi să-i spună că îl cunoaşte pe vărul lui. Nu, nu-l va suna, are prea multe pe cap acum, ca să-l deranjeze cu chestia asta, şi pe urmă, este prea devreme, abia s-au cunoscut. Toate, la timpul lor!  
Schimbă rochia roşie cu un costum de vară: fustă din mătase, de culoare bej cu frunze ruginii de toamnă, imprimate în ţesătură şi jacheta uni, verde, cu mânecă scurtă. La gât îşi puse margelele din malachit şi în picioare, săndăluţe din piele, de culoare bej la fel ca geanta. Se rujă şi se mai uită o dată în oglindă: arăta destul de bine, culoarea verde a jachetei o avantaja iar mărgelele completau frumos decolteul în formă de anchior.  
Coborî la restaurant. Gicu era deja la o masă şi o aştepta, îmbrăcat în costumul lui bej.  
- Ce elegantă eşti Ilinca şi ce frumos te prinde culoarea verde!  
- Mulţumesc, Gicu, m-am obişnuit cu complimentele tale, eşti foarte drăguţ!  
- Dacă nu mă crezi, uite, vrei să strig în gura mare, să întreb lumea din restaurant dacă eşti frumoasă? Ştii că spun adevărul! Îmi face plăcere să-ţi fac complimente!  
- Bine, bine, te cred! Ce mâncăm astăzi?  
- Eu mi-am ales meniul. Să te văd pe tine!  
Ilinca îşi alese până la urma o supă cremă de legume şi friptură de viţel la tavă iar ca desert, o porţie de cremă de zahăr ars.  
Gicu se răzgândi şi îşi alese acelaşi meniu ca al ei şi spuse, zâmbind:  
- Merg pe mana ta, văd că ai gusturi bune, mâncare mai uşoară, eu mănânc mai gras şi am început să fac burtă.  
- Nu se cunoaşte! Ai o siluetă de invidiat, la anii tăi! Şi Ştefan, la fel! Mergeţi la sală?  
- Foarte rar! Cred că este vorba de genă! Toate rudele noastre sunt înalte şi bine proporţionate.  
După ce au terminat prânzul, Gicu o întrebă:  
- Dacă m-ai refuzat ca să mergem la „Trei Brazi”, ce-ai zice să mergem la Castelul Peleş? Nu cred că ai alt program în după amiaza asta!  
- Nu am! Aveam de gând să-mi cumpar nişte reviste, să stau pe o băncuţă, în parcul din jurul hotelului şi să citesc. Dar, acum, dacă m-ai invitat la Castelul Peleş, merg cu tine atât în calitate de verişor al iubitului meu cât şi ca vechi prieten: am încredere în tine!  
 
( va urma)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Poveste de început de primăvară (IX) / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 721, Anul II, 21 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!