CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Mirela Borchin         Publicat în: Ediţia nr. 1029 din 25 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

În peţit
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sunt situaţii în viaţă când nu mai poţi da înapoi, când trebuie să mergi înainte cu orice risc. Nu aveam nicio îndoială că Ovi e făcut pentru mine. Îl văzusem iubind copiii, animalele, câmpul, marea, munţii şi cerul. Şi el mă verificase destul. Văzuse deja, după ce am mâncat cireşe cu viermi şi am urcat la Crucea din Caraiman pe Vâlcelul înspumat, prin Poiana Morţilor, că pot trece peste orice obstacol. Ne-am oprit înainte de a face ultimul pas pentru a pune mâna pe Crucea de pe Caraiman şi ne-am logodit, "cerându-ne" unul pe altul. Nu mai puteam da înapoi, dar cum aveam să-i spun tatălui meu, argeşean get-beget, că aveam să mă mărit cu un ungur??? Mai degrabă îi aduceam acasă un arab, un negru, un marţian... Mai întâi le-am spus în secret mamelor noastre. Reacţiile lor au fost cele ale unor femei practice. Mama a zis: "Foarte bine. E mult mai înalt decât tine. M-am săturat să te văd ţinând de mână piticoţi, de parcă-i duceai la grădiniţă:", iar soacra mea: "În sfârşit, o să pot să dorm şi eu noaptea liniştit (pe vremea aceea nu prea făcea încă acordul de gen), să nu mai stau până la două-trei noaptea treaz (aceeaşi explicaţie) să îl aştept pe Vidu..." Dar cu taţii noştri n-a mai fost aşa. "Deci, eu am crescut un şarpe la sân", şi-a dat tata ochii peste cap. “Îmi aduci în casă de-ăia care mănâncă carne crudă?!!!...", iar socrul meu: "Vidu nu-i de însurat. Punct". Prin nu ştiu ce strategii desfăşurate în paralel, mamele şi-au convins soţii să ne întâlnim toţi şase, ca să stăm de vorbă. Evident că Buna Ioana s-a oferit să fie gazda şi a gătit cu această ocazie un delicios peşte umplut, pe care socrul meu avea să-l numească de atunci încolo "Peşte a la Ioana". Au atins la un moment dat şi delicata problemă. Socrul meu s-a ridicat şi a ţinut un discurs:  

- Ioana şi Sandu, voi sunteţi oameni maturi, mă. Trebuie să înţelegeţi, mă, că fiul meu e un neserios, mă. Habar nu are el ce e viaţa. Când m-am dus cu Mutzka la el în armată, să vedem pe fiul nostru că depune jurământ, mă, el ne zice că şi-a luat bilet la cinematograf şi fuge la film, mă, joacă la pian când îl apucă şi numa aud vecinii că bat cu mătura în calorifer sau sună la uşă să reclame, mă, din banii ce i-a câştigat n-a strâns nimic, că umblă prin munţi, mă, cumpără discuri, umblă pe lângă benzi de tâlhari rock, mă, nu se ţine de un serviciu, a schimbat deja nşpe locuri de muncă, mă, de o femeie, a schimbat deja.... LA CARE SE RIDICĂ TATĂL MEU:  

- Până aici, Iancsi!!! L-am văzut şi eu în lunile astea: nu bea, nu fumează, vorbeşte limbi străine, e politicos şi... nu poţi spune că nu e îndrăgostit de Mirela.  

- Deci, profită mama, se pot căsători?  

- Treaba lor ce fac...  

- Dacă se căsătoresc, eu nu vin la nuntă, zise socrul meu.  

- N-ai ambiţie! îi dă o replică de microbist tata. Şi toată lumea râde. "Asta a fost tot?" îl întreb din ochi pe Ovi. Iar el îmi face semn să ne retragem. Obţinuserăm absolut tot...  

Referinţă Bibliografică:
În peţit / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1029, Anul III, 25 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!