CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 254 din 11 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

ÎNCEPE ŞCOALA!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu cu Victoria-Mădălina Popica, Directoarea Liceului Teoretic Novaci, Gorj  

Victoria-Mădălina Popica (44 de ani) este originară din Novaci, judeţul Gorj. Licenţiată a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filologie, specialitatea Limba Rusă-Limba Română, aceasta este din septembrie 1989, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic din oraşul său natal, iar din septembrie 2005, directoarea acestei instituţii. Mădălina Popica este pasionată de literatură şi îi place să călătorească. La început de an şcolar, ea a răspuns invitaţiei de a ne împărtăşi câteva din cele mai importante momente din experienţa sa, în calitate de cadru didactic şi director al Liceului Teoretic Novaci, Gorj (www.ltn.ro) .  

 

Atunci cand primează spiritul de echipă şi concurenţa  

- Aţi fost eleva liceului pe care îl conduceţi astăzi?  

- Da, am absolvit profilul real, matematică-fizică, în 1985.  

- Ce este diferit în 2011 în acest liceu faţă de perioada când aţi învăţat aici?  

- Totul. În primul rând, baza materială: printr-un proiect pe care l-am accesat în 2007, „Campus şcolar-reabilitare”, am creat condiţii deosebite de studiu: toate clădirile au fost reabilitate, s-au montat centrale termice fiecărei clădiri, am amenajat un teren sintetic cu nocturnă, am realizat un Centru de Documentare şi Informare. Apoi, profesorii sunt foarte tineri. Şi buni specialişti.  

- Cum arată în opinia dvs. clasa ideală?  

- Totul pleacă de la diriginte. Dacă este un bun pedagog şi cunoaşte psihologia adolescentului, acesta poate crea un colectiv unit, în care să primeze spiritul de echipă şi concurenţa.  

- Ce performanţe au elevii liceului?  

- Deşi suntem un liceu mic ( 620 de elevi şi 34 de profesori) avem rezultate frumoase. Aş aminti pe scurt rezultatele anului trecut: premiul I pe ţară, clasa a XII-a discipline economice, premiul al III-lea pe ţară, discipline economice, clasa a XI-a, menţiune – locul al IV-lea pe ţară, clasa a IX-a, matematică, locul I pe judeţ Handbal băieţi, două premii I, concursul Tinere condeie, menţiune pe judeţ, clasa a XII-a , limba şi literatura română.  

 

„Profesorii nu sunt subordonaţii mei, ci colegii mei”  

- Aţi aminit de concursul „Tinere condeie”. Ştiu ca aveţi si o revistă a liceului. Vorbiţi-ne despre această publicaţie.  

- Revista „Liceenii” a fost înfiinţată în 1994, ca revistă caleidoscop. Are o apariţie sporadică, asta pentru că depindem de sponsori, însă articolele scrise de elevi sunt extrem de interesante. Am uitat să spun, revista este în totalitate redactată de elevi.  

- Care este aspectul cel mai solicitant al muncii de director?  

- Programul foarte încărcat şi faptul că trebuie să analizezi bine toate deciziile pe care le iei.  

- Care este cea mai importantă lecţie de viaţă pe care aţi învăţat-o ca profesor, diriginte şi director de liceu?  

- Ca profesor, am învăţat în cei 22 de ani că respectul faţă de meserie este cheia succesului elevilor tăi. Respectându-ţi profesia, vei fi respectat de elevi şi îi vei atrage spre studiu.  

Ca diriginte, am învăţat că dacă îi consider pe toţi copiii, în mod egal, copiii mei, pot să-i educ şi ei îmi vor răsplăti aşteptările, devenind personalităţi distincte, pregătite pentru viaţă.  

Ca director, am învăţat că succesul unui profesor sau al unui copil este succesul întregii şcoli, ca atare, sprijinindu-i pe fiecare, ajungi să fii sprijinit. Când nu eram director, am citit undeva : „Poartă-te frumos cu oamenii în ascensiunea ta, căci vei întâlni aceiaşi oameni când vei coborî !” N-am uitat niciodată că profesorii nu sunt subordonaţii mei, ci colegii mei.  

- Care este cea mai importantă contribuţie pe care aţi adus-o liceului?  

- Înfăţişarea lui şi faptul că am impus o disciplină care a dus la succesul şcolii.  

 

„Am apreciat gestul copiilor de a-şi susţine cauza”  

- Vorbiţi-ne despre un incident pe care l-aţi avut la liceu şi cum l-aţi soluţionat, ca director?  

- Acum doi ani, am fost sesizată de elevii unei clase despre un conflict apărut între ei şi un profesor de economie. Profesorul folosea un limbaj violent, iar elevii, extrem de inteligenţi şi cu personalităţi puternice, nu-l mai doreau la ore. Am stat de vorbă cu profesorul, care până la urmă a înţeles că nu este Dumnezeul orei şi nu-şi poate permite orice. Elevii au înţeles şi ei că profesorul este tânăr, speriat de inteligenţa lor şi limbajul folosit de el era mai mult pentru a-i intimida. Oricum, conflictul s-a aplanat, dar am apreciat gestul copiilor de a-şi susţine cauza şi modul în care au înţeles.  

- Cum ar descrie-o elevii şi profesorii liceului pe directoarea lor?  

- Extrem de exigentă şi legistă. Totuşi, apropiată de ei când au nevoie.  

- Daţi-ne trei adjective care descriu liceul pe care îl conduceţi.  

- Ambiţios, serios, performant.  

 

În prag de nou an şcolar  

- Vă rugăm să numiţi primele cinci priorităţi pe care le aveţi pentru acest nou an şcolar.  

- Acreditarea clasei de învăţământ vocaţional sportiv, autorizată în 2009;  

- continuarea parteneriatului – schimbul de experienţă - cu Liceul Rochefeuille din Mayenne, Franţa;  

- Obţinerea unui procent mare, peste media pe judeţ şi pe ţară la examenul de bacalaureat;  

- Obţinerea de premii la concursurile pe obiecte;  

- Clasarea liceului între primele 5 licee din Gorj.  

- Ce mesaj aţi dori sa le transmiteţi elevilor şi profesorilor cu ocazia acestui început de an şcolar?  

- Să simtă gustul succeselor, să fie sănătoşi şi dornici de afirmare!  

 

Corina Diamanta Lupu  

Bucureşti  

11 septembrie 2011  

Referinţă Bibliografică:
ÎNCEPE ŞCOALA! / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 254, Anul I, 11 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!