CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Aspiratii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 363 din 29 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

ÎN PRAG DE AN NOU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deşi anii au trecut cu o repeziciune extremă, iar evenimentele din viaţa mea s-au succedat năucitor, undeva în interiorul sufletului meu am simţit o constanţă a sentimentelor pe care le aveam în perioada copilăriei, dar mai ales a adolescenţei. Tânărul rebel nu a dispărut cu totul din firea mea, iar dorinţa de a schimba lumea în care trăiesc, atât de aspru sancţionată de adulţii din vremea „epocii de aur”, nu m-a părăsit niciodată. Cred că sunt un idealist fără leac, un visător al unui veac al binelui, frumosului şi iubirii. 
  
Decepţionat în repetare rânduri, părăsit nu de puţine ori, am înaintat cu simţământul unei transcendenţe providenţiale care mă cheamă mereu înainte, care nu îmi permite momente de complacere conforme cu sloganul „fă ce face toată lumea”. Având undeva în interiorul meu un ecou de altă lume am căutat răspunsuri în multe direcţii încercând ştiinţa, filozofia şi religia, fără a dori să fiu dogmatic, cel puţin fără motiv. Nu întotdeauna rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor şi în repetate rânduri am avut convingerea că sunt înfrânt în lupta conceptuală cu „nimicul” atotdistrugător, fiindcă pentru mine răul şi nimicul sunt în mare măsură sinonime. 
  
Dar cu o forţă a reculului direct proporţională cu intensitatea respingerii din partea diferitelor medii sau grupuri în care am evoluat, mi-am cizelat un zigzag interesant prin mijlocul labirintului vieţii, fapt care întotdeauna m-a fascinat atunci când am privit retrospectiv. Şi din acest joc al posibilului şi imposibilului, al extremelor ce te supune diferitelor eforturi de întindere, îndoire şi torsiune, am ajuns încetul cu încetul să discern proiecţia unor dimensiuni interioare şi exterioare nebănuite. 
  
Astfel, am ajuns să cunosc şi să mă cunosc, să încep să am un înţeles tot mai amplu al lumii înconjurătoare şi deopotrivă al „abisului” din mine, ajungând să intuiesc noţiunea de „om” şi să îmi devină tot mai dragă. Ulterior, ipostazele acestui concept am reuşit să le văd materializate atât în mine cât şi în cei din jurul meu, ţesând o reţea de relaţii în mare măsură ne-explorate. Din acest punct de vedere, anul pe care tocmai îl voi încheia, a marcat o mutaţie fundamentală ce a echilibrat balanţa interioară a spiritului meu. 
  
Fiindcă dacă până în acest an intuiţia prezenţei „Marelui Autor” m-a învăluit prin mister şi aventură, descoperirea „omului” a condus la o justă materializare a conceptelor abstracte, fapt ce m-a condus invariabil la „idealismul” adolescentin. Astfel, dacă în anii de început ai vieţii aveam o dorinţă lipsită de pricepere, dacă în acei ani visam fără să îmi dau seama cum trebuie făcute lucrurile, la peste douăzeci şi cinci de ani pot adăuga o experienţă ce îmi amplifică intensitatea crezului meu de a schimba realitatea, de a aduce armonie, speranţă şi lumină în universul în care am avut şansa sau destinul să exist. 
  
De aceea, privind către viitor întrezăresc un nou ev, o schimbare care îşi aşteaptă oamenii prin intermediul cărora să se materializeze, un destin ce se vrea imortalizat prin intermediul adevăratei noţiuni de om transpuse în miliarde de ipostaze individuale, ce vor conduce inerent la un nou destin al umanităţii. Să nu fiu înţeles greşit, fiindcă nu am pretenţii nici de Mesia, nici de profet, fiind doar un „om între oameni”, fără a mă considera mai presus sau mai prejos decât semenii mei, însă într-un fel sau altul am convingerea că anii care vor urma ne vor oferi şansa apropierii de lumină şi adevăr într-un mod mult mai lămurit decât tot ce a fost în prezent. 
  
O altă „descoperire” a anului care a trecut s-a regăsit prin identificarea laturii „artistice”, a unei chemări lăuntrice de a împărtăşi, de exprima şi de a scrie. Bucuria de a expune sentimente înălţătoare prin cuvinte bine alese, mi-a călăuzit paşii trecând prin cele mai variate genuri şi subgenuri literare incluzând meditaţia, eseul, schiţa, povestirea şi reportajul.  
  
Îmi aduc aminte de anii de şcoală generală când tremurând mă prezentam cu o compunere de câteva rânduri, scrisă stâlcit şi cu nişte caractere deformate pe hârtie, ce îmi aduceau cele mai mici note la caligrafie, precum şi la cursurile de limba română. Ideea de a veni o zi când să îndrăgesc scrisul şi „estetica” scrisului mi s-ar fi părut imposibilă.  
  
Într-o perioadă când latura umanistă era aservită ideologic partidului şi iubitului conducător, mi se părea lipsită de sens o investiţie într-o astfel de direcţie. Însă, privind în urmă îmi dau seama cât de mult am greşit gândind astfel, fiindcă abia peste câteva zeci de ani urma să înţeleg că exista o chemare, un talant nebănuit, ce strălucea difuz în adâncul sufletului meu. 
  
De asemenea, în decursul acestui an am redescoperit spaţiul românesc dintr-o perspectivă nouă prin intermediul a sute de autori pe care am avut ocazia să îi cunosc prin intermediul mediului virtual. Creativitatea şi prospeţimea au fost notele dominante ale acestor întâlniri cu oameni deopotrivă talentaţi şi animaţi de dorinţa de a exprima frumos lucruri de valoare. Pot spune că dacă iniţial eram tentat să abandonez orice speranţă de renaştere pentru spaţiul autohton, acum am cu totul alte simţăminte prin faptul că am înţeles că niciodată nu există o cădere fără un drum de întoarcere, că întunericul nu are cum să suprime lumina. 
  
Descoperirea genului literar prin persoane pline de pasiune şi publicaţii care de multe ori evoluează pe nedrept în umbra anonimatului, m-a insuflat să ader la această dorinţă de a scrie „artistic”, de a exprima frumos ceea ce mă animă, impresiile care mă determină pas cu pas şi idealurile pe care le doresc manifestate în întreg spaţiul românesc. De aceea, în prag de an nou îmi îndrept cu sfială gândurile către evenimentele ce au apus în anul care tocmai a trecut, atingând cu sensibilitate fiecare trăire şi fiecare impresie ce mi-au marcat trecerea prin această cuantă de timp spre pragul unui an nou şi al unui nou început. 
  
Octavian Lupu 
  
Bucureşti 
  
29.12.2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎN PRAG DE AN NOU / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 363, Anul I, 29 decembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!